Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Στην Άμφισσα η πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ παραγωγής ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΤΟΥ 1821

Ανήμερα της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, κάνει πρεμιέρα με την Άμφισσα η νέα σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ 2021 που θα ολοκληρωθεί σε 12 ωριαία επεισόδια. .....

Η σειρά ντοκιμαντέρ "Τοπόσημα του 1821" επισκέπτεται τους τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά την περίοδο της Επανάστασης και με τη βοήθεια της τεχνολογίας επιχειρεί να αναδείξει την εικόνα που εμφάνιζαν οι τόποι αυτοί πριν από δύο αιώνες.

Επεισόδιο 1- Άμφισσα

✅ Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021, 5:00 μ.μ. στην ΕΡΤ 3

και

✅ Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021, 12:00 μ. στην ΕΡΤ 2 

" Στην καρδιά της Δελφικής γης, τα Σάλωνα. Είναι εκεί που βρίσκεται το πρώτο κάστρο που πέρασε στην εξουσία των ξεσηκωμένων Ελλήνων. Και τί έγινε γύρω από αυτό το Κάστρο; Ο επίσκοπος Ησαΐας κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης. Είναι εκεί, που ευλογήθηκαν τα όπλα του Πανουργιά, πριν ξεχυθούν στη μάχη. 

Μία γειτονιά με τον απέραντο, αρχαίο ελαιώνα η σημερινή Άμφισσα είναι μαζί και ένα ισχυρό τοπόσημο για τη Ρούμελη αλλά και για την εθνεγερσία. Τα ‘’ΤΟΠΟΣΗΜΑ του 1821’’ μας συστήνουν τα σπίτια των οπλαρχηγών. Με ένα χρονικό εκκρεμές ταξιδεύουμε από την μια μεριά στις αναβιώσεις των μαχών αλλά και των δημοτικών τραγουδιών της εποχής και από την άλλη στα σοκάκια της Χάρμαινας και στα βυρσοδεψία και τους σημερινούς κατοίκους. 

Ο χρονοταξιώτης θεατής επισκέπτεται ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της προεπαναστατικής περιόδου, που κατοικείται αδιάλειπτα ως και σήμερα. Καταγράφει το δρώμενο της αναβίωσης του όρκου των αγωνιστών. Μαθαίνει τη ιστορία με το στοιχειό του Κωνσταντή και της Λενιώς. Υποκλίνεται στον ευεργέτη Γιαγτζή. Και όλα αυτά σε ένα τόπο που πρωταγωνίστησε στη θέσπιση νέων θεσμών, σαν αυτόν του Αρείου Πάγου της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας.

Τι λένε οι σημερινοί κάτοικοι αυτοί που έφυγαν και ξαναγύρισαν αλλά και εκείνοι που νιώθουν βαθιά ριζωμένοι στον τόπο; Μία γνωριμία με τα Σάλωνα του παρελθόντος και την Άμφισσα του παρόντος στα ‘’ΤΟΠΟΣΗΜΑ του 1821’’ αυτής της εβδομάδας." 

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας

Concept: Αναστασία Μάνου

Σενάριο: Γρηγόρης Τζιοβάρας,

Script: Βάσω Χρυσοστομίδου

Δ/ση παραγωγής:Φάνης Μιλλεούνης

Δ/νση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης Μοντάζ:Ηρακλής Φίτσιος

Μουσική επιμέλεια:Νίκος Πλατύραχος

VFX :White fox animation department, Newset ltd

Εxecutive Producer Αναστασία


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου