Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ ΝΕΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Η κυβέρνηση παίρνει πίσω έως και τα μισά αναδρομικά μέσω εφορίας!.....

Ως και 55% των αναδρομικών που έλαβαν το 2020 θα κληθούν να πληρώσουν πολλοί συνταξιούχοι με τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποχρεώνονται να υποβάλουν για τα έτη 2015 και 2016. 

     Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016, τα οποία έχουν ξεκινήσει να δηλώνονται από τους υπόχρεους μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

     Πέρυσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την καταβολή των αναδρομικών, τα οποία ωστόσο ήταν κουτσουρεμένα, καθώς η κυβέρνηση επέστρεψε στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην απόφαση του ΣτΕ και το ποσό αυτό αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις, εξαιρώντας τα δώρα και τις επικουρικές.

    Βρήκε, όμως, τρόπο να... πάρει πίσω ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έλαβαν οι συνταξιούχοι, μέσω της εφορίας.

    Συγκεκριμένα, στα ποσά που είχαν λάβει οι συνταξιούχοι δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου, με αποτέλεσμα τώρα τα ποσά των αναδρομικών να προστίθενται στο εισόδημα του έτους που αφορούν (για το 11μηνο) και να επανυπολογίζεται ο φόρος για το συνολικό πλέον εισόδημα εκείνου του έτους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι αλλάζουν φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα να πληρώνουν υπέρογκα ποσά.

     Επί των συνολικών ποσών (εισόδημα εκείνου του έτους + αναδρομικά) θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ανάλογα με το συνολικά διαμορφωθέν εισόδημα. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ για εκείνα τα έτη, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της εφορίας.

    Ακόμα υψηλότερος είναι ο φόρος επί των αναδρομικών για τους συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, δεδομένου ότι επιβάλλονται μεγαλύτεροι συντελεστές.  

    Ο νέος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι για το 11μηνο μπορεί να φτάνει και στο 55% του ποσού των αναδρομικών που έλαβαν! 

    Οι συνταξιούχοι έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκέμβρη 2021 να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά του 2020, ενώ ο φόρος που προκύπτει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εξοφλείται εφάπαξ έως τις 31 Γενάρη 2022.

 

 

Αναδρομικά συντάξεων: Τροποποιητικές δηλώσεις 2015/2016 βήμα – βήμα – Οδηγίες από την ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ για όσους θέλουν (και μπορούν να τις κάνουν μόνοι τους)

    Για τα αναδρομικά των συντάξεων του ν. 4093/2012 θα χρειαστεί να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά, δηλαδή τα φορολογικά έτη 2015 και 2016.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος που αφορούν αναδρομικά, τα οποία εισπράχθηκαν μέσα στο 2020, μόλις άνοιξε, και θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής μέχρι το τέλους του έτους (μέχρι 31/12/2021).

 Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε το οικονομικό έτος που αφορούν τα εισοδήματα, δηλαδή 2016 για τα εισοδήματα του 2015 και αντιστοίχως 2017 για τα εισοδήματα του 2016.

    Θα επιλέξετε την ένδειξη “Τροποποιητική” που βρίσκεται κάτω από τα βασικά έντυπα της φορολογικής δήλωσης και θα σας οδηγήσει στο μενού της τροποποιητικής δήλωσης του αντίστοιχου φορολογικού έτους.

   Κάτω από το έντυπο Ε1 θα υπάρχει η επιλογή “Δήλωση αναδρομικών Ε1”. Αν στο μενού δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, σημαίνει πως δεν είναι έτοιμη η εφαρμογή να δεχτεί τις δηλώσεις των αναδρομικών. Οποιαδήποτε τροποποίηση σε προηγούμενο έτος γίνει τώρα (δηλαδή πριν τεθεί σε λειτουργία η ορθή εφαρμογή) θα χαρακτηριστεί εκπρόθεσμη και θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ.

     Αφού επιλέξετε “Δήλωση αναδρομικών Ε1” θα ανοίξει το έντυπο Ε1 και θα εμφανιστούν οι κωδικοί προσυμπληρωμένοι με τα νέα ποσά που θα συμπεριλαμβάνουν τα ποσά των αναδρομικών, χωρίς να απαιτείται από εσάς κάποια άλλη ενέργεια ή διόρθωση.

     Εφόσον ελέγξετε ότι τα ποσά έχουν αυτομάτως μεταφερθεί σωστά από τις βεβαιώσεις αποδοχών, υποβάλετε οριστικά την δήλωση και εκδίδετε το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα περιλαμβάνει την εκκαθάριση του φόρου και της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης.

Εάν προκύψει χρεωστική διαφορά, δηλαδή επιπλέον ποσό φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης προς καταβολή, το ποσό αυτό θα βεβαιωθεί και η προθεσμία της πληρωμής του θα είναι η 31/01/2022 ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθεί η τροποποιητική δήλωση.

      Θα μπορείτε να αντλήσετε την ταυτότητα πληρωμής από τα “Στοιχεία οφειλών” της προσωποποιημένης πληροφόρησης του taxisnet σε 1-2 εργάσιμες μέρες από την υποβολή των δηλώσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου