Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Επίκαιρη ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Δρόσου Παρασκευά.

 Καταστροφή της καρδιάς του ελαιώνα Άμφισσας. Μεγάλο πλήγμα για την παραπαίουσα οικονομία της Φωκίδας.  

Στις 4 Ιουλίου 2022 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον ελαιώνα της Άμφισσας. Πολύ γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα να καταστραφούν 45.000 με 50.000 ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα γης..... Επίσης κτηνοτροφικές μονάδες και κυψέλες μελισσών. Η πυρκαγιά σταμάτησε στη θάλασσα, λίγο έξω από την Ιτέα, όπως άλλωστε συνηθίσαμε σε τέτοιες εικόνες. 

    Εκτός το περιβαλλοντικό πλήγμα, θλιβερή είναι και η εικόνα στο Δελφικό Τοπίο που κατά τα άλλα, “προστατεύεται” από την UNESCO.  

    Στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η τοπική κοινωνία, η καταστροφή από την πυρκαγιά είναι η χαριστική βολή στο πτώμα της Φωκίδας.  

    Οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και φυσικά της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, είναι πολύ μεγάλες, κάτι που είχα επισημάνει  στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Άμφισσα στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Ως συνήθως, δεν δόθηκε καμία σημασία στις επισημάνσεις μου. Το αποτέλεσμα θα το βλέπουμε για πολλά χρόνια.  

Ερωτάται η Περιφέρεια: 

    Είναι στις προθέσεις της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  και των υπόλοιπων φορέων να βοηθήσουν τους πυροπαθείς ελαιοπαραγωγούς του Ελαιώνα της Άμφισσας;  

    Θα μεριμνήσει η Περιφέρεια να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο ακέραιο, και το τελευταίο ελαιόδεντρο, την ηρτημένη εσοδεία αυτής της καλλιεργητικής περιόδου που κάηκε αλλά και των επόμενων ετών έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά και να λαμβάνουν πάλι παραγωγή από τα κτήματά τους;  

    Θα μεριμνήσει η Περιφέρεια  για την άμεση άρδευση του νέου κατεστραμμένου τμήματος του Παραδοσιακού Ελαιώνα και κυρίως για την άρδευση των νεόφυτων δέντρων;  

    Θα λειτουργήσει ξανά το Τ.Ο.Ε.Β. Άμφισσας όπως στο παρελθόν;  

    Σκέπτεται η Περιφέρεια να συνεργαστεί με τον μοναδικό Σύλλογο των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών “Αρισταίος” που αποτελείται από επιστήμονες και έμπειρα μέλη στην καλλιέργεια της ελιάς; Σίγουρα θα είναι καλύτεροι και πολύ πιο χρήσιμοι από τους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς του Νομού μας! 

    Σκέπτεται ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας να επανεξετάσει την απόφασή του και αντί, για πρόσληψη δασολόγου, (κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων) να προχωρήσει στην αντικατάσταση του  γεωπόνου που συνταξιοδοτείται;  

Κάνω έκκληση στον Περιφερειάρχη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να στηριχτούν οι συγκεκριμένες προτάσεις για την αναγέννηση του Ελαιώνα της Άμφισσας. Διαφορετικά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ιστορία θα γράψει, ότι στη δική μας θητεία έσβησε ιστορία χιλιάδων ετών, που επέζησε από πολέμους και εισβολείς. Κι αυτό θα γραφτεί στον λογαριασμό μας και δυστυχώς δεν αλλάζει.  


Δρόσος Παρασκευάς 

Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου