Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Γιάννης Οικονόμου: «Προχωράμε άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση σχεδίου για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην Φθιώτιδα»

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Γιάννη Οικονόμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λαμία συνάντηση μεταξύ τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, τοπικών φορέων, εκπροσώπων κυνηγών και υπηρεσιακών στελεχών αναφορικά με το μείζον θέμα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων......

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου είχε αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα κατά το παρελθόν και ως Βουλευτής Φθιώτιδας με σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά και παρέμβαση του στο Κοινοβούλιο. Ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων συνολικά δόθηκε η δυνατότητα θήρας των αγριόχοιρων σε όλη την διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου, αλλά και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται αυτή.

Το σημαντικό ζήτημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, καθώς οι ζημιές που προκαλούνται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανεπανόρθωτες, ενώ πλέον εισέρχονται και στον αστικό ιστό με τον κίνδυνο ατυχήματος για όσους πολίτες κινούνται στο επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο να είναι ορατός. Κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια ζωής. 

Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο κατόπιν αρχικών ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προβλέπει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμου των αγριόχοιρων και των υβριδίων τους, αλλά και την πρόληψη και των ελέγχων της διάδοσης αφρικανικής πανώλης σε χοίρους και αγριόχοιρους. 

Βασιζόμενοι στο νομοθετικό αυτό πλαίσιο και με την πρωτοβουλία του ΥφΑΑΤ και Βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Γιάννη Οικονόμου στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οργανωτικοί τρόποι ενταντικοποίησης των μέτρων στην Φθιώτιδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων, ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος απώλειας εισοδήματος για τους αγρότες, αλλά και να μην ελοχεύει κίνδυνος ατυχήματος για κανέναν πολίτη. 

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Φθιώτιδα και η Λαμία έχουν ταλαιπωρηθεί από το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων. Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια και να βλέπουμε τους παραγωγούς μας να χάνουν το εισόδημα τους λόγω των καταστροφών. Οι ζημιές από τους αγριόχοιρους δεν αποζημιώνονται. Πάντα εντός των προβλεπόμενων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της πανδημίας επικαιροποιήσαμε και απλοποιήσαμε το πλαίσιο και προχωράμε άμεσα στην  υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης χωρίς πολύπλοκους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Το σχέδιο προβλέπει συνοπτικά τη θήρευση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τη θήρευση σε όλες τις περιοχές χωρίς εξαιρέσεις και τη συγκρότηση συνεργείων με την ευθύνη των δασαρχείων και κατόπιν συνεννόησης με τους κυνηγετικούς συλλόγους. Η λήψη όλων των μέτρων για την προστασία των μελών των συνεργείων, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη». 

Στη συνάντηση παρέστησαν o Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Φθιώτιδας, κ. Θανάσης Καρακάντζας, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, η κ. Ελένη Κίττα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Δημοσθένης Βασιλείου, Διευθυντής Διεύθυνσης Δασών Φθιώτιδας  και ο κ. Νίκος Ατματζίδης, Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας. 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου