Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό


 

25 ΝΟΕ 1942 - Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό!

Γιορτάζουμε την επέτειο ανατίναξης της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου τη νύχτα 25 προς 26/11/1942. .....

Μια κορυφαία πράξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού από την τριπλή φασιστική Κατοχή – ιταλική, γερμανική, βουλγαρική. Πήραν μέρος ο ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη, ο ΕΔΕΣ και Άγγλοι σαμποτέρ. 

Η επιχείρηση αυτή ανέδειξε τη στρατηγική ιδιοφυία του Άρη Βελουχιώτη, την αποφασιστικότητα και γενναιότητα του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού(ΕΛΑΣ). Η επιτυχία της φλόγισε το νου και τις καρδιές του λαού. Έδωσε ώθηση στην ένταση της απελευθερωτικής πάλης. Έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλους τους υπόδουλους της Ευρώπης, άσχετα με την προσπάθεια των Εγγλέζων «συμμάχων» να αποκρύψουν τη συμμετοχή του ΕΛΑΣ στο εγχείρημα.   

Ο «Γοργοπόταμος» φώτισε το δρόμο στους σκλαβωμένους ανθρώπους του μόχθου για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Γράφτηκε έτσι μια από τις λαμπρότερες σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Γράφτηκε η μεγάλη εποποιία της Αντίστασης και της λαϊκής απελευθέρωσης. 

Εκφράζουμε το σεβασμό για τις θυσίες και τη χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, καθώς και των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδωσαν σκληρές μάχες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. 

Ο «Γοργοπόταμος» δεν χωράει στα αστικά «καλούπια» της Ιστορίας και στα ψευδεπίγραφα κηρύγματα περί «εθνικής ενότητας». Αντίθετα, έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο σιώπησε, εγκατέλειψε τη χώρα, συνεργάστηκε με τον κατακτητή. Ενώ μια καθημαγμένη, κυνηγημένη και ρημαγμένη πολιτική δύναμη, το ΚΚΕ, σηκώθηκε όρθιο και έγινε ο εμψυχωτής, ο αιμοδότης και καθοδηγητής μιας ρωμαλέας Αντίστασης. Πίστευε στο δίκιο του λαού και στη δύναμη των καταπιεσμένων που, σαν απελευθερωθεί, γίνεται λάβα σαρώνοντας στο πέρασμά της κάθε εχθρό. Και ήταν αυτή η ανεξάντλητη δύναμη που νίκησε τα ναζιστικά-ιμπεριαλιστικά όπλα μαζί με τη δύναμη των άλλων λαών και, πρώτου απ’ όλους, της Σοβιετικής Ένωσης. 

Βέβαια τότε, η εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία. Το ΚΚΕ, παρά την τεράστια συνεισφορά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του, δεν μπόρεσε να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας. Όμως ο ταξικός αντίπαλος δεν μπόρεσε να  το «βάλει στο χέρι». Ούτε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Γι’ αυτό χτύπησαν το λαϊκό κίνημα με τα όπλα τον ηρωικό Δεκέμβρη και μετά κατά την ηρωική πάλη του ΔΣΕ. Για να παλινορθώσουν την αστική εξουσία και να συνεχίσουν το καθεστώς της εκμετάλλευσης, πίνοντας «εις υγείαν των κορόιδων».  

Το ξαναγράψιμο της ιστορίας και η προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό βρίσκεται σε ένταση σήμερα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση(του κεφαλαίου) να πρωτοστατεί. Θέλουν να εξαφανίσουν, έστω να ευνουχίσουν, το ανυπόταχτο μήνυμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης του λαού μας κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς εκείνης της εποχής, κόντρα στο φασισμό, που αποτελεί δημιούργημα, γέννημα του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και επιλογή της αστικής τάξης. Και, κυρίως, επειδή αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης στο σήμερα. 

Το πραγματικό μήνυμα του Γοργοπόταμου και της Εθνικής Αντίστασης είναι αντιιμπεριαλιστικό. Αφήνει έκθετους εκείνους που το καπηλεύονται, αφού με το ένα χέρι τους καταθέτουν στεφάνι και με το άλλο σηκώνουν τη σημαία των επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., τραβώντας στη δίνη των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην ευρύτερη περιοχή μας τον ελληνικό λαό. 

Δεν εμπιστευόμαστε την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας στην αστική τάξη και τα κόμματά της. Συνεχίζουν να εκχωρούν ή να διαπραγματεύονται εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. 

Όλοι εκείνοι που καλούν σε κοινωνική συναίνεση, εννοούν να συναινέσει ο λαϊκός κόσμος στην περικοπή 600 εκατομ. ευρώ για την Υγεία το 2021, να καθίσει ήσυχος, να υποταχτεί στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά του, που δημιουργεί ανεργία, φτώχια, εξαθλίωση, προτρέποντας τον συνταχτεί κάτω από τη ματωμένη σημαία των φονιάδων των λαών. Αυτό κάνουν και τώρα με την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αλλά και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχοντας αφενός εγκαταλείψει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας και αφετέρου χτυπούν μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, επιβάλουν τηλεργασία και γενικεύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, παίρνουν συνεχώς μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης για να ενισχύσουν και με αυτά, μα και με τον πακτωλό κονδυλίων που δίνουν στους καπιταλιστές. Αλλά, όσο και να «ταΐζουν» το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν χορταίνει. Πάντα θα χρειάζεται όλο και περισσότερο ιδρώτα και αίμα από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τα αδιέξοδά του όλο και μεγαλώνουν και αυτά πρέπει να εκμεταλλευτεί ο λαϊκός παράγοντας για να το ανατρέψει, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ιμπεριαλιστικής ειρήνης ή ιμπεριαλιστικού πολέμου.   

Ο καπιταλισμός μπορεί να μοιάζει ανίκητος, αλλά δεν είναι. Υπάρχει η ιστορική πείρα του  ΕΑΜ – ΕΛΑΣ  που διδάσκει, οι επαναστατικές αλλαγές που έφεραν τους λαούς στην εξουσία. Γνωρίζουμε ότι αυτό το τιτάνιο έργο δεν είναι μια «μονόπρακτη» παράσταση. Περνά από πολλές και σκληρές δοκιμασίες, μέσα από τις οποίες η εργατική τάξη θα οικοδομήσει τη δική της συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα και θα διεκδικήσει την εξουσία. 

Σε αυτή την προσπάθεια δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Προτάσσει και παλεύει αιτήματα που απαντούν στο σήμερα και το αύριο. Βάζει ορίζοντα την οριστική λύση των προβλημάτων και τη διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση.  

Το Παράρτημα Λαμίας, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το ΤΣ Φθ/δας της ΚΝΕ  τιμάμε, σήμερα, την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Υποκλινόμαστε μπροστά στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να υπάρξει ένα διαφορετικό μέλλον στη χώρα μας. Κι αν, μπροστά μας, ξεπροβάλλουν ζόρικοι, δύσκολοι, ζοφεροί και φρικτοί καιροί για τους λαούς, πρέπει να βάλουμε όλο το κουράγιο, να επιστρατεύσουμε τη γνώση που έχουμε αποκτήσει και τη μαστοριά που απαιτείται για να τους κάνουμε αυτούς τους καιρούς ελπιδοφόρους. Γιατί ζούμε στην εποχή που άνοιξε με την Οχτωβριανή Επανάσταση, την εποχή των κοινωνικών επαναστάσεων, της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας. 

Ζήτω η Αντίσταση του λαού μας, η πάλη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη! 

ΖΗΤΩ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου