Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ (μάλλον) ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ!!! Προτροπή προς αυτοδιοικητικούς και πρόταση προς όλους.


 Του Θανάση Παπακωνσταντίνου

        Για τρίτη σχεδόν φορά Χριστούγεννα και φέτος , παρέα με τον πανδημικό  υιό και τις σοβαρές επιπτώσεις του στο γένος των ανθρώπων. Το ίδιο και εδώ σε εμά. Στις συνήθειές μας, στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας που διαταράχτηκε επίμονα και μακρόχρονα πια. ....

Η χώρα μας δοκιμάζεται, δυστυχώς περισσότερο από  πολλές άλλες, αντιμέτωπη με τα προβλήματα που μάλλον οξύνονται εδώ και κάμποσο καιρό τώρα, παρά αμβλύνονται  ή οδηγούνται σε λύσεις.  

Χάριν και της οφθαλμοφανούς απρονοησίας, απροετοιμασίας και των σοβαρών ελλείψεων σε κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (που κουρασμένο πλέον δεν ανταποκρίνεται) όπως και στην ανεπάρκεια μέσων και χώρων. Το ανεπαρκές επίσης πολιτικό προσωπικό της χώρας απλώς αδυνατεί. Πολλοί ακόμα λόγοι βέβαια συμβάλουν στην ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε κι ας ευχηθούμε να είναι ο χρόνος μικρός, μέχρι τα εμφανή και χειροπιαστά σημάδια της καλυτέρευσης.

     Μέσα σ` αυτό το βαρύ, υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό, κι αυτή τη φορά θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες τα Χριστούγεννα και τον ερχομό της νέας χρονιάς. Οι Δήμοι,  οι Κοινότητες  κι οι Περιφέρειες της χώρας, σε μια προσπάθεια να μπορέσουν με την ευκαιρία να προσδώσουν μια γιορταστική, μια χαρούμενη και αισιόδοξη  νότα  στους ανθρώπους τους, προγραμματίζουν δράσεις και βάζουν αισθητικές «πινελιές» εορταστικού στολισμού παντού όπου τους προσφέρεται. Στις πλατείες, στα πάρκα μικρά και μεγάλα, στους δρόμους και τους πεζόδρομους, στις γειτονιές και στις μικρές γωνίες και σ` άλλα σημεία ενδιαφέροντος των πόλεων και των χωριών τους. Διακρίνω βέβαια μια μάλλον υπερβολή, έναν πληθωρισμό τέτοιων δαπανηρών μάλιστα εορτοστολισμών φέτος, αλλά ας συγχωρηθεί λόγω της ανάγκης  για την επιδιωκόμενη κάποια αλλαγή του κλίματος, έστω και παροδικά  για τη γιορτή των ημερών.

      Σ` αυτό το πλαίσιο, μια ανάλογη πρωτοβουλία πήρε και ο δικός μας Δήμος. Και το αποτέλεσμα (εξ όσων μέσω φωτογραφικού υλικού έπεσε στην αντίληψη μου), δείχνει πως με μεράκι, αρκετή δουλειά και καλή διάθεση τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των άλλων τοπικών φορέων αλλά και ομάδων εθελοντών, όπως μαθαίνω,  τα χωριά μας ντύθηκαν και πάλι φέτος  γιορτινά και μάλλον περσσότερο από κάθε άλλη φορά. Λαμπιόνια και  στολίδια παντού, πολύχρωμες κορδέλες και φαναράκια, φάτνες κι Άγιο Βασίληδες, ελαφάκια και ένα σωρό μικροχειροτεχνήματα ομορφαίνουν τους χώρους κι αποτελούν  το φετινό γιορτινό  διάκοσμο. 

Τούτη η γιορτινή φορεσιά του τόπου, ας ευχηθούμε να αποτελέσει την αφορμή και να σταθεί ικανή συνθήκη  για μια πιο χαρούμενη και γιορτινή διάθεση των συμπολιτών μας. Την έχουν ανάγκη, την στερούνται  δυο χρόνια τώρα.

     Όλα καλά καμωμένα λοιπόν και του χρόνου είθε να γιορτάσουμε όπως παλιά, αμέριμνοι άφοβοι κι αμάντρωτοι, έχοντας αφήσει πίσω μας πια τον τωρινό εφιάλτη.  

Αμήν. 

     Μια επισήμανση μόνο θα είχα να προσθέσω. Παρατήρησα πως και φέτος (δυστυχώς), τα μικρά Χριστουγεννιάτικα φυσικά ελατάκια που αγοράστηκαν (μια συνήθεια εθιμική πλέον στο Δήμο μας και μια πρωτοβουλία των τελευταίων δύο ετών  και που ντύνουν και διακοσμούν με την λυγερόκορμη θωριά, την φυσική ομορφιά τους αλλά και τα κρεμαστά στολίδια και τα φωτάκια τους , τα πεζοδρόμια δεξιά κι αριστερά των κεντρικών δρόμων έξω απ τα καταστήματα και τους άλλους επαγγελματικούς χώρους  καθώς και τις πλατείες  κι άλλες όμως όμορφες γωνίες των χωρίων μας , είναι  κομμένα, σχεδόν ΄΄σφαγμένα΄΄ στον κορμό κι ακρωτηριασμένα. Βαλμένα πάλι φέτος σ` άχαρες σιδερένιες βάσεις και για μια ακόμη χρονιά «καλουπωμένα» για να σταθούν εκεί ορθά ως δήθεν φυσικά…. μα είναι ήδη πεθαμένα. 

Τα πετσοκόψανε άλλοι,  για να τους φορέσουμε μετά εμείς σαν τ` αγοράσαμε, τα σιδερένια πόδια λές και δεν είχαν δική τους γερή βάση  φυσική και ζωοφόρα. Μα είχαν τις ρίζες τους Χριστιανοί μου, βαθιές στο χώμα που τα κρατούσαν στη ζωή νιά και δυνατά. Τους  δίναν τροφή κι όλα τα χρειαζούμενα για να αναπτύσσονται, να ζουν, να ομορφαίνουν κι εμείς οι άνθρωποι να τα χαιρόμαστε. 

Το εκτιμούμε άραγε αυτό?? 

Το νοιώθουμε?

       Είναι  η τρίτη χρονιά που συμβαίνει αυτό στο Δήμο μας. Πέρσι και πρόπερσι ξαναγράψαμε έγκαιρα εμείς  για αυτή την αχρείαστη κι ανώφελη ενέργεια.  Προμηθευόμαστε τρία χρόνια τωρα ως Δήμος Χριστουγεννιάτικα ελατάκια, στολίζουμε μ` αυτά τα πεζοδρόμια και τους άλλους κοινοχρήστους χώρους για 15 μέρες και μετά τα ρίχνουμε στις χωματερές ως ρυπαίνον κι άχρηστο υλικό. Δεν είναι κρίμα νομίζετε??  Και αυτό δεν είναι μόνο αντιπεριβαλλοντικό και ‘βάρβαρο’ θεωρώ, αλλά εν πολλοίς και αντιοικονομικό για όσους μπορούν να κατανοήσουν και να αποτιμήσουν αξίες. 

Γράψαμε και ξαναγράψαμε και προτείναμε και τις δυο προηγούμενες χρονιές: 

Η  προμήθεια των Χριστουγεννιάτικων δέντρων  για τον διάκοσμο αυτών  των γιορτινών ημερών, να αφορά σε φυσικά ολοζώντανα ελατάκια μαζί όμως με το ριζικό τους σύστημα σε γλάστρες ή ασκούς ( κι όχι άψυχα κομμένα στον κορμό ). Ώστε μετά τις γιορτινές τις μέρες , αντί να πετιούνται σε χωματερές ή και να σαπίζουν  παρατημένα κάπου, να φυτεύονται εδώ κι εκεί στους δημοτικούς μας χώρους. Να συνεχίσουν να ζουν τα δεντράκια, να πλουτίζουν με ομορφάδα το τοπίο και να κοσμούν τους χώρους που επιλέχτηκαν για να φυτευτούν. Για σκεφτείτε. 

Φέτος πχ ο Δήμος μας, με την γενναία συνεισφορά και των ντόπιων επαγγελματιών όπως κάθε χρόνο άλλωστε, προμηθεύτηκε περίπου 100 τέτοια  δυστυχώς κορμοκομμένα  δεντράκια.  Αν υποθέσουμε πως και τις προηγούμενες δυο χρονιές τόσα περίπου αριθμητικά  προμηθεύτηκε, τότε έχουμε ένα συνολικό αριθμό 300ων δέντρων!!  Αυτά τα 300 ελατάκια  εάν είχαν αγοραστεί  με τη ρίζα τους  κι όχι πετσοκομμένα, τότε θα είχαμε ήδη 300 νέες φυτεύσεις σ` ολόκληρο το Δήμο και μάλιστα ελάτων. 

Τι ομορφιά …..

     Υπερηφανευόμαστε ( ιδιαίτερα εμείς οι Δαδιώτες ) και προβάλουμε το πλεονέκτημά μας (κι αυτό είναι αλήθεια) πως είμαστε Δήμος είσοδος και δίοδος προς Παρνασσό και Δρυμό και Χιονοδρομικό και βαλε. Προσβλέπουμε σε ορεινό χειμερινό τουρισμό, ελπίζουμε, τον επιδιώκουμε, το λέμε και το ξαναλέμε μηρυκάζοντας. 

Κι όμως, δεν έχουμε ούτε δείγμα έλατου στους Δημοτικούς μας χώρους, εμείς οι ριζωμένοι στην πλαγιά του Παρνασσού.

 Ίσως μήτε και πεύκου όπως και θάπρεπε. 

Κι αυτό επί χρόνια. 

Δεν είναι  παρανοϊκό?? ή πάντως μη εξηγήσιμο?? 300 ελατάκια έως τώρα γινήκανε τέφρα ή σκουπιδαριό!!!  

Κι άλλα τόσα  κι ακόμη άλλα τόσα του χρόνου και τα επόμενα πολλά χρόνια, γιατί αυτή η γιορτινή εθιμική συνήθεια τής διακόσμησης με ελατάκια, είναι όμορφη και ταιριαστή με τις μέρες  και γιαυτό θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί. 

 Αλλά παρακαλώ πολύ, με ζωντανά δεντράκια  με το ριζικό τους σύστημα  μαζί τους, για να μεταφυτεύονται κατόπιν αναβαθμίζοντας αισθητικά τους δημοτικούς μας χώρους, δίνοντας παράλληλα και τ` άλλα πολλά ωφελήματά τους. 

Το μικρό επί πλέον κόστος για την προμήθεια ελάτων με ρίζα, έτοιμα  μετά για φύτευση, είναι ασφαλώς αστείο για να αποτελεί πρόβλημα. Με ένα συν 20 έως 30% μόνο στη συνολική δαπάνη, η οποία μάλιστα ελαφρώνεται κι απ` την οικονομική συμβολή των διαφόρων επαγγελματιών κλπ. μπορούμε εύκολα να τα προμηθευόμαστε κατ` έτος.  Είναι κρίμα και σοβαρή αμέλεια και παράληψη, νομίζω, να μην το κάνουμε έτσι.

ΥΓ 1.   Αυτά τα δυο προηγούμενα  χρόνια, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από μεριάς Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Τοπικών συμβούλων ότι για την επομένη χρονιά,  αυτή η επισήμανση και πρότασή μας θα έπιανε τόπο. Δυστυχώς όμως επαναλαμβάνεται και φέτος η πεπατημένη. Δεν ξέρω γιατί  κι ελπίζω τα στοιχεία  ταυτότητάς μας να μην έχουν κάποια σχέση μ` αυτό!!!  

Ας  είναι λοιπόν αυτή η φετινή, η τρίτη  και τελευταία φορά που χάνουμε την πολύτιμη ευκαιρία να φυτεύουμε στα χωριά μας 100 έλατα κάθε χρόνο!!! κι όχι να τα ρίχνουμε άψυχα κι άχρηστα στις χωματερές.

Πράξη βέβαια κατά την ταπεινή μου γνώμη ανεξήγητη, ανεπιθύμητη, αντιπεριβαλλοντική, αντιοικονομική και κόντρα στους πράσινους καιρούς που κάποιοι ευαγγελίζονται. 

ΥΓ 2.   Στο Δήμο μας πρέπει να πειστούμε πως χρειάζεται να φυτευτούν δέντρα. Πολλά δέντρα.Το αστικό τοπίο του Δήμου είναι σχεδόν γυμνό και έτσι μοιάζει ακαλαίσθητο και χωρίς ενδιαφέρον. Μέχρι τώρα αυτό που μάλλον κάνουμε, πλην λιγοστών εξαιρέσεων, είναι να αφαιρούμε (ιδιώτες και Δήμος, ευτυχώς όμως όχι με γρήγορους ρυθμούς ), αντί να προσθέτουμε δέντρα. Υπάρχει χρεία δεντροφυτεύσεων κι αυτό όσο περσσότερο μάς απασχολήσει και το συνειδητοποιήσουμε  ως σοβαρό τοπικό έλλειμμα, τόσο το καλύτερο για τον τόπο μας και τα χωριά μας.  Τα δέντρα είναι και ζωή και ομορφιά και αισθητική και υγεία και προστασία.  Όλα σε ένα και μάλιστα δωρεάν. Ας το καταλάβουμε, ζώντας μάλιστα στα ριζιμιά του ξακουστού βουνού.

ΥΓ3.   Όποιος πιστεύει πως η τρίχρονη, τώρα πια, πρότασή μας ΔΕΝ είναι λογική και ωφέλιμη, ας μας αντιπαραθέσει τα επιχειρήματά του. Με προσοχή θα τα διαβάσουμε και θα τοποθετηθούμε. Όσοι όμως συμφωνούν, ας ενώσουν τις προσπάθειες τους ώστε από του χρόνου τουλάχιστον, τα Χριστουγεννιάτικα ελατάκια που θα προμηθευτούμε με το ριζικό τους σύστημα ακέραιο κι όχι ΄΄σφαγμένα΄΄ στον κορμό, να βρίσκουν μετά τις γιορτές  τη θέση τους στη γή των χωριών μας, στις γειτονιές και στους κοινόχρηστους χώρους μας κι όχι στα ρέματα και στους σκουπιδότοπους.

Και κάτι τελευταίο. Ότι γράφουμε και προτείνουμε το κάνουμε πάντοτε όπως και σήμερα με καλή προαίρεση. Με κριτική ματιά, αλλά επ` ουδενί  ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΗ (όπως ίσως μερικοί θελήσουν έτσι να παρερμηνεύσουν το γραπτό μας.) 

    Εύχομαι σε όλους τους  συμπατριώτες, καλά Χριστούγεννα  και μιά νέα χρονιά, σαν τις παλιές καλύτερες. Να ξαναβρισκόμαστε όπως τότε, να επικοινωνούμε, να ζούμε χωρίς φόβο, κρατικούς περιορισμούς, απαισιοδοξία , αναστολές  και δεύτερες σκέψεις. 

Να είμαστε ελεύθεροι και  αισιόδοξοι. 

Με ελπίδες ζωντανές και καλή διάθεση, που μάς την στέρησε δυο χρόνια τώρα ο εχθρικός  υιός.                                                                                                                                        

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. 

ΜΕ ΥΓΕΙΑ σε εσάς και στους δικούς σας. 

Προκοπή και χίλια καλά στο σπιτικό σας. 

Και του χρόνου καλύτερα. 

Αμήν 

                Μετ` ευχών   ΘΑΝΑΣΗΣ    ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ    20-12-2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου