Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαΐου....Εορτασμός ανεύρεσης Αγίας Εικόνας Ευαγγελιστή Λουκά στην Πολύδροσο.....

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Δημ. Μπάκας: Ανεξέλεγκτη παράνομη χωματερή στα Καστέλλια

ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                              

Του Μπάκα Δημήτρη, Δημοτικού Συμβούλου της Δημοτικής Κίνησης Δήμου Δελφών « ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»....

ΠΡΟΣ 

Τον Πρόεδρο του Δ.Σ Δήμου  Δελφών κ. Κατσικούλη Νικόλαο 

Πλατεία Κεχαγιά ΑΜΦΙΣΣΑ 

Τ.Κ. 33100


ΘΕΜΑ: Ίδρυση και λειτουργία παράνομης και ανεξέλεγκτης χωματερής

Κοινοποίηση προς 

α)   Τον κ. Δήμαρχο

β)   Την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο

γ)   Την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου Δελφών

δ)   Τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο της Δ.Ε Γραβιάς κ. Ιωάννη Μανανά. 

ε)   Τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Δ. κοινότητας Καστελλίων.

στ) Την Διεύθυνση περιβάλλοντος Π.Ε Φωκίδας

ζ)   Τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας


Κ. Πρόεδρε 

Στην βορειοδυτική είσοδο της κοινότητας Καστελλίων, την είσοδο από τα ορεινά χωριά της ΔΕ Γραβιάς και της ΔΕ Καλλιέων, έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό ανεξέλεγκτη παράνομη χωματερή, παράπλευρα στον κύριο δημοτικό δρόμο και με μέτωπο την δεξιά όχθη του Πίνδου ( ή Κανιανίτη) ποταμού.

Ήδη οι διαστάσεις της έχουν φτάσει σε μήκος τα 80 έως 100 μέτρα· Το πλάτος 30- 40 μ. Και το διαμορφωμένο ύψος του μετώπου της επίχωσης 6-7 μ. Πολλά δε από τα απορριπτόμενα υλικά οδηγούνται, και λόγω της φύσης τους, του σχήματος και του βάρους τους προς την κοίτη του ποταμού.

Ο τόπος ανάπτυξης της χωματερής είναι ο τόπος εκτέλεσης από τους Ιταλούς κατακτητές, τον Δεκέμβριο του 1942, των 17 Ελλήνων πατριωτών. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το μνημείο που κατασκεύασε η Κοινότητα Καστελλίων προς τιμή τους· και κάθε χρόνο οργανώνεται από την κοινότητα μια εκδήλωση μνήμης και τιμής .

Τα απορριπτόμενα είναι κλαδιά, μπάζα, προϊόντα καθαιρέσεων σπασμένα τσιμέντα, παλιά κουφώματα, στρώματα, έπιπλα, σπασμένα πλακάκια και είδη οικιακής χρήσης, πλαστικά κάθε είδους και σχήματος κ.λ 

Η απόρριψη αρχίζει αμέσως μετά το μνημείο όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα τουλάχιστον από δεκαπενταετίας « ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΡΙΨΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΖΩΝ /ΔΗΜΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ ΔΔ ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΝ»

Είναι φανερή η χρήση, ανά διαστήματα, κατάλληλου μηχανήματος για την διάστρωση τον απορριφθέντων υλικών ώστε να διευκολύνεται η απόρριψη συνεχώς νέων ανεξέλεγκτα και χωρίς στοιχειώδη μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των ίδιων των χρηστών. Δηλαδή έχουμε μία αυθαίρετη, παράνομη, ανεξέλεγκτη αλλά οργανωμένη χωματερή.

Μια τέτοια χωματερή εκτός του ότι είναι απαράδεκτη σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο, δεν είναι μόνο άσχημη και αηδιαστική οπτικά. Εγκυμονεί όλους τους σχετικούς κινδύνους, παράγει καταστροφικά αποτελέσματα και επιφέρει βαριά πρόστιμα· Κινδύνους πυρκαγιάς, Μολύνσεων επιπτώσεων στην δημόσια υγεία, Βιάζει το περιβάλλον και καταστρέφει κάθε ζωή σ’ αυτό.

Στην απέναντι, από την δημιουργηθείσα χωματερή, όχθη του ποταμού υπάρχει τοίχος  χιλιάδων και πλέον χρονών ,που αντί να αναδειχθεί ώστε να επισημαίνει την μακραίωνη ιστορία του τόπου, απαξιώνεται και χάνεται.

Το πιο απαράδεκτο, προσβλητικό, ντροπιαστικό και τραγικό είναι η απόθεση κάθε βρωμιάς γίνεται στο χώρο της θυσίας με ανοχή του Δήμου και της τοπικής κοινότητας .

Αυτά τα αίσχη και αυτή η ντροπή δεν ταιριάζουν στα Καστέλλια· δεν ταιριάζει στους προγόνους μας που έστησαν αυτό το μνημείο τιμής σαν ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης. Δεν ταιριάζει στις αρχές του τόπου που κάθε χρόνο καταθέτουν στεφάνια χωρίς να στρέφουν το βλέμμα αριστερά για να μη δουν το αίσχος.

Η χωματερή έχει και την ιστορία της. Γι’ αυτό εξάλλου προέκυψε και η ανάγκη τοποθέτησης σχετικής πινακίδας. Τον Νοέμβριο του 2019 με προτροπή και “άδεια” του Προέδρου της Κοινότητας πετάχτηκε εκεί μεγάλος όγκος σκουπιδιών, με διάφορες προκλητικές δικαιολογίες. Μετά την κατακραυγή, μαζεύτηκαν αυτά. Τώρα πλέον απ’ ό,τι φαίνεται γίνεται επίσημα απόθεση .


Μετά τα παραπάνω κύριε πρόεδρε ζητώ απαντήσεις από κάθε αρμόδιο στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Με ποια απόφαση και ποιου ιδρύθηκε αυτή η χωματερή. 

  2. Ποιος την λειτουργεί και ποιον εξυπηρετεί.

  3. Με ποια μηχανήματα γίνεται η διάστρωση και ποιος ο ιδιοκτήτης τους. Ποιος έδωσε τις εντολές διάστρωσης.

  4. Αν τα μηχανήματα ανήκουν στο Δήμο ,με ποια εντολή κινήθηκαν και ποιοι οι χειριστές τους.

  5. Αν τα μηχανήματα ανήκουν σε ιδιώτες, με τίνος  εντολή εργάστηκαν και από ποιον πληρώθηκαν. Αν πληρώθηκαν από το Δήμο από ποιο κωδικό πληρώθηκαν με ποιο συμφωνητικό και ποια παραστατικά εκδόθηκαν.

  6. Τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος για να σταματήσει η απόθεση στο εν λόγω σημείο αλλά και η ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών σε όλη την έκταση του Δήμου.

  7. Τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος για την αποκάλυψη και τιμωρία των υπευθύνων για αυτή τη κατάσταση .

  8. Τι ενέργειες θα κάνει ο δήμος και πότε για την συλλογή στερεών αποβλήτων σε όλη την έκταση του Δήμου.

  9. Τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος και πότε θα ορίσει χώρους για την απόρριψη μπαζών και προϊόντων καθαιρέσεων. 

  10. Πως σκοπεύει να αποκαταστήσει τον συγκεκριμένο χώρο, να απομακρύνει όλες της απόθεσης και να αναδείξει τον χώρο του μαρτυρίου αλλά και το απέναντι ιστορικό μνημείο όπως, αρμόζει στην ιστορία του τόπου.

Σας επισυνάπτω σχετικό φωτογραφικό υλικό (7 σύνολο φωτογραφίες)


Δ.ΜΠΑΚΑΣ                                                                              Καστέλλια 9/6/2023


Επιπρόσθετα 

Σας ενημερώνω κε Πρόεδρε πως μέχρι σήμερα Δευτέρα 12/6/2023 που σας καταθέτω την παρούσα, μεσολαβούντος το Σαββατοκύριακο στον εν λόγο χώρο, μηχάνημα χωματουργικό έκανε εργασίες απομάκρυνσης των μπαζών. Μετά την ενέργεια αυτή τα υπο ερωτήματα 3,4 & 5 της ερώτησης είναι και επίκαιρα. 

Με εκτίμηση

Δ. Μπάκας     

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου