Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Τα παιδιά απο το Δίστομο βροντοφώναξαν: ” ‘Όχι ξανά πόλεμος”


 Χρύσα Τσεπραηλίδου

  • Τις εκδηλώσεις των Τροφωνίων 2022 στο χώρο του Ανοιχτού θεάτρου της Κρύας, έκλεισε το Δημοτικό Διστόμου σε μια παράσταση από παιδιά, αλλά όχι παιδική, που βροντοφώναξε “Όχι πόλεμος ξανά”, τι καλύτερο για το τέλος εκδηλώσεων, ειδικά τις εποχές που ζούμε. ....

Περίπου 55 παιδιά συμμετείχαν, σχεδόν όλο το σχολείο του Διστόμου και μαζί με τους γονείς τους και τον δήμαρχο Γιάννη Σταθά κατέκλεισαν το θέατρο της Κρύας. Παιδιά που είχαν πάει στο σχολείο την ίδια μέρα και θα πήγαιναν και την επόμενη, αλλά μπροστά σε αυτό που μας χάρισαν άξιζε τον κόπο τους και την προσπάθεια τους. 



Η θεατρική παράσταση «Στα χνάρια της μνήμης…Απ’ το σκοτάδι στο φως!» , πρωτοπαρουσιάστηκε από το Δημοτικό Σχολείο Διστόμου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, που πραγματοποιήθηκαν για τη σφαγή του Διστόμου. Πρόκειται για την κορωνίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος « Μια ματιά στην ιστορία…πάμε σκυταλοδρομία!», που υλοποιήθηκε πέρυσι στο σχολείο μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με θέμα την τοπική ιστορία. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια των εκπαιδευτικών με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη μετάβαση της γνώσης στις νεότερες γενιές.  

Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο το οποίο γράφτηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες της παράστασης από την κυρία Μαρία Κουρή, δασκάλα ειδικής αγωγής που υπηρετεί στο σχολείο μας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και το «Επίγραμμα για το Δίστομο» του Ρίτσου, απόσπασμα του βιβλίου «Δίστομο. Ματωμένη ανθρωπότητα» του Ανδρέα Τσούρα καθώς και το αντιπολεμικό παραμύθι «Χορευτές της φωτιάς» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο 3ο φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου Βόλου από την κυρία Κουρή . 

Η παράσταση περιλαμβάνει διαλόγους, ποιήματα, μουσικοκινητικά και θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και βίντεο τα οποία αλληλοεμπλέκονται με στόχο να παρουσιάσουν τα δραματικά γεγονότα της σφαγής του Διστόμου σε όλες τους τις προεκτάσεις, να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων, να τροφοδοτήσουν και να προβληματίσουν τη σκέψη του θεατή σχετικά με το φαινόμενο του πολέμου γενικότερα, να διαμορφώσουν μια πιο κριτική και ενεργή στάση απέναντι σε ζητήματα πολιτικότητας.  

Στην παράσταση συμμετέχουν όλοι οι μαθητές καθώς και ο διευθυντής του σχολείου στο ρόλο του παππού που αφηγείται τα γεγονότα. 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Νόνη Δασκαλάκη, Μαρία Κουρή 

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Περγαντά  



H κυρία Μαρία Κουρή, μας ανέφερε συγκεκριμένα : 

“Η πεποίθηση ότι οι μαθητές μπορούν να μάθουν καλύτερα μέσα από την βιωματική προσέγγιση της γνώσης που μας προσφέρουν οι τέχνες ( θέατρο, μουσική) καθώς και η πίστη ότι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους, αποτέλεσαν για μένα το έναυσμα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέρος του οποίου είναι η παράσταση «Στα χνάρια της μνήμης…Απ’ το σκοτάδι στο φως!». Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που υπηρέτησα στο Δημοτικό Σχολείο Διστόμου, όπου ήρθα σε επαφή με την τοπική ιστορία η οποία προσωπικά με συγκλόνισε. Νιώθω πραγματικά μεγάλη συγκίνηση και χαρά που μου δόθηκε η ευκαιρία να βάλω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης”. 

Συντέλεσαν και πρόσφεραν για αυτή την προσπάθεια οι: 

Kυρία Αμαλία Παπαϊωάννου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού. O  δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και προσωπικά o δήμαρχος κύριος Ιωάννης Σταθάς, για την αμέριστη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη. 

Ο κύριος Παναγιώτης Σφουντούρης, για την προσφορά του στην υλοποίηση του προγράμματος. 

Ο  κύριος Αργύρης Σφουντούρης, για την αποδοχή της πρόσκλησης και παρουσία του στη θεατρική παράσταση. 

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Διστόμου κύριος Ιωάννης Γαμβρίλης, για την αμέριστη στήριξη καθώς και για τη συμμετοχή του στη θεατρική παράσταση. 

Η κυρία Ελένη Βασιλειάδη δασκάλα Μουσικής που δίδαξε στο σχολείο Διστόμου το 2021 και τώρα διδάσκει στην Αθήνα. 

Ο κύριος Δημήτρης Αδαμόπουλος του 1ου Δημ. Σχολείου Λιβαδειάς 

Η  κυρία Δήμητρα Μπαρμπαδήμου Ε.Β.Π. 

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, για τη συνεργασία και στήριξη στην προετοιμασία της θεατρικής παράστασης. 

Τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και προσωπικά την κυρία Άννα Μπάρλου, για την αμέριστη βοήθεια στην προετοιμασία της θεατρικής παράστασης. 

Οι γονείς των μαθητών μας, για τη πολλή καλή συνεργασία στην προετοιμασία της θεατρικής παράστασης. 

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ κι ένα πιο μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας!!! 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: 

Νόνη Δασκαλάκη 

Μαρία Κουρή 

Μαρία Παλαμάρη 

Δήμητρα Μπαρμπαδήμου 


ΠΗΓΗ: iparnassos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου