Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Κινητοποίηση και στην Αμφίκλεια από τον αγροτικό κόσμο “Το κόστος παραγωγής μας διώχνει από τα χωριά μας”! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)


 Με κεντρικό σύνθημα “το κόστος παραγωγής μας διώχνει από τα χωριά μας” ο αγροτικός κόσμος της περιοχής προχώρησε σε μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αμφίκλειας το πρωί της Πέμπτης.... Η κινητοποίηση ήταν πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας κι εντάσσεται στο ευρύτερο πανελλαδικό πλαίσιο δράσεων των αγροτών, όπως και η αντίστοιχη στη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, για την οποία σας ενημερώνουμε στις επόμενες σελίδες. 

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή, πλήθος αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ο Κοινοτάρχης Αμφίκλειας, Λουκάς Σκλαβούνος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, Χρήστος Λυγδής.

Τα αιτήματα του παραγωγικού κόσμου της Αμφίκλειας και των γύρω περιοχών ανέπτυξαν το μέλος και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας, Δημήτρης Ματσιώτας και Νίκος Σκορδάς αντίστοιχα, ενώ αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκρόσωπος των αγροτών από την Αταλάντη. Επιπλέον, την αμέριστη και απροϋπόθετη στήριξή του εξέφρασε και ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας, τόσο μέσω ανακοίνωσής του όσο και μέσα από τοποθέτηση στη συγκέντρωση της Αθανασίας Στιβακτή.


Πέραν των αιτημάτων, που αναπτύσσονται αναλυτικά παρακάτω, αποφασίστηκε να συμμετάσχει ο Αγροτικός Σύλλογος Αμφίκλειας στη συγκέντρωση των αγροτικών συλλόγων της Φθιώτιδας που θα γίνει στη Λαμία άμεσα, ενώ η τάση είναι να ευθυγραμμιστούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι διεκδικήσεις με το συνολικό πανελλαδικό πλαίσιο δράσεων του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Τα αιτήματα των αγροτών, όπως εκφράζονται από το Δ.Σ του Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας,  αναλυτικά

Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό!

• Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση όπως έχουν οι εφοπλιστές.

Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων.

• Ουσιαστική επιδότηση των μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών και λιπασμάτων.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα ώστε να επιβιώσουν οι οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

• Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για την μείωση του υπερπληθυσμού λύκων και αγριόχοιρων.

• Σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, διπλασιασμός της κατώτατης αγροτικής σύνταξης.

• Έργα αγροτικών υποδομών, αγροτική οδοποιία, αναδασμό γης, αρδευτικά δίκτυα


Στήριξη από το Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας

Σε ανακοίνωση στήριξης προς τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής προχώρησε ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας πριν την πραγματοποίηση της κινητοποίησης και μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου η Αθανασία Στιβακτή.

“Ο Δήμος μας, ως καθαρά αγροτικός, στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, με τον καθέναν από εμάς να έχει είτε στην οικογένειά του είτε στον κύκλο του αγρότες και κτηνοτρόφους. Ανθρώπους της βιοπάλης που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις και κίνητρα για νέους αγρότες, να στηρίξουμε την επιστροφή νέων ανθρώπων στην επαρχία. Αύριο, όλοι μαζί, στην Κεντρική Πλατεία Αμφίκλειας διεκδικούμε τα αυτονόητα. Γιατί το μέλλον του αγρότη καθορίζει και το δικό μας μέλλον!”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Δήμου, η οποία αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την προγραμματισμένη κινητοποίηση των αγροτών στον Δήμο μας, είχε η Δημοτική Αρχή από τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας, που έχουν κάνει προσυγκέντρωση με τα τρακτέρ τους στις εγκαταστάσεις της Αγροτικής Ένωσης Αμφίκλειας.

Μεταξύ άλλων μας εξέθεσαν τα κυριότερα αιτήματά τους ζητώντας τη στήριξή μας στην παράσταση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 10:30, στην Κεντρική Πλατεία Αμφίκλειας. Ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους δημότες, αγρότες και μη, προς όλους τους επαγγελματίες και φορείς του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να ενωθούν οι φωνές και οι δυνάμεις μας, σε έναν αγώνα που μας αφορά όλους.

Ο Δήμος μας, ως καθαρά αγροτικός, στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, με τον καθέναν από εμάς να έχει είτε στην οικογένειά του είτε στον κύκλο του αγρότες και κτηνοτρόφους. Ανθρώπους της βιοπάλης που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία, την ανασφάλεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αγαπάμε τα χωριά μας και θέλουμε να τα βλέπουμε ζωντανά. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις και κίνητρα για νέους αγρότες, να στηρίξουμε την επιστροφή νέων ανθρώπων στην επαρχία και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους.

Αύριο, όλοι μαζί, στην Κεντρική Πλατεία Αμφίκλειας διεκδικούμε τα αυτονόητα. Γιατί το μέλλον του αγρότη καθορίζει και το δικό μας μέλλον!























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου