Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΤΜΟΤ & ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΘΟΡΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Καταστρατήγηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης

και νέες πιέσεις από τον εργολάβο έπειτα από την αρνητική γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. - ενώ ο Παρνασσός «στεγνώνει»....

Η περιβαλλοντική καταστροφή του Παρνασσού και η συνεπαγόμενη υποβάθμιση της αναπτυξιακής δυναμικής της Τιθορέας από ιδιώτες εργολάβους, εισβάλει και πάλι στο προσκήνιο.

Έπειτα από τις χωρίς περιστροφές αρνητικές γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., οι οποίες έκαναν σαφές πως οι αρνητικές επιπτώσεις από αυτό το έργο θα είναι μη αναστρέψιμες και σημαντικότατες και πως οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ειδικές οικολογικές μελέτες του εργολάβου είναι πρόχειρες, ελλιπείς και σε σημεία λανθασμένες, αυτός επανήλθε με επιστολή του – εκτός διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης - προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, η οποία έχει την τελική αρμοδιότητα έγκρισης ή απόρριψης της επένδυσης και επιχειρεί να αντικρούσει τις πλήρως αιτιολογημένες απόψεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Υπέβαλε τροποποιημένη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, κύρια σημεία της οποίας είναι, ο περιορισμός του σχεδιαζόμενου τρακτερόδρομου από 1,173 μέτρα σε 636.68 μέτρα, η υπογειοποίηση των καλωδίων σύνδεσης του σταθμού με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και νέες (!) συντεταγμένες του έργου κάποια μέτρα… εκτός περιοχής NATURA, ώστε να αποφύγει το πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας.

Πέρα από την έλλειψη σοβαρότητας που προδίδουν οι παλινωδίες και οι ενέργειες του «επενδυτή» οι παραπάνω εξελίξεις, έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έγινε ιδιαιτέρως αντιληπτή, η μειωμένη ροή νερού από τις πηγές του Παρνασσού για ύδρευση των χωριών μας. Ήδη η παροχή, δεν επαρκεί για να τροφοδοτήσει το εξωτερικό δίκτυο της Τιθορέας και η παροχή στο δίκτυο Κάτω Τιθορέας έχει μειωθεί. Το πλεόνασμα νερού – πέραν των αναγκών ύδρευσης- από τις πηγές του Παρνασσού, είναι αυτό που τροφοδοτεί το αρδευτικό δίκτυο και αυτή είναι η αξιοποιήσιμη ποσότητα νερού για την λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος το έργο «Εκπόνηση μελετών ωρίμανσης έργων Ύδρευσης του Δήμου Αμφίκλειας –Ελάτειας» με κύριο στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση του νερού από τις πηγές Τρύπης για την ύδρευση της Τιθορέας και της Κάτω Τιθορέας. Η «βέλτιστη αξιοποίηση» περιλαμβάνει έργα καλύτερης συγκέντρωσης και μεταφοράς νερού από την Τρύπη και επομένως περαιτέρω περιορισμό της πλεονάζουσας ποσότητας νερού που απομένει για την λειτουργία του ΜΥΗΕ.

Αυτό το έργο αμελητέας ενεργειακής απόδοσης - ολοένα και πιο επισφαλούς επίσης λόγω ξηρασίας που ήδη βιώνουμε - και μηδενικών θέσεων εργασίας και που διεθνώς θεωρείται ξεπερασμένο, θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό δυναμικό και στο πλούσιο φυσικό κεφάλαιο του Παρνασσού και της Τιθορέας.

Καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου μας σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, για να παρέμβουμε με όποιον πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να αποτραπεί η αλλοίωση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, στο όνομα μιας «πράσινης ανάπτυξης», που υποκρύπτει το κέρδος, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψιν τις ανάγκες και προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου