Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Η Αγία Βαρβάρα & η δική μας Αϊ-Βαρβάρα...

Του  Αλέκου  Ι. Βαλάσκα

                                                           Αγία  Βαρβάρα  η  Μεγαλομάρτυς

    Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα είναι η προστάτης των παρθένων, των ψυχορραγούντων και των πυροβολητών και τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την εκκλησία....

  Όταν ο πατέρας της αντιλήφθηκε την πίστη της έκανε απόπειρα να την σκοτώσει. Κατάφερε να διαφύγει στο βουνό και εκεί την ανακάλυψε ο Ηγεμόνας Μαρκιανός και την φυλάκισε για την πίστη της. Η Αγία έζησε κατά τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο διώκτης των χριστιανών Διοκλητιανός (284-305). Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη (σημερινό Μπάαλμπεκ) του Λιβάνου και ήταν θυγατέρα του ειδωλολάτρη και τοπάρχη Διόσκορου. Ο Διόσκορος ήθελε να την κρατήσει ανύπαντρη, απομακρυσμένη από τις βιωτικές μέριμνες και τις ανθρώπινες συντυχίες. Γι’αυτόν τον λόγο έχτισε πύργο και την απομόνωσε εκεί. Στην μόνωση του πύργου καλλιεργούσε το πνεύμα της με προσευχή, μελέτη των Γραφών και εξάσκηση. Όταν ο πατέρας της αντιλήφθηκε την πίστη της έκανε απόπειρα να την σκοτώσει. Κατάφερε να διαφύγει στο βουνό και εκεί την ανακάλυψε ο Ηγεμόνας Μαρκιανός και την φυλάκισε για την πίστη της. Μέσα στην φυλακή υπήρχε ακόμη μια νεαρή χριστιανή, η Ιουλιανή, η οποία προβληματίστηκε για τα βάσανα της Βαρβάρας και θέλησε να την ακολουθήσει στην επιλογή της να μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού. Τελικά την μεν Ιουλιανή την αποκεφάλισε δήμιος, την δε Βαρβάρα ο ίδιος ο πατέρας της.

 Η δική μας Αϊ-Βαρβάρα 


     Στην απείρου φυσικού κάλους Άνω Πολύδροσο (Άνω-Σουβάλα) και σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στο ΝΔ τμήμα του οικισμού, κατάφυτη από υπεραιωνόβια πλατάνια, έλατα, πεύκα, φτελιές, αστεριές, κέδρα, πουρνάρια & κισσούς είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

    Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας είναι η τρίτη μετά τις δύο, προφανώς παλαιότερες, εκκλησίες του οικισμού, την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Κυριά) που αποτέλεσε και την πολιούχο όταν ο οικισμός κατοικείτο από τους Σουβαλιώτες πριν αυτοί κατέβουν και κατοικίσουν στη σημερινή Πολύδροσο (Κάτω Σουβάλα) αλλά και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του οικισμού και η οποία χρησιμοποιήθηκε και ως Δημοτικό Σχολείο πριν το 1900.

    Η περιοχή όπου είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και υπάρχουν και αστείρευτες πηγές νερού έχει πάρει και την ομώνυμη ονομασία Αϊ-Βαρβάρα.

         Μερικές ακόμη εικόνες από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας & των ομώνυμων πηγών στην Άνω Πολύδροσο (Άνω Σουβάλα) με τη δική μου ματιά & το δικό μου φακό τον Ιούλιο του 2020. 

                                                                                                                            Α.Ι.Β.

                                                                                                                 









     Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο να δείτε & να ακούσετε σχετική εξαιρετική παρουσίαση του ιερέα του χωριού μας πατρός Κωνσταντίνου Παπαθανασίου

 https://www.youtube.com/watch?v=BwJq3cyM97M

ΑΠΟ: lispolydrosou.blogspot.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου