Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Επέκταση των νομοθετικών ρυθμίσεων του ΥπΑΑΤ και στους πληγέντες της θεομηνίας «Θάλεια» της Στερεάς Ελλάδας ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής

Την επέκταση εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων – επιχορηγήσεις  για ζημιές από την «Θάλεια», στους πληγέντες του Πρωτογενούς Τομέα από την πλημμύρα - θεομηνία της 9ης Αυγούστου 2020 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, .....

ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει : 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επλήγη πρόσφατα από ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ανυπολόγιστων ζημιών σε υποδομές, περιουσίες, και φυσικά σε γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα: 

Την 9η Αυγούστου 2020 με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα – πλημμύρες

«Θάλεια» στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, στον Δήμο Χαλκιδέων και στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.

Την 17η – 20η Σεπτεμβρίου 2020 με τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας στον Δήμο Λαμιέων και στον Δήμο Δομοκού.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας οι αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α., έχουν ήδη καταβληθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, εφαρμόστηκε και ολοκληρώθηκε. Μέσα σε διάστημα δύο (2) μηνών ξεπεράσθηκαν αγκυλώσεις του παρελθόντος, ικανοποιώντας πάγια αιτήματα των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα, που συνεχίζει παράλληλα να πλήττεται και από την πανδημία του κορωνοϊού.  

Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας προχωρούν οι διαδικασίες εκτιμήσεων και πορισμάτων με στόχο την πληρωμή κατά το πρώτο 15ημερο Ιανουαρίου 2021.

Με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία (άρθρο 45, ν. 4737/2020, ΦΕΚ 204/Α/22-10-2020 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ «Ρυθμίσεις για το Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων») τροποποιείται  η παρ.3 του άρθρου 36 του Ν.2459/1997 και πλέον ισχύει ότι:

Η επιχορήγηση (μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων)  καλύπτει υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του έγγειου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Κύριε Υπουργέ, 

Με την παρούσα επιστολή, ζητούμε η ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση να τύχει εφαρμογής και στους πληγέντες - από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 9ης Αυγούστου 2020 – της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας προς αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης, προς τους αγρότες των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων».

Στόχος είναι να μπορέσουν να επαναφέρουν τις καλλιέργειές τους στην πρότερη κατάσταση, να εκκινήσουν τα αντλητικά συγκροτήματα και να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε γεωργικά μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να στηρίζουν την οικονομία της περιοχής», καταλήγει με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου