Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Τοποθέτηση της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ στην συζήτηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Άμφισσας για την υπολειτουργία του Νοσοκομείου


Τοποθέτηση εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ στην ανοικτή ενημέρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Δημαρχείου Άμφισσας με θέμα την υπολειτουργία του Νοσοκομείου και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την κοινωνία της Φωκίδας που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Σωματείου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Άμφισσας.....


H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Γ.Ν. ΆΜΦΙΣΣΑΣ 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη Φωκίδα που αντιμετωπίζει με συνέπεια, σταθερότητα και υπευθυνότητα τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Άμφισσας, το έχει αποδείξει στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα - δεν είναι τυχαίο ότι είναι το μόνο κόμμα που μέσα στο καλοκαίρι ανέδειξε στη βουλή τα δίκαια αιτήματα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. Εύκολα αποδεικνύεται ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Άμφισσας, είναι αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και πιο πριν του ΣΥΡΙΖΑ

Όλο το προηγούμενο διάστημα σωματεία υγειονομικών, αλλά και εργατικά σωματεία, τόνιζαν την ανάγκη και διεκδίκησαν άμεσα και δραστικά μέτρα καταρχήν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε τέτοια μέτρα, αλλά -σταθερά προσηλωμένη- στην εγκληματική λογική κόστους-οφέλους διαμορφώνει τις συνθήκες για να παίζουμε καθημερινά τη ζωή μας “κορώνα-γράμματα”. Η κυβέρνηση ενοχοποιεί τώρα τις “ουρές” στα καταστήματα, αυτούς που διασκεδάζουν και άλλα τέτοια φαιδρά, ενώ η ίδια, αύξησε την κινητικότητα του πληθυσμού, χωρίς να πάρει ταυτόχρονα κανένα μέτρο προστασίας για την ασφαλή μετακίνηση λ.χ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άνοιξε τα σχολεία, με ακόμα χειρότερους όρους από προηγούμενα.

Η αυστηρότητα της κυβέρνησης όμως σταματάει, έξω από τους μεγάλους χώρους δουλειάς και τις επιχειρήσεις όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Αξιοποιεί την “ατομική ευθύνη” όχι μόνο για να απαλλαγεί από τις δικές τις ευθύνες, αλλά και για να την αξιοποιήσει ως μοχλό για παραπέρα αντεργατικές - αντιλαϊκές στοχεύσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι απολύσεις. Κατά τη γνώμη μας η αναστολή εργασίας λόγω κορωνοϊού αποτελεί ιδιόμορφο προθάλαμο απολύσεων και νομίζουμε ότι όσο περνά ο καιρός αυτό θα το αντιλαμβάνεται και ο πλέον δύσπιστος.

Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ μόνο ανατριχίλα προκαλούν, με το ποιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή (3/9/2021) όπου με πρόσχημα τα κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων, εκχωρούνται υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων σε εργολάβους, ιδιωτικά εργαστήρια και εταιρείες ασθενοφόρων. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται τα γνωστά “μπαλώματα” των συνεχών μετακινήσεων του λιγοστού και εξαντλημένου προσωπικού και των προσλήψεων συμβασιούχων με ολιγόμηνες συμβάσεις.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί εγκύκλιος της διοίκησης του νοσοκομείου Άμφισσας, που μετατρέπει το νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας το οποίο θα στέλνει τα σοβαρά περιστατικά σε νοσοκομεία γειτονικών νομών καθώς θα είναι ανίκανο να τα αντιμετωπίσει. Η εγκύκλιος αυτή έχει την έγκριση της Ν.Δ. με πρόσχημα τις αναστολές εργασίας που η ίδια επέβαλε και έχει αφήσει το νοσοκομείο πρακτικά χωρίς χειρουργεία μιας και οι δύο αναισθησιολόγοι είναι σε αναστολή, επιβάλλει την αναστολή των “κοστοβόρων” χειρουργείων -όπως τα ονομάζει- και αναστολή των οδοντιατρικών πράξεων, αναστέλλει την λειτουργία του μικροβιολογικού και του ακτινολογικού για εξωτερικούς ασθενείς, και ταυτόχρονα επιβάλλει αυστηρό έλεγχο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν αποδέχονται την ανθρώπινη υγεία για την διαφύλαξη της οποίας δεν υπάρχουν κοστοβόρα και μη χειρουργεία, επίσης κατά τη γνώμη τους τα δόντια και η στοματική υγιεινή δεν είναι απαραίτητα στους ανθρώπους, και αυτά αποδεικνύονται εύκολα από τις αποφάσεις τους η ύπαρξη των οποίων τους καθιστά επικίνδυνους.  

 Ο λαός της Φωκίδας γνωρίζει -όχι μόνο από την ίδια του την πείρα- ότι η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών

  • Η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα που έρχεται τέταρτο κύμα πανδημίας,  δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, και όταν λέμε επίταξη δεν εννοούμε φυσικά το “τάισμα” με ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες.

  • Η κυβέρνηση δεν ενισχύει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την απαξιώνει ακόμα περισσότερο.

  • Η κυβέρνηση εμφανίζει ως μοναδική ελπίδα τον εμβολιασμό -που φυσικά πρέπει να γίνει μαζικά και με ασφάλεια- όμως την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωσή του στις υποδομές που απαιτούνται. Αντίθετα φορτώνει ένα ακόμα καθήκον στα ήδη υπερκορεσμένα νοσοκομεία. Καταργεί δομές των ανεπαρκέστατων Κέντρων Υγείας μετατρέποντας τα σε εμβολιαστικά κέντρα.

  • Η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά σε αυτά που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις (π.χ. Άμφισσα-Αθήνα ή Ευπάλιο-Άμφισσα) όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.

  • Η κυβέρνηση δε στελεχώνει τις αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στη βιομηχανία, στα εμπορικά καταστήματα κ.α. για τη λήψη και τήρηση όλων των  αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και αυτών που πρέπει να ληφθούν σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι ούτε “τυχαία” ούτε “ελληνικής προέλευσης”. Όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης  καλλιεργούσαν κάλπικες ελπίδες ότι “τέλειωσαν με την πανδημία”, χάρη στην “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” όπως αποκλήθηκε. Πίσω από εκεί προσπάθησε και η ελληνική κυβέρνηση να κρύψει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτή είναι η αποκρουστική εικόνα του σάπιου συστήματος που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, όπου το φάρμακο και η υγεία είναι εμπορεύματα και μάλιστα πανάκριβα. Κατά τα άλλα στήνεται για άλλη μια φορά ο γνωστός σκυλοκαβγάς για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση στο ΕΣΥ, για την οποία όλοι έχουν βάλει το χέρι τους. 

Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους διευκολύνει να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Έκανε τη ζωή του λαού “κόλαση”, ο οποίος εκτός από την πανδημία, είχε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές σύμβασης, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αγωνία για την επόμενη μέρα. Οδήγησε χιλιάδες αυταπασχολούμενους σε απόγνωση. Και μετά από όλα αυτά έχει το θράσος να συνεχίζει να κουνάει το δάκτυλο για την ατομική ευθύνη και να λαμβάνει μέτρα για τις συναθροίσεις - όταν μέσα στο καλοκαίρι και για την κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων το μόνο πρωτόκολλο που εφάρμοσε ήταν το “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά να στοχοποιήσει όσους κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική διεκδικώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας για τον εργαζόμενο λαό, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας  και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι και κάτω από τις μάσκες ο λαός  μας έχει φωνή και δε μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές – λαϊκές διεκδικήσεις

Τα εκατομμύρια των ασθενών και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί σε όλον τον πλανήτη ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια των εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοια που οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όμως, ο καπιταλισμός βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, ακόμα και ευαίσθητους τομείς όπως αυτούς του φαρμάκου, του εμβολίου και συνολικά της υγείας. Αυτός είναι ο πραγματικός και ορατός εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο λαός της Φωκίδας χρειάζεται να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και την διεκδίκηση προκειμένου, έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα, να αναγκάσει την κυβέρνηση ώστε:

  • Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με ενίσχυση των υποδομών και  ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

  • Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου (Παθολογική, καρδιολογική). Να σταματήσουν τα “μπαλώματα” με γιατρούς από το ΚΥ Ιτέας και οι αποσπάσεις των γιατρών του Νοσοκομείου Άμφισσας σε άλλα νοσοκομεία επειδή αυτό υπολειτουργεί. 

  • Να γίνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στον πληθυσμό (σε εμβολιασμένους και μη). 

  • Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

  • Να διασφαλισθούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου, και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

  • Να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και τα σχολεία.

  • Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

  • Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου