Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Επτάστομος Παρνασσού: Το ζωντανό σπήλαιο που αναπνέει!


Ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης κρύβεται στα βάθη αυτού του σπηλαίου, του Επτάστομου, στον Παρνασσό. Πρόκειται για βάραθρο ουσιαστικά, Κάρκαρο Επτάστομος όπως λέγεται στην περιοχή, που όπως μαρτυρεί και το όνομά του έχει επτά εισόδους......

Η κεντρική είσοδος για τον Επτάστομο βρίσκεται στην περιοχή Καλάνια και ως το σημείο αυτό φτάνει χωματόδρομος, ενώ η παράκαμψη ξεκινά από την περιοχή ανάμεσα στην Αράχωβα και το Λιβάδι. Έχει βάθος 80-100 μέτρα και συνολική διάμετρο σχεδόν 200! Ο άσπρος πάγος που βρίσκεται στο βάθος του Επτάστομου διακρίνεται και από την επιφάνεια. Δεν λιώνει ποτέ, χειμώνα – καλοκαίρι, και η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω από τους -7o C με αποτέλεσμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία στην επιφάνεια ξεπερνά τούς 30 βαθμούς να σημειώνονται τέτοιου μεγέθους αποκλίσεις.

Η κατάβαση προς τον πυθμένα του Επτάστομου είναι αρκετά δύσκολη και επιχειρείται μόνο από έμπειρους ορειβάτες και σπηλαιολόγος, πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όσοι έχουν καταφέρει να επισκεφθούν τα βάθη του σπηλαίου όμως κάνουν λόγο για εξαιρετικής ομορφιάς γλυπτά από πάγο και παγοκολόνες που έχουν θέση σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Στο τελικό σημείο του βαράθρου σχηματίζεται μικρή λίμνη – με καταπαγωμένα βέβαια νερά!

Όσοι έχουν επισκεφθεί τον Επτάστομο μιλούν ακόμα για την εντύπωση που προκαλεί ο ήχος του αέρα που μπαίνει από τα στόμια στο κάρκαρο, δίνοντας την αίσθηση πως το σπήλαιο είναι «ζωντανό» και «αναπνέει»!

Πρόσβαση

Από Επτάλοφο (Αγόριανη):
Στο 7ο χλμ. από Επτάλοφο προς Αράχωβα, στη θέση Δόκανο, περίπου 3 χλμ. πριν την διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, συναντάμε πινακίδα προς Επτάστομο και Καλάνια.

Από Αράχωβα:
Στο 17ο χλμ. Αράχωβας – Επταλόφου, περίπου 3 χλμ. μετά την διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, συναντάμε πινακίδα προς Επτάστομο και Καλάνια.

ΠΗΓΗ: https://iparnassos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου