Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Παρασκευή 27/8 στις 8.45μμ: Ο Γιώργος Αρβανίτης στην Ιτέα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Παρασκευή 27/9 στις 8.45μμ

Γιώργος Αρβανίτης: από την Γαλλία…. στην Ιτέα

Ο διεθνής ζωγράφος του φακού μάς τιμά με την παρουσία του!....

Την Παρασκευή 27/8 στις 8.45μμ η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον πολυβραβευμένο διευθυντή φωτογραφίας και πρόεδρο του ΔΣ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανίτη. 

Θα μας μιλήσει για την ταινία «ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ» στην οποία ήταν διευθυντής φωτογραφίας. Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία της Ανιέσκα Χόλαντ, σενάριο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον («Επικίνδυνες σχέσεις», «Εξιλέωση») και πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο ντι Κάπριο. Η ταινία αναφέρεται στη σχέση του νεαρού Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ με τον Πωλ Βερλαίν στη Γαλλία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα: τότε που οι λογοτεχνικές αναζητήσεις είχαν διαγράψει τον κύκλο τους και ανέμεναν κάποιον να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά. Κι αυτός ήταν ο μόλις δεκαεξάχρονος Αρθούρος Ρεμπώ, ένα χωριατόπαιδο με απίστευτο κυνισμό απέναντι στη δήθεν καλή κοινωνία και τους καταξιωμένους λογοτέχνες, αλλά και με τεράστιο ταλέντο. Συνθέτει τα αριστουργηματικά ποιήματά του, ακατανόητα για τους επαϊοντες της εποχής εκείνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ποίηση του Ρεμπώ επηρέασε μεταγενέστερους καλλιτέχνες που κινήθηκαν με το δικό τους επαναστατικό τρόπο (Τζακ Κερουάκ, Τζιμ Μόρισσον).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Γιώργο Αρβανίτη… Πάνω από 110 ταινίες ελληνικές και ξένες, με τους μεγαλύτερους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, συνεργασία με δεκάδες πρωταγωνιστές/στριες από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μελίνα Μερκούρη, μέχρι τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, τη Νικόλ Κίντμαν και τον Χιου Τζάκμαν, βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Φεστιβάλ της Βενετίας και του Σικάγο.

Ο Γιώργος Αρβανίτης ξεκίνησε την καριέρα του στη Φίνος Φιλμ, συνέχισε ως διευθυντής φωτογραφίας του Θόδ. Αγγελόπουλου ενώ συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους έλληνες σκηνοθέτες (Παντελή Βούλγαρη, Κακογιάννη, Ντασέν κλπ).

Ο Γιώργος Αρβανίτης είναι ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο, ως διευθυντής φωτογραφίας: «Θίασος», «Ταξίδι στα Κύθηρα» κ.ά. του Θόδ. Αγγελόπουλου, αλλά και «Πέτρινα χρόνια» και «Οι νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη….  

 Μετά από 60 ταινίες στην Ελλάδα το 1989 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, κάνοντας ακόμα 44 ταινίες και αποσπώντας 6 διεθνή βραβεία. Οι θέσεις που έχει κερδίσει στη Γαλλία σαν διευθυντής φωτογραφίας, όπως στη Γαλλική Ένωση Διευθυντών φωτογραφίας, στην Ακαδημία Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ακαδημία Τέχνης και Τεχνικής του Κινηματογράφου και στην Ανώτερη Εθνική Σχολή Επαγγελμάτων Εικόνας και Ήχου, αποτελούν συμπληρωματικά δείγματα της διεθνούς καταξίωσής του.

Παράλληλα διατηρεί ισχυρή σύνδεσή με την Ελλάδα είτε συμμετέχοντας σε ελληνικές ταινίες είτε σαν πρόεδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ακόμα ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών.   

Ο Γιώργος Αρβανίτης κατάφερε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να αλλάξει πολλά πράγματα στην κινηματογραφική φωτογραφία. Ο ίδιος δε ως συντελεστής διεθνών παραγωγών, με την δύναμη του ταλέντου του, προσφέρει στην παγκόσμια καλλιτεχνική κληρονομιά το προσωπικό του στίγμα και το υψηλό επίπεδο αισθητικής που τον διακρίνει και τον κάνει ξεχωριστό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου