Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Γαλαξίδι, στις 17- 18/9 η εκδήλωση εθνικής μνήμης «Θα κάμωμεν το πρέπον»


 Μια ξεχωριστή και συγκινητική βραδιά είχε την ευκαιρία να απολαύσει πλήθος συμπολιτών μας και επισκεπτών του Γαλαξιδίου, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο Μώλο του Λιμένα Γαλαξιδίου..... Την καθιερωμένη πλέον στο Γαλαξίδι επετειακή εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Γαλαξιδιώτες ήρωες του 1821 «Θα Κάμωμεν το Πρέπον».

Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό: ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Βουλευτής Ν. Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος και ο Πρόεδρος Κοινότητας Γαλαξιδίου κ. Σπυρίδων Μπαρλιακός. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου κ. Ευθύμιος Γρίβας, ο Αντιδήμαρχος Γραβιάς κ. Ιωάννης Μανανάς, ο Πρόεδρος Κοινότητας Βουνιχώρας κ. Δημήτριος Τσελές, ο Πρόεδρος Κοινότητας Πεντεορίων κ. Μάρκος Παπαπολίτης, ο τ. Δήμαρχος Γαλαξιδίου κ. Νικόλαος Γουργουρής.
Στη συνέχεια η κ. Μάρω Τασιού- Γουργουρή κάνοντας εισαγωγή της εκδήλωσης, παρουσίασε τις ομιλήτριες της βραδιάς, την Γαλαξιδιώτισσα κ. Κατερίνα Γαλάνη, Οικονομική Ιστορικό και διδάκτωρα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «ο Ναυτικός Αγώνας στην Ελληνική Επανάσταση και η συμβολή του Γαλαξιδίου» και την κ. Δήμητρα Κουκίου, Ιστορικό, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ο Ναυτικός Αγώνας του 1821 στο επετειακό πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ́21».
Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τις καθηγήτριες μουσικής και κλασσικού τραγουδιού κ. Παρασκευή Μίχα και κ. Αθηνά Αδαμοπούλου- Κοτσίδου (τραγούδι) και κ. Λούση Χριστοδούλου (πιάνο) που ερμήνευσαν τραγούδια εμπνευσμένα κυρίως από την ελληνική επανάσταση.
Μοναδική αίσθηση προκάλεσε στο κλείσιμο της βραδιάς δρώμενο, στο εντυπωσιακά φωτισμένο λιμάνι του Γαλαξιδίου, όπου μέλη συλλόγων ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και εθελοντές με βάρκες χρησιμοποιώντας φωτοβολίδες χειρός και δάδες, δημιούργησαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Ακολούθησε τιμητική πομπή συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ι. Μητρόπουλου, στην πλατεία Μάμα.
Την Κυριακή 18/9 τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, πολιούχου Γαλαξιδίου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου. Συγκινητικός ήταν ο πανηγυρικός της ημέρας που εκφώνησε η κ. Μαρίνα- Σελήνη Κατσαΐτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφορικά με την 23η Σεπτεμβρίου και την καθοριστική συμβολή των Γαλαξιδιωτών στον Αγώνα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ι. Μητρόπουλου, στην πλατεία Μάμα, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση τμημάτων συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ιτέας στην Ακτή Οιάνθης.
Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, Τασιού- Γουργουρή Μάρω, Καραδήμα Αικατερίνη, Ζέρβα Κωνσταντίνο, Μαρδάκη Χρυσαφούλα, Νικολάου Αικατερίνη, Παπαφιλίππου Στέλλα, και Σκιαδά Αναστάσιο, καθώς και τους: Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλαξιδίου, Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης Γαλαξιδίου «Ιωάννης Μητρόπουλος», Πολιτιστικό Σύλλογο Πεντεορίων, Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, Αναβιωτικό Σύλλογο «Σάλωνα του ‘21», Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας - Έρευνας Φορεσιάς και Αρμάτων 1821, Σύλλογο Νεδουσαίων Καλαμάτας «ο Νικηταράς», Άγημα ιστορικής αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς», Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας Καλαμάτας, Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» και Άγημα Απόδοσης Τιμών Ηρώων του 1821 «Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας».









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου