Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΛΑΡΚΟ: «Οι μπούρδες και οι φανφάρες δε πιάνουν σε όλους».


 Αναμασώντας τη γνωστή «καραμέλα» ότι « η ΛΑΡΚΟ χρωστά 350 εκατομμύρια στη ΔΕΗ» και μην τολμώντας να αναφέρει πόσο χρεώνουν τη MWH στη ΛΑΡΚΟ (70 ευρώ MWH στην ΛΑΡΚΟ, 30 ευρώ MWH σε άλλες ιδιωτικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις). .....Αναμασώντας  το πρόστιμο των ανύπαρκτων (ούτε 1 ευρώ δεν έχει πάρει) «κρατικών ενισχύσεων» όπου «με την εκποίηση θα διαγραφεί» κ. α. τέτοια, διάφορα, βαρετά πλέον ψευτοεπιχειρήματα. Την Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή «βήμα για όλους», ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας (ξανά)είπε ότι, «μοναδική λύση για τη ΛΑΡΚΟ είναι να βρεθεί επενδυτής έτσι ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργία της  και οι θέσεις εργασίας κτλπ. κτλπ».

(Μάλιστα). Ο κ. Υπουργός δεν είπε, με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, κατά επέκταση και τις θέσεις εργασίας, από τη στιγμή που πραγματοποιεί τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, στους οποίους δεν αναφέρονται πουθενά οι εργαζόμενοι και δεν είναι δεσμευτικό ότι αυτός που θα πάρει το ένα, θα είναι και ο ιδιοκτήτης των υπολοίπων κομματιών της; 

Η αλήθεια (που δεν είπε ο Υπουργός) είναι ότι η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η παραγωγή με την μέθοδο της πυρομεταλλουργίας, «παίζεται στα ζάρια». Μπορεί «να κάτσει, μπορεί όμως... και να μην κάτσει». Άλλωστε, όπως λένε και στην κυβέρνηση είναι «αισιόδοξοι, εύχονται, ελπίζουν, ευελπιστούν». «Σίγουρους», δεν τους ακούσαμε να είναι. Μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιούν  διακρίνουμε ότι έχουν ακριβώς το ίδιο προαίσθημα με τους τζογαδόρους πριν ρίξουν την ζαριά. Η διαφορά είναι ότι οι τζογαδόροι παίζουν για πάρτι τους, ενώ η κυβέρνηση παίζει την περιουσία του λάου, το μέλλον 5 νομών, τις ζωές των εργαζομένων. 

Η κυβέρνηση του κ. υπουργού μέσα από την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ στην κυριολεξία χαρίζει πάνω από 20 δισεκατομμύρια ορυκτού πλούτου. Αν αυτός ο πλούτος αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες προτάσεις των εργαζομένων και των επιστημόνων διασφαλίζονται δισεκατομμύρια έσοδα στο κράτος, χιλιάδες θέσεις σταθερής εργασίας με δικαιώματα για τα επόμενα 70 έτη. 

Αντί αυτού εκποιούν τη ΛΑΡΚΟ σπάζοντας τη  σε «φιλέτα και αποφάγια». 

Στα «αποφάγια» (από την πολύ αγάπη που έχει στην Φθιώτιδα ο Υπουργός), έχουν κατατάξει  το εργοστάσιο. Μέσα από τα κείμενα των διαγωνισμών διαπιστώνεται ότι το  «αφήνουν ντουβάρια». Του παίρνουν όλο το κινητό εξοπλισμό, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πρώτες ύλες, scrap  σιδηρονικελίου, υποπροϊόντα και ανταλλακτικά. 

Ας μας απαντήσουν ο υπουργός, η κυβέρνηση και όλοι οι βουλευτές της: Αν αυτός που θα πάρει  το εργοστάσιο, δεν είναι ο ίδιος που θα πάρει τα Μεταλλεία, τι διαθέσιμες πρώτες ύλες θα έχει;  Π.χ. το ΧΥΤΑ απόθεσης σκουριάς στην θέση Λιάβδα εκποιείται ξεχωριστά, με τα φιλέτα, πώς  θα  λειτουργήσει το εργοστάσιο; Που θα αποθέσει τη σκουριά; Πως δεσμεύονται ότι το ΧΥΤΑ δε θα «αξιοποιηθεί» για άλλη χρήση;

Όσο αφορά δε τα λεγόμενα του υπουργού ότι «γίνεται συζήτηση της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους». «Μπέρδεψε» μάλλον τον Δεκέμβριο με την Πρωταπριλιά και είπε ένα μικρό Ψέμα. (Δεν πειράζει. Άλλοι  «έσκιζαν μνημόνια» υπογράφοντας τα, αυτό το ψέματα θα μας πειράξει) 

Για να γνωρίζουν όσοι άκουσαν την εκπομπή, το μόνο που έχει συμβεί μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων είναι μία συνάντηση «γνωριμίας» με το Υπουργείο Εργασίας πριν 3 μήνες που μας είπαν «κάποιες σκέψεις γενικές» και αόριστες . Το «θα γίνει συζήτηση τη Τρίτη που μας έρχεται», το λεν από την Μεγάλη Τρίτη του 2020. 

Η αλήθεια είναι ότι οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν. Μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα «ακονίζουν τις μασέλες για το φαγοπότι» του ορυκτού πλούτου αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που τους «σερβίρει» η κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι, που έχουμε δώσει 80 νεκρούς στη ώρα εργασίας, εκατοντάδες άλλους από επαγγελματικές ασθένειες. Που, όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός, «βάλαμε πλάτη, έχουμε υποστεί μεγάλες περικοπές στην μισθοδοσία»  ( βλέπεις ήμασταν «προβληματικοί» πριν, δεν ξέραμε πως να τα φάμε. Από τα 1100 ευρώ μισθό που λαμβάναμε η πλειοψηφία των εργαζομένων, μας έφτασαν στα 900 συν την περικοπή επιδόματος άδειας και δώρων εορτών. Για το «καλό» μας. Από «αγάπη»), ζούμε στην ανασφάλεια, δεν γνωρίζουμε τι έχουν σχεδιάσει για το μέλλον μας . 

Σήμερα, μία μέρα μετά την τοποθέτηση του κ. υπουργού και τον καθησυχασμό που προσπάθησε να «πλασάρει» από την τοπική τηλεόραση, με τακτική «πρότυπο διασφάλισης»,  οι συνάδελφοι της εργολαβίας ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ υπογράφουν την απόλυσή τους και  νέα πρόσληψη  για να διακοπούν εργασιακά δικαιώματα, όπως επίδομα και κανονικές άδειες  με το νέο έτος. (Έτσι διασφαλίζονται βλέπεις,  κατά τον υπουργό, οι θέσεις εργασίας και από εργασίας, γίνονται απασχόλησης). 

Η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ στην τηλεδιάσκεψη που έγινε 07/12 σε συνέχιση της  τακτικής «πρότυπο διασφάλισης λειτουργίας» της ΛΑΡΚΟ μας ενημέρωσε ότι έχει δεχτεί εξώδικο από τη ΔΕΗ και αν δεν χρηματοδοτηθεί, θα κόψουν το ρεύμα. Βλέπεις (δεν το είπε ο υπουργός. Το ξέχασε λέτε; Δεν νομίζω Κυριάκο.)  η χρηματοδότηση των 35 εκατομμυρίων πήγε στην δημιουργία «προίκας για τους μνηστήρες».

Επίσης σε συνέχιση της  τακτικής «πρότυπο διασφάλισης εργασίας και δικαιωμάτων» δεν ξεκαθάρισε αν θα μας επιστρέψει τα αναδρομικά που μας χρωστά για να περάσουμε τις μέρες των Χριστουγέννων. Στο αίτημα να δοθεί  ένα επίδομα αντί για δώρο που μας το έκλεψε η κυβέρνηση,  «ούτε να το συζητάτε»  είπε. (εκεί που μας χρωστούν, θέλουν και το βόδι) . 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχοντας μάθει να ζουν με την φωτιά και το σίδερο, δεν μπορούν να περπατήσουν το «δρόμο με τα ροδοπέταλα που έχει στρώσει» η Κυβέρνηση για εμάς και τις οικογένειες μας. Με ακμαίο το αίσθημα τιμιότητας και αλληλεγγύης, το «ένας για όλους και όλοι για έναν», θα συνεχίσουμε ακούραστα τον αγώνα για την διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα  δικαιώματα μας. Μέχρι το τέλος, μέχρι την νίκη.

Άλλος δρόμος εγγύησης δεν υπάρχει.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου