Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φωκίδας


Την Κυριακή 19/12/2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φωκίδας. Οι αντιπρόσωποι πήραν το λόγο και μετέφεραν την πλούσια πείρα από την κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη της περιοχής στους χώρους δουλειάς. .....Ανταλλάχτηκαν απόψεις για το πώς τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο θα γίνουν αποκούμπι για τους εργαζομένους σε μια περίοδο όπου η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική εντείνεται. Επίσης  αναδείχτηκαν οι δυο γραμμές στο εργατικό κίνημα,  εκείνη τη ρήξης και της σύγκρουσης με την εργοδοσία και την κυβερνητική πολιτική και από την άλλη η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής.

Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους συνέδρους ενώ εγκρίθηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης με βάση το οποίο θα πορευτεί η νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Η νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που εκλέχτηκε αποτελείται από τους εξής :

Συνδυασμός «Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ενότητα»

Αγγελόπουλος Ευθύμιος

Καραχάλιου Ειρήνη

Καραχασάνη Αρχοντία

Κοντάρης Χαράλαμπος

Κούκος Χρήστος

Κούτρας Τρύφωνας

Λύτρας Παναγιώτης


ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ 

[ΕΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 19/12/2021] 

Με το φετινό Συνέδριο της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης επικαιροποιούμε το πλαίσιο των άμεσων αιτημάτων και διεκδικήσεων και καλούμε το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων της Φωκίδας να το υιοθετήσει. Έχει ξεχωριστή σημασία σήμερα που το σύστημα και οι μηχανισμοί του κάνουν τα πάντα για να συσκοτίσουν τη συνείδηση, οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι να υιοθετούν αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα τους, θα καλύπτουν τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες όλων μας.  

Διατυπώνουμε αιτήματα με άξονα την τελευταία επίθεση η οποία υλοποιείται με εργαλείο το πλήθος αντεργατικών νόμων, προβάλλουμε την ανάγκη όχι απλά υιοθέτησης, αλλά και την ανάπτυξη μαζικής - μαχητικής δράσης, ώστε να μην εφαρμοστούν αυτοί οι άδικοι νόμοι. Παράλληλα διεκδικούμε αναλυτικές διεκδικήσεις για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τους φόρους, το δικαίωμα στη μητρότητα, στους ανέργους, στο ασφαλιστικό και τόσα άλλα. Τα αιτήματα που μπαίνουν εδώ καταβλήθηκε προσπάθεια να έχουν όχι μόνο τοπικό χαρακτήρα, αλλά να ανταποκρίνονται στην ανάγκη να αποκρουσθεί η συνολικότερη επίθεση που δεχόμαστε. Παρά τις όποιες προσαρμογές και εξειδικεύσεις το πλαίσιο μπορεί να συμπληρωθεί και να βελτιωθεί, θα δοθεί σε όλα τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΦ, η διοίκηση του ΕΚΦ θα δεχθεί με χαρά κάθε καλοπροαίρετη παρατήρηση, συμβουλή, γνώμη, με μια λέξη, κάθε προσπάθεια θετικής συμβολής, που θα αποσκοπεί στην συμπλήρωση και βελτίωση του.  

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:     

  • Αυξήσεις στο εισόδημα. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.  
  • Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών. Να ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.  
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, 6ωρο – 5νθήμερο – 30ωρο για τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.  Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας συλλογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς. 
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ όπως οι νόμοι Βρούτση και Χατζηδάκη. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων. 

     
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε άμεση και έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την κατάργηση της αποζημίωσης. 

     
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 

     
  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους. 
  1. Ειδικά αιτήματα προβάλλουμε για τους συναδέλφους στα Σουπερ Μαρκετ που περνάν την πανδημία εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κορονοϊού από την πρώτη στιγμή 
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας 
  • Προστατευτικά τζάμια στα ταμεία και στους χώρους του κρεοπωλείου και αλλαντικών - όπου δεν έχουν μπει. 
  • Απολυμάνσεις σε καθημερινή βάση από εξειδικευμένο συνεργείο σε όλους τους χώρους των καταστημάτων. 
  • Να δίνονται οι προβλεπόμενες άδειες στους συναδέλφους που είναι κρούσματα ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.  
  • Να μην χαριστεί η κανονική άδεια στην εργοδοσία. 
  • Να σταματήσουν οι παράνομες παρακρατήσεις από το μισθό όταν γίνονται ταμιακά λάθη ή παρεκκλίσεις από τις απογραφές από την στιγμή που δεν δίνεται το ταμιακό επίδομα. 
  • Να δίνεται το ταμιακό επίδομα στους συναδέλφους που απασχολούνται στα ταμία - όπου αυτό δεν γίνεται. 
  • Καμία ώρα παραπάνω μετά το πέρας της εργασίας, να γίνουν προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. 
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο - ιντερνετ, βασικά αγαθά. 
  • Να προστατευτεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι ορεινοί όγκοι, ειδικά για τη Φωκίδα να προστατευτεί η βόρεια πλευρά της Γκιώνας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, να μην πληγωθεί ο φυσικός πλούτος με το λαό να φτωχαίνει και τα ήδη ρημαγμένα χωριά να καταστρέφονται. 
  • Να σταματήσουν τα αιολικά πάρκα να "ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή" στο όνομα της φτηνής ενέργειας, ενώ οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έρχονται κάθε μήνα ή δίμηνο αβάσταχτοι, έχοντας μετατρέψει την ηλεκτρική ενέργεια από αγαθό σε πανάκριβη πολυτέλεια.  
  • Να μην προχωρήσει η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ 

 

  • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας και Φαρμάκου. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών. 
  • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης, για τις ανάγκες διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης των Covid και μη Covid ασθενών. Καμία αναστολή ιατρικων πράξεων (χειρουργεία, ογκολογικές θεραπείες, εξωτερικά ιατρεία).  
  • Ειδικά για τη Φωκίδαεδώ και τώρα να μπει φραγμός στη μετατροπή του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας. Να σταματήσει η εγκατάλειψη του  Οργανισμού του Νοσοκομείου σύμφωνα με τα αιτήματα των συναδέλφων υγειονομικών. Να ξεπεραστούν άμεσα τα προβλήματα που απορρέουν από τον υπάρχοντα  οργανισμό στην εφημέρευση βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (παθολόγων, καρδιολόγων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων, παιδιάτρων,  ορθοπεδικών, νεφρολόγων, γυναικολόγων) και στην ασφαλή λειτουργία τμημάτων  Με ευθύνη της κυβέρνησης να καλυφθούν οι  ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.        
  • Σε σχέση με κτηριακές υποδομές. Για να έχει την δυνατότητα το Νοσοκομείο να εξυπηρετεί πλήρως και σωστά τούς  πολίτες δεν μπορεί να συνεχίσει  με τις 80 κλίνες που προβλέπει ο υπάρχων Οργανισμός. Γι΄ αυτό επιβάλλεται προσθήκη νέων δραστηριοτήτων με αντίστοιχες νέες κλίνες και βεβαίως επιπλέον οργανικές θέσεις προσωπικού, που θα πρέπει να επανακατανεμηθούν.    
  • Σε σχέση με το προσωπικό του ΓΝΑ να δοθούν κανονικά τα ΡΕΠΟ, οι οφειλόμενες ΑΔΕΙΕΣ και να σταματήσει το αίσχος των  ακάλυπτων αδειών που καταμαρτυρούν την τραγικότητα της κατάστασης.   
  • Επιβάλλεται να συσταθεί ξεχωριστό τμήμα οδηγών του νοσοκομείου που δε θα ασκούν παράλληλα καθήκοντα και θα απουσιάζουν από την βασική τους ειδικότητα.  
  • Να χορηγούνται απρόσκοπτα ΣΤΟΛΕΣ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.   
  • Να εφαρμοστεί η νομοθετική ενέργεια και στην πράξη ένταξη του Γ.Ν Αμφισσας ως άγονο  τύπου Α. 

 

  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι εργοδότες να καταρτίσουν σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις. Άμεσα να πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των χώρων δουλειάς από τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες 
  • Ειδικά για τους πυρόπληκτους στη Φωκίδα: το κράτος να αποζημιώσει στο 100% τη ζημιά που έπαθαν οι κάτοικοι. 
  • Να αποζημιωθούν όλοι για όλες τις ζημιές - χωρίς να κολλήσουν στους κανόνες  του ΕΛΓΑ. Άλλωστε οι ελιές, το λάδι της χρονιάς, τα ζώα του σπιτιού (κι αυτά που δεν επιδοτούνται) είναι το εισόδημα της κάθε οικογένειας. 
  • Να δοθούν δωρεάν δέντρα ελιάς για φύτεμα. Να αποζημιωθούν- επιδοτηθούν  για το εισόδημα που χάνουν με την ποσότητα λαδιού που χρειάζεται η οικογένειά τους τα χρόνια, ώσπου να πάρουν νέα σοδιά. Να διευκολυνθούν για τα ποτίσματα και όλα τα αναγκαία για την καλλιέργεια των δέντρων. Να αποζημιωθούν και να επιδοτηθούν για την αντικατάσταση όλων των καμένων ζώων. 
  • Να κατασκευαστούν άμεσα τα μαντριά από τσίγκο κι όλες οι εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν, να φτιαχτούν τα λάστιχα να ποτίζουν τα ζώα, με ευθύνη του κράτους. 
  • Να προμηθευτούν οι κτηνοτρόφοι ζωοτροφές για όλα τα ζώα: μία μπάλα τριφύλλι/10 πρόβατα και πέντε κιλά καλαμπόκι/10 πρόβατα την ημέρα, για όσο χρειαστεί, που θα μοιράζονται ονομαστικά και με υπογραφή, πρώτα σ΄ αυτούς που κάηκαν οι εγκαταστάσεις τους και μετά και σε όλους τους άλλους, με βάση τον αριθμό των ζώων. 

Η εργατική τάξη να περιφρουρήσει το απεργιακό της δικαίωμα και να παλέψει για: 

  • Κατάργηση των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά στα συνδικάτα. 
  • Επαναφορά της γενικής συνέλευσης ως το αποκλειστικό όργανο των εργαζομένων που αποφασίζει για τη διεξαγωγή της σε μια επιχείρηση, με τα ποσοστά συμμετοχής που προβλεπόταν πριν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. 
  • Κατάργηση του “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών” και της αντίστοιχης απεργοσπαστικής διάταξης. 
  • Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο. 
  • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockout). 
  • Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Μόνο τα καταστατικά των συνδικάτων και τα ίδια τα μέλη τους μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές τους διαδικασίες καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας, τις αρχές και τους σκοπούς των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. 
  • Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Τα συνδικάτα είναι τα μόνα αρμόδια με βάση το καταστατικό να τηρούν μητρώα μελών, λίστες συνδρομών και καταστάσεις ψηφισάντων. 
  • Όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τα συνδικάτα καθορίζουν με βάση τα καταστατικά τους και υπερασπίζονται τις μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες τους, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουν τις αρχαιρεσίες τους για τα ΔΣ και τους αντιπροσώπους, για τη λήψη απόφασης για απεργία, διαφυλάσσοντας την μυστικότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας με τη φυσική παρουσία των μελών τους. 
  • Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών. 
  • Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση. 
  • Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους. 

     

    Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους 
  • Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εκτός συνόρων. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία τους. Καμία αλλαγή και επαναχάραξη συνόρων. 
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. 
  • Να γυρίσουν πίσω οι φαντάροι και οι στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα. 
  • Κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά. Άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο κατ' αρχάς στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια η άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. 
  • Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους και βεβαίως πρέπει να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου μέσω πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού. 
  • Όσο μένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει να εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και με την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών. 

     

    Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους 
  • Μητρώο επισκευής - συντήρησης - αντισεισμικού ελέγχου - πυροπροστασίας σχολικών κτιρίων για όλες τις σχολικές μονάδες της Φωκίδας. Σχολικά κτίρια κατάλληλα, με όλες τις σύγχρονες υποδομές. Κανένα τμήμα μαθητών σε κοντέινερ. 
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, με γενναία χρηματοδότηση. Τι θα μαθαίνει ο μαθητής κι όσα σχετίζονται μ’ αυτό, τα προγράμματα, τα βιβλία, η υλικοτεχνική υποδομή και το εκπαιδευτικό προσωπικό να είναι κρατική υποχρέωση, που σημαίνει να παρέχονται επαρκώς, ενιαία και εντελώς δωρεάν και να μην διαφοροποιούνται όπως επιχειρείται σήμερα στο όνομα της "αυτονομίας". 
  • Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Καμιά οικονομική επιβάρυνση στους γονείς. 
  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια σε δημόσια σύγχρονα νηπιαγωγεία, αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. 
  • Ολόπλευρη βασική γενική μόρφωση για όλα τα παιδιά, προαπαιτούμενο για κάθε επιλογή ζωής μετά τα 18 (επαγγελματική εκπαίδευση, πανεπιστημιακές σπουδές ή εργασία ). Για εργασία και ζωή με δικαιώματα. 
  • Ενιαία συστηματική, ουσιαστική διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα 12 χρόνια του σχολείου, με δωρεάν βιβλία και αναμόρφωση του προγράμματος. Διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας στο Δημοτικό και προαιρετικά  δεύτερης από το Γυμνάσιο, που η καλή ή άριστη γνώση της θα πιστοποιείται με το απολυτήριο του σχολείου.  
  • Αποδέσμευση του σχολείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ–ΤΕΙ, κατάργηση τράπεζας θεμάτων και ΕΒΕ. 
  • Καθιέρωση αποκλειστικά Δημόσιας, Δωρεάν και Υποχρεωτικής Ειδικής Αγωγής για όλα τα ΑμΕΑ.  
  • Να μείνει στα χαρτιά η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», να μην περάσει η παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.  
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία και την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων συναδέλφων. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση).  
  • Στήριξη της δουλειάς των εκπαιδευτικών στις τάξεις, για επαγγελματική, επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση. 
  • Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση εκπόνηση σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Κατάργηση των συγχωνεύσεων τμημάτων. Κανένα κοντέινερ στις αυλές των σχολείων μας. 
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Κάλυψη όλων των μορφωτικών κενών από το κλείσιμο των σχολείων.  
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης. 
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.). 
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου