Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Μια ύπαιθρος χωρίς ανάπτυξη

Το 1991, σύμφωνα με την επίσημη έκδοση του υπουργείου Παιδείας, στον νομό Φωκίδας λειτουργούσαν 51 δημοτικά σχολεία σε πόλεις και χωριά. (Ο πίνακας είναι στη διάθεση όλων).....
Σήμερα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά είναι ζήτημα αν θα λειτουργήσουν λίγα δημοτικά ή νηπιαγωγεία σε Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Μαραθιά, Γλυφάδα, Ερατεινή, Δεσφίνα, Ευπάλιο, Γραβιά, Πολύδροσο, Μαλάματα, Σεργούλα, Επτάλοφο, Λιδωρίκι και Αγία Ευθυμία.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά η απόκτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης προσκρούει στην απόσταση, αφού χρειάζονται τουλάχιστον δυο ώρες περισσότερο για να διανύσουν τις αποστάσεις με ταξί, λεωφορείο ή ιδιωτικά αυτοκίνητα για να πάνε στα κοντινότερα Γυμνάσια και Λύκεια. Δηλαδή σε Άμφισσα, Λιδωρίκι, Ευπάλιο, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν και όταν τα τμήματα, που συνεχώς καταργούνται ή συγχωνεύονται, λειτουργούν με επάρκεια καθηγητών και εκπαιδευτικού υλικού.
Ο απολογισμός είναι θλιβερός. Εγκατάλειψη, ερήμωση, έλλειψη υποδομών (σ.σ. η περσινή τηλεκπαίδευση αποκάλυψε ότι πολλά χωριά δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυο ιντερνέτ), λιγοστές ευκαιρίες απασχόλησης. Μια ύπαιθρος χωρίς ανάπτυξη, χωρίς δυνατότητες εργασίας, μια άλλη πατρίδα μέσα στη χώρα μας, που ρημάζει και αυτή παραδομένη στα γρανάζια της αγοράς. Αν ήταν διαφορετική η κατάσταση η υπουργός Παιδείας θα εγκαινίαζε δημόσιες αίθουσες εκπαίδευσης και όχι ιδιωτικά σχολεία.
Όπως και να έχει θα ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά και κουράγιο σε μαθητές, μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικούς να αντέξουν στο δύσκολο έργο τους!
( Το όμορφο και έρημο σχολείο στο Μοναστηράκι πρόκειται να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, όταν αξιοποιηθεί η δωρεά ομογενούς από την Αμερική. Δράσεις που θα μπορούσε να αναλάβει ο Δήμος στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν τα σχολικά κτίρια).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου