Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από 1 Μαΐου ως και τέλος Αυγούστου στη Φωκίδα


 Ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσαν απόφαση σχετικά με την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από 1 Μαΐου ως και τέλος Αυγούστου 2021,.... σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στη Φωκίδα, και συγκεκριμένα τις πυρκαγιές της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/13975/Α325 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, και για τις οποίες:


Εφαρμόζονται τα άρθρα 7 και 8 του ν.4797/2021 για την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την επιφύλαξη των Κανονισμών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, με τη διαδικασία των άρθρων 7 και 8 του ν.4797/2021, δύναται να καλύπτεται μέρος των υλικών ζημιών οι οποίες θα καταγραφούν από τις αρμόδιες επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της κάθε Περιφέρειας και οι οποίες προκλήθηκαν από τις ως άνω πυρκαγιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων τόσο του εγγείου κεφαλαίου όσο και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα. Τυχόν επιπλέον ενισχύσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων δύναται να παρέχονται δυνάμει αυτού και σύμφωνα με τις διατάξεις του.


Οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.


Η επιχορήγηση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν.4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα.


Ειδικά για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση δύναται να καλύπτει μέρος του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας, το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.


Η τυχόν προκαταβολή ή το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, η διαδικασία και ο τρόπος εκταμίευσης, μετά την αφαίρεση του ποσού της προκαταβολής, στους δικαιούχους, καθορίζονται με νεότερες υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται δυνάμει της  παρ. 5 του άρθρου 7, της παρ. 3 του άρθρου 8 και των παρ. 1 και 3 του άρθρου 22 του ν. 4797/2021.


Πολιτικό γραφείο Ιωάννη Δ. Μπούγα 

Γεν. Γραμματέα Κ.Ο. Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου