Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

ΕΝΦΙΑ & ΤΑΠ , στα παράδοξα του Δήμου μας . Θα τα διορθώσουμε επιτέλους γνωμοδοτώντας και προτείνοντας ??? Μας ενδιαφέρει όλους !!

Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

 Πριν καιρό- περίπου οκταμήνου-  είχα γράψει ( δημοσιεύτηκε στο amfiklia.gr και στο polydrosos parnassou ) και αναφερθεί λεπτομερώς στην ανεξήγητη , άδικη κι αδικαιολόγητη κατάσταση διαφορετικής τιμής ζώνης που παρατηρείται στο Δήμο μας μεταξύ ΕΝΦΙΑ  και  ΤΑΠ  και που ως γνωστό χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (και της περιοχής μας) και για ότι άλλο εξ αυτού προκύπτει και διαμορφώνεται. .....Μιά σειρά δηλαδή σχετικών φόρων , χρεώσεων , υποχρεώσεων και εισπράξεων ως παρελκόμενες επιπτώσεις οικονομικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος για τους πολίτες , πέραν των στρεβλώσεων και της διοικητικής αμεριμνησίας καθώς και των αναμφισβήτητων  ευθυνών των μηχανισμών της Διοίκησης του κράτους και της πολίτικης του ηγεσίας. Κατέθεσα τότε το σκεπτικό μου και με αρκετά παραδείγματα που αποδείκνυαν του λόγου μου το αληθές ( κοινοποιώντας τα μάλιστα μαζί με σχετικές προτάσεις προς την κεντρική Διοίκηση, το Υπουργείο οικονομικών και το Γραφείο Πρωθυπουργού ) και πρότεινα στο Δήμο μας να επανεξετάσουμε την χαοτική ως προς τις χρεώσεις αυτή περίπτωση άμεσα. Αφού το φαινόμενο αποδεικνυόταν σχεδόν καθολικό και όπως προείπαμε ανεξήγητο με όρους λογικής και κανονικότητας. Κατέθεσα δε πλην των διαπιστώσεων , μαζί τότε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες όσο το δυνατόν προτάσεις , όπως και συνηθίζω άλλωστε να κάνω πάντοτε όταν επιχειρώ να πω κάτι. Τώρα θα μου πείτε , στην Ελλάδα ζούμε και επομένως όλα δυνατά είναι και τα αδιανόητα ακόμα!! 

Πως σας φαίνεται δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να εμφανίζει τιμή ζώνης 500ευρω και ο υπολογισμός ΤΑΠ να γίνεται με 850!!! 

Μεθερμηνευόμενο σε 70% !!!! απόκλιση. 

΄Ή σε άλλες περιπτώσεις: 750 ΤΑΠ – 600 ΕΝΦΙΑ , ή  700 ΕΝΦΙΑ – 600 ΤΑΠ κλπ , μιλώντας φυσικά πάντα για το ίδιο ακριβώς ακίνητο !!

 Μια τρέλα δηλαδή. 

Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως…… 

Πρότεινα μάλιστα τότε σε όλους , να ελέγξουν τις αντίστοιχες δίκες τους χρεώσεις για να αντιληφτούν τυχόν αναντιστοιχία. 

Παρ όλα λοιπόν αυτά , εξ όσων γνωρίζω αλλά και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, παρά τις εκτενείς καλόπιστες επισημάνσεις και προτάσεις μου ,ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα ούτε κατ` ελάχιστο προβληματίστηκε έστω με τα συμβαίνοντα . Ας είναι όμως …  Να πού ήρθε πάλι η ώρα τώρα να το ξαναβρούμε μπροστά μας . Έχουν μια εμμονή βλέπετε τα προβλήματα  όταν δεν επιλύονται να επανεμφανίζονται τα άτιμα !!!

Αγαπητοί φίλοι, από 10/12/2022 και έως προχθές 20/01/2023 ( 42 μέρες!! ) οι Δήμοι είχαν την ευκαιρία και την υποχρέωση βέβαια έναντι των συμπολιτών τους και του τόπου τους : να διαβουλευτούν, να αποφασίσουν και να προτείνουν προς την αρμόδια αρχή και το εποπτεύων υπουργείο Οικονομικών τις κατά την υποκειμενική τους  γνώμη  δίκαιες νέες τιμές και το εύρος τους. Που μέλλει να διαμορφωθούν ή και αναμορφωθούν όσες εκ τις ισχύουσες και θα εφαρμοστούν όταν το Υπουργείο ολοκληρώσει την επεξεργασία και αποφασίσει να τις καθιερώσει σε Πανελλήνια βεβαίως κλίμακα και ανά περιοχή. Η συμμετοχή των Δήμων στη διαδικασία αυτή είναι βεβαίως θεσμικά και νομικά κατοχυρωμένη και απαραίτητη γνωμοδοτικά , όπως προβλέπετε μεταξύ άλλων και στο άρθρο 261 του 3852/2010. 

Για την δυνατότητα και υποχρέωση αυτή των Δήμων και προς υπενθύμισή τους , εστάλη με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ,  το έγγραφο 181692 – 12/12/2022 του Υπουργείου Οικονομικών  με υπογράφοντα  τον Γενικό Γραμματέα κύριο Ν. Κουλοχέρη. Το έλαβαν όλοι οι Δήμοι για ενέργειές τους. Χρειάζεται λοιπόν επιπλέον να το υπενθυμίζω τώρα και εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος ???

Επειδή ο δικός  Δήμος  εξ όσων παρακολουθώ ( συγχωρέστε με αν μου ξέφυγε αλλά μάλλον πολύ δύσκολο μου φαίνεται …. )  ΔΕΝ έκανε χρήση της δυνατότητας αυτής αγνοώντας  την και παρά την κατεπείγουσα υπενθύμιση του Γ. Γραμματέα. Θεωρώ επιβεβλημένο έστω και ετεροχρονισμένα αφού ανασκουμπωθεί , να επιχειρήσει τώρα με ευθύνη και σοβαρότητα να διαμορφώσει και να αποστείλει εισηγητική πρόταση στο Υπουργείο με την άποψή του, ως προς την διαμόρφωση των τιμών για την περιοχή του Δήμου μας. Επειδή όπως είπαμε στην Ελλάδα της «φαιδράς πορτοκαλέας» και της ασυδοσίας  όλοι ζούμε και την Ιερουσαλήμ παροικούμε , οι ημερομηνίες μεταβάλλονται και τα χρονικά όρια δίκην λάστιχου αυξομειώνονται κατά πως συμφέρει ή όχι. 

Γιαυτό  ξανατονίζω την ανάγκη που προκύπτει , επισημαίνοντας πως ΔΕΝ είναι αργά ή εντελώς άκαιρο να ασχοληθούμε έστω και τώρα με το σοβαρό και λεπτό αυτό θέμα αποτελεσματικά. Και για να έχει αυτό το «αποτελεσματικά» νόημα , καλό , συνετό και ευφυές θα ήταν να διαβουλευτούμε επιτέλους ανοιχτά και δημόσια στο Δήμο μας αυτή τη φορά. Και να συνδιαμορφωθεί με τις επιμέρους τοπικές κοινότητες  και τους πολίτες τους  η κοινή γραμμή περί των νέων αυτών τιμών που θα πρέπει να προταθούν.  Καθότι για το θέμα είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη και να συνυπολογιστούν αρκετές παράμετροι λογικής και προοπτικής κι όχι βέβαια ανούσιας σκοπιμότητας μόνο. Γιαυτό όσοι περισσότεροι ακουστούν τόσο καλύτερο και ωφελιμότερο αποτέλεσμα θα προκύψει. Η συνισταμένη επομένως των απόψεων που θα κατατεθούν από ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες , να  αποτελέσει και την επίσημη τελική απόφαση του ΔΣ . Μας αφορά όλους , πρέπει όλοι να συμμετέχουμε γνωμοδοτώντας .

Κοινή διαπίστωση είναι βέβαια των συνειδητών και ενεργών πολιτών , πως αρκετές Διοικήσεις  Δήμων και κατά κανόνα των μικρών επαρχιακών , δυστυχώς ΔΕΝ αντιλαμβάνονται πάντοτε την αξία και την πολυτιμότητα της συνδιαμόρφωσης των προτάσεων ( γενικώς μιλώ… ) με τους Δημότες τους και τέλος πάντων με όσους εξ αυτών επιθυμούν να προσφέρουν την γνώση τους , την εμπειρία τους , την εξειδίκευση τους , την ιδέα τους κλπ,  πάνω στα διάφορα θέματα και ζητήματα που προκύπτουν όπως καλή ώρα το εν λόγο. Συνηθίζουν να αυτοκολακεύονται μάλλον, αυτής της νοοτροπίας  οι αυτοδιοικητικοί , υπολογίζοντας τούς εαυτούς τους ως επαΐοντες επί παντός , υποτιμώντας και αγνοώντας ( πολλές φορές θρασύτατα και επιδεικτικά ) τους συνδημότες τους θεωρώντας τους ανεπαρκείς ή και άσχετους , χωρίς ποτέ όμως οι ίδιοι να κοιτάζονται στον καθρέφτη τους …. για να έχουν την σωστή εικόνα για το μπόι και τον ίσκιο τους ( Όπου μπόι , γράψε ικανότητα). Με αποτέλεσμα είτε να μην ενεργούν καθόλου γιατί αγνοούν ή παραποιούν ή και δεν κατανοούν , είτε να παρενεργούν ακριβώς και πάλι για τους ίδιους λόγους. Δεν ισχυρίζομαι πως αυτό συμβαίνει με όλους τους διάσπαρτους ανά την Ελληνική επαρχία μικρούς Δήμους. Αλλά σχεδόν με όλους  , αφού οι πραγματικά Δημοκρατικά , συμμετοχικά , συναινετικά , σύγχρονα και έξυπνα και επομένως αποτελεσματικοί στην αυτοδιοικητική λειτουργία τους Δήμοι  με επάρκεια και υπευθυνότητα είναι ελάχιστοι.  Γιαυτό όντως ξεχωριστοί και ονομαστοί στο Πανελλήνιο σε κάθε τι που τους χαρακτηρίζει.

Με αυτές τις σκέψεις και διαπιστώσεις και αφού σήμερα φέρνω στην επιφάνεια και εις προσοχή όλων για μιά ακόμα φορά , ένα παραμελημένο σκανδαλώδες ζήτημα μεγάλης όμως σημασίας.  Προτείνω στην Δημοτική μας Αρχή να αφυπνιστεί και να οργανώσει αυτό τον μικρό αλλά τόσο χρήσιμο διάλογο επιδιώκοντας τη συνεργασία με τους Δημότες. Δίνοντας την ευκαιρία να ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις για το ζήτημα. Δεν έχει τίποτα να χάσει ή να φοβηθεί , παρά μόνο να κερδίσει έχει απ` την γνώμη τους , την συνεργασία και την συναίνεσή τους. Είναι άλλωστε  αδιανόητο έως και  κωμικό, να ‘’τρέξουν’’ δήθεν τώρα να επιληφθούν του ζητήματος μόνο αυτοί που εν τω μεταξύ το λησμόνησαν και το παραμέλησαν , ενώ και αποδεδειγμένα τίποτα περισσότερο δεν ‘κομίζουν’ , από εμάς τους υπόλοιπους!!  Συνδιαμορφώνοντας έτσι τελικά μαζί τους την οριστική εκδοχή που θα κατατεθεί ως πρόταση . 

Μια εβδομάδα χρονικό περιθώριο για να καταθέσει ο καθένας που ενδιαφέρεται και θέλει την πρότασή του τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη, είναι πιστεύω υπερεπαρκής χρόνος . Η Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης έχει κι αυτή λόγο και πρέπει να συγκληθεί και να ερωτηθεί , όπως και η ανάλογη της ποιότητας ζωής. Αν υφίσταται ακόμα ( δεν ξέρω ) η επιτροπή τουρισμού και ανάπτυξης , επίσης έχει και πρέπει να διεκδικεί λόγο. Το θέμα δεν είναι αντικείμενο κάποιων λίγων ειδικών ή τεχνοκρατών τάχα , αλλά ως ζήτημα λογικής , οικονομίας και καθημερινότητας , είναι όλων των Δημοτών απ` την μιά άκρη του Δήμου εως την άλλη. Το ζητούμενο είναι η πρόταση να αποτελέσει προϊόν γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού , υπεύθυνης τοποθέτησης  και εν τέλει συνειδητής προσπάθειας  συγκερασμού απόψεων και ιδεών με κατά το δυνατόν κοινή αποδοχή και κατανόησής της ως κοινό παραδεκτό σχέδιο. Σύντομα , σύννομα , οργανωμένα , αποτελεσματικά και πρώτα και πάνω απ` όλα συμμετοχικά !!! Αυτή θα ήταν μιά σωστή νομίζω, σύγχρονη , δημοκρατική και εν πολλοίς αποτελεσματική και ωφέλιμη συμφέρουσα διαδικασία.

Απευθύνομαι επομένως σήμερα στο σύνολο των 160 περίπου εμπλεκομένων με την μιά ή την άλλη ιδιότητα στα τού Δήμου ( Δήμαρχος , Προεδρείο , Αντιδήμαρχοι , Εντεταλμένοι , Δημοτικοί σύμβουλοι , παρατάξεις , Τοπικοί Πρόεδροι & συμβούλια , ειδικοί συνεργάτες , ειδικοί σύμβουλοι , δημοτικοί υπάλληλοι κλπ κλπ ). Και μαζί σε όλους  βεβαίως τους συμπολίτες μας  ή σε όσους  απ` αυτούς κατανοούν την ευθύνη και υποχρέωσή τους , να ελέγχουν και να επιβάλλουν όταν χρειάζεται  στους αιρετούς τους υπόχρεους  να πράξουν όλα όσα τους αναλογούν και υποχρεούνται. 

Ελπίζω να γίνομαι αντιληπτός. Να αναληφθούν άμεσα οι πρωτοβουλίες εκείνες που απαιτούνται. Και να μην χρειαστεί έτσι να λάβει το ζήτημα άλλη τροπή και διαστάσεις. Μιάς και πέραν του θέματος των εμφανών παραλήψεων Πολιτείας και Δήμου , αφορά κατ` ουσία στο αλαλούμ χρεώσεων, που ασφαλώς  δυνητικά δημιουργούν ευθύνες και στοιχειοθετούν σοβαρές παραβάσεις ή παραλήψεις!!!

Ευχαριστώ πολύ για την ενδεχόμενη προσοχή σας  και ελπίζω κατά τη μικρή δυνατότητά μου , να  «κύλισα» κάπως την «πέτρα» που μένοντας αραχτή κι αμετακίνητη χορταριάζει και μουχλιάζει…. κατά τη λαϊκή ρήση. Κι όσον αφορά στην πέτρα…. λίγο το κακό ,  όταν όμως συμβαίνει στη Διοίκηση , κάθε βαθμίδας , είναι ασφαλώς λίαν προβληματικό …….

Για του λόγου το αληθές  παραθέτω  τα κάτωθι:

……για τις τιμές ζώνης που ήδη ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375) οι Δήμοι από τις 10.12.2022 έως και τις 20.1.2023 να υποβάλουν τη γνώμη τους  για τις τιμές  ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας.

……….για τη διαμόρφωση ζωνών και των τιμών τους , λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη του αρμόδιου Δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 261 του ν. 3852/2010 (Α΄87)

Στην ίδια βάση δεδομένων καταχωρίζεται οπωσδήποτε η γνώμη του αρμόδιου Δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 261 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87).

………κατόπιν όλων αυτών χρειάστηκε να  επανέλθει το Υπουργείο Οικονομικών με νέο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφό του (Αρ. Πρωτ : 181692- 12/12/2022) που εκδόθηκε μετά από έντονες διαμαρτυρίες κάποιων ενεργητικών Δήμων και φορέων της χώρας σχετικά με τις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, που ισχύουν από 1/1/2022 βάσει της απόφασης Υπ. Οικονομικών 57732-18/5/2021(ΦEK 2375 – 7.6.2021), και ενημερώνει ότι οι Δήμοι έως και τις 20/1/2023, πρεπει να υποβάλουν τη γνώμη του Δημοτικού τους συμβουλίου για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας.

    ΥΓ :  Ο ίδιος ως πολίτης έχω από 18-12-2022 στείλει στο Υπουργείο τις κατά τη γνώμη μου παρατηρήσεις , επισημάνσεις και προτάσεις μου ( άλλωστε το είχα ξανακάνει  προ οκταμήνου όπως παραπάνω σας ανέφερα ), μη δυνάμενος να φανταστώ  βεβαίως τότε, ότι ο Δήμος μας ΔΕΝ θα πράξει εν τω μεταξύ τα οφειλόμενα …εκ των αρμοδιοτήτων του!!  Και τις οποίες βεβαίως με προθυμία θα συνεισφέρω εφόσον τυχόν ο Δήμος αποφασίσει να συνδιαμορφώσει με τους πολίτες την πρότασή του.                           

Τους χαιρετισμούς μου,   

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   22/01/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου