Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τετάρτη 27 Νοεμβρίου σήμερα.....

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στις 8.30μμ η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας καλούν σε εκδήλωση, στη Μαρίνα Ιτέας, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με αφορμή το βιβλίο της Τζέμης Τασάκου «ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΑ ΑΜΥΘΗΤΑ ΣΕΝΤΕΦΙΑ». ....

Μια ιστορία που μιλά για τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τον πόλεμο, για την προσφυγιά. Και για τα σεντέφια εκείνα που αντέχουνε στις φλόγες.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Τζέμης Τασάκου «ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΑ ΑΜΥΘΗΤΑ ΣΕΝΤΕΦΙΑ» θα θυμηθούμε, θα τιμήσουμε, θα νοσταλγήσουμε. 

Η Τζέμη Τασάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται και κατοικεί στο Μαραθιά Φωκίδας. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει πολλά βραβευμένα βιβλία. Το μυθιστόρημα «ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΑ ΑΜΥΘΗΤΑ ΣΕΝΤΕΦΙΑ» βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Η Τζέμη Τασάκου δεν περίμενε τα επετειακά εκατό χρόνια της μικρασιατικής οδύνης για να γράψει μια ιστορία∙ η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 2003, γι’ αυτό και το βιβλίο έχει ήδη διαγράψει μια τροχιά, έχει βραβευτεί και έχει αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό. Και τώρα επανακυκλοφορεί γιατί τα καλά βιβλία δεν έχουν εποχές.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πάνος Τουρλής https://www.vivliokritikes.com/

«…Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια» είναι ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που παρουσιάζει ακριβοδίκαια τα γεγονότα μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, απλουστεύοντας έτσι αίτια και αφορμές, απώλειες και λάθη, χωρίς όμως να λειαίνει καμία γωνία. Ανέμελη ζωή, μόρφωση, λαμπερή καθημερινότητα σύντομα αντικαθίστανται από τον θάνατο, το ανθρωποκυνηγητό κι όλα αυτά ατσαλώνουν μια αθώα ψυχή που θα προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια της και να μεταλαμπαδεύσει την ιδέα της ειρήνης και της μόρφωσης σε κατοπινές γενιές. Δεν είναι τυχαίο που βραβεύτηκε το 2003 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τώρα που επανακυκλοφορεί είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι ένα βιβλίο που το συνοδεύει η ευχή τα παιδιά να μη ζήσουν πόλεμο, προσφυγιά, άδικο θάνατο. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει QR code με εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το μυθιστόρημα ώστε να αγαπηθεί και να μελετηθεί ακόμη περισσότερο…» 

Μίκα Ντάκα https://diastixo.gr/en/kritikes/paidika/18747-amithita-sentefia

«…Η συγγραφική ματιά αποτυπώνει με γνώση και αληθοφάνεια την οπτική των παιδιών και των ενηλίκων μέσα από πληθώρα εικόνων, αισθήσεων και συναισθημάτων. Η έννοια της Ιστορίας διευρύνεται, καθώς περιλαμβάνει όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα αλλά και όλα εκείνα τα υλικά που συνθέτουν την πολιτισμική ταυτότητα. Όπως λέει ο παππούς : «Τα σπίτια και τα κτήματα μπορεί να πιάσουνε φωτιά και να γίνουνε στάχτη και μπούλμπερη, αποκαΐδια… Τα σεντέφια που κουβαλάς απάνω σου όμως κανένας δεν μπορεί να σου τα πάρει… Κανένας!» (σελ. 164). Η ιδεολογία του βιβλίου προβάλλει επίσης ένα βαθύ αντιπολεμικό μήνυμα, που ακούγεται από τα λόγια του παππού: «Σ’ έναν πόλεμο κανείς δεν νικά. Από έναν πόλεμο όλοι βγαίνουνε χαμένοι» (σελ. 60). Κι ακόμα, σε ένα σημείο μεταφέρεται η ρήση του Ηρόδοτου: «Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος, που αντί για την ειρήνη, να προτιμά τον πόλεμο· γιατί όσο έχουμε ειρήνη, τα παιδιά θάβουν τους πατέρες τους· όσο όμως έχουμε πόλεμο, οι πατέρες θάβουν τα παιδιά τους…» (σελ. 44-45). Μέσα σε αυτό το πανανθρώπινο αίτημα για την ειρήνη, το μυθιστόρημα αναδεικνύει και την ελπίδα του κυνηγημένου από τον πόλεμο ανθρώπου να ριζώσει σε μια νέα πατρίδα, να ορθώσει το ανάστημά του μπρος στις κακουχίες και να πάρει στα χέρια του ξανά τη ζωή του.

Η αφήγηση εμπλουτίζεται με ζωντανούς διαλόγους, με ποιητικότητα και με εναλλαγές σε πρώτο και τρίτο πρόσωπο. Η εικονογράφηση της Ράνιας Βαρβάκη συμβάλλει στην αισθητική απόλαυση του αναγνώστη και αναδεικνύει το κλίμα της εποχής και τον ψυχισμό των ηρώων.»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.