Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Συνάντηση Γ. Οικονόμου με Λ. Μενδώνη: Μέσα Μαΐου στο Ταμείο Ανάκαμψης οι Θερμοπύλες


 Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, το μεσημέρι της Τετάρτης (06/04),  με αντικείμενο την ανάδειξη και τη συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών......

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα Μενδώνη ενημέρωσε τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να καταθέσει μέσα στο Μάιο το Τεχνικό Δελτίο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών. 


Η Υπουργός Πολιτισμού, παράλληλα, ανέφερε πως για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού επεξεργάζεται μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Λαμιέων για το χώρο που του ανήκει προκειμένου να τον συμπεριλάβει στο σχέδιο, που θα καταθέσει το Υπουργείο για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο σχέδιο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, του τείχους των Φωκέων, του λόφου του Κολωνού, του σύγχρονου μνημείου του Λεωνίδα αλλά και του μνημείου των Θεσπιέων,  αξιοποίηση των κτιρίων, τη δημιουργία μιας μικρής αρχαιολογικής έκθεσης στο χώρο του ΚΙΕΘ κα.


Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε με τη σειρά του την ευνοϊκή χρονική συγκυρία της επικείμενης κατάθεσης της πρότασης για τις Θερμοπύλες από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνάντηση που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο των Θερμοπυλών (περιοχή του ξενοδοχείου και των πηγών που ανήκει στο Ταμείο) σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία,  που αναμένεται να προχωρήσει το χειμώνα του 2022. 


Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε την ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου αξιοποίησης των  Θερμοπυλών (αρχαιολογικού χώρου, ιαματικής πηγής και κτιριακών εγκαταστάσεων) και της ανάδειξης του ως τον κορυφαίο αναπτυξιακό πόλο της περιοχής, 2.500 χρόνια μετά από την ιστορική μάχη, καθώς αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην πάγια πρόταση του για σύνδεση των τριών ιστορικών τοπόσημων της Φθιώτιδας και της Λαμίας, των Θερμοπυλών, της Αλαμάνας και του Γοργοπόταμου. 


Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου: «Η περιοχή των Θερμοπυλών είναι ίσως το γνωστότερο τοπόσημο ολόκληρης της Φθιώτιδας. Η φήμη και η ιστορικότητα της περιοχής ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Πατρίδας μας. Οι Θερμοπύλες αποτελούν επί της ουσίας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού μας με σημαντική δυναμική ανάπτυξης. Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά και υποχρέωση. Το Υπουργείο Πολιτισμού και συνολικά η Κυβέρνηση μας τοποθετεί στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών τις προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ξακουστής ιστορίας τους και την αξιοποίησης των συγκριτικών χαρακτηριστικών τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου