Πέρασαν 30 μέρες από την πυρκαγιά που έκαψε περίπου 4.000 στρέμματα στην καρδιά του πιο ιστορικού Ελαιώνα της Μεσογείου και εννέα χρόνια ακριβώς από την προηγούμενη καταστροφική πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που είχε κάψει περίπου 2.500 στρέμματα......
Στην πρώτη πυρκαγιά, το 2013, διαπιστώθηκε πόσο απροετοίμαστοι και χωρίς σχέδιο είμαστε, τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, να προστατεύσουμε και να διασώσουμε τον Ελαιώνα μας που είναι χαρακτηρισμένος από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς με υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και το βιοποριστικό ή συμπληρωματικό επάγγελμα για πολλές οικογένειες. Εννέα χρόνια μετά και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε, δεν έγινε τίποτα, ώστε να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή.
Σήμερα, ένα μήνα μετά την δεύτερη πυρκαγιά που έκαψε διπλάσια έκταση, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση, ούτε εξαγγελία για την αποκατάσταση της καταστροφής που υποστήκαμε ως πληγέντες ελαιοπαραγωγοί.
Το Κράτος δηλώνει απών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε στο προσεχές μέλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδρανεί και δεν παίρνει πρωτοβουλίες και εμείς προσπαθούμε να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημά μας, για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές της πυρκαγιάς.
Οι προτάσεις μου για την αποκατάσταση και την αποζημίωσή μας είναι οι εξής:
Α) Ενεργοποίηση του Ταμείου Αρωγής για άμεση αποζημίωση με το ελάχιστο ποσό των 100 ευρώ ανά ελαιόδεντρο αφού η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Β) Αποζημίωση από την ΟΥΝΕΣΚΟ για την αποκατάσταση των ελαιόδεντρων που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Δελφικού Τοπίου με το ποσό των 100 ευρώ ανά νεόφυτο ελαιόδεντρο.
Γ) Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ της φετινής κατεστραμμένης ηρτημένης εσοδείας και για τα επόμενα επτά έτη χαμένων εσοδειών (χαρακτηρισμός αγροτικών ζωνών στον ελαιώνα ώστε να παρακαμφθεί το 30% της ζημίας από το σύνολο της αγροτικής εκμετάλλευσης ανά παραγωγό σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΛΓΑ).
Δ) Αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.
Ε) Εξασφάλιση υδάτινων πόρων από την ΕΥΔΑΠ για άρδευση όλης της πληγείσας περιοχής με παράλληλη χρηματοδότηση του ΤΟΕΒ Άμφισσας για τη δωρεάν διανομή ύδατος.
ΣΤ) Άμεση χρηματοδότηση για την ενεργοποίηση όλων των Γεωτρήσεων του ΤΟΕΒ Άμφισσας από το πρόγραμμα Πυροπροστασίας.
Ζ) Χρηματοδότηση αγροτών με χαριστικό τουλάχιστον 30% για εξαγορά αγροτικής γης από ελαιοκτηματίες που δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν τα καμένα ελαιοκτήματά τους.
Θεωρώ ότι με αυτή τη δέσμη μέτρων θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε, να επαναφέρουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το περιβάλλον που διαμορφώθηκε μέσα από χιλιάδες χρόνια ιστορίας.
Λάμπρος Μοσκαχλαϊδής - Λαμπρόπουλος Ελαιοπαραγωγός
Μέλος Ν.Ε. Φωκίδας –Π.Σ.
Μέλος Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.