Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Φωκίδας - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ποιο συναίσθημα κρύβει η μάσκα σου; 

Φρόντισε την ψυχική σου υγεία.

Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ. Μίλα για όσα νιώθεις.....

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, επισκεφθήκαμε τον φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας ΄΄Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος΄΄ και συμμετέχοντας στην φετινή της καμπάνια, πήγαμε στα καταστήματα café της περιοχής μας, όπου οι barista γίνονται πρεσβευτές του εν λόγω μηνύματος, εμπνέοντας τους συνανθρώπους μας να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία, ωθώντας τους να μιλούν ανοιχτά για τα όσα νιώθουν.

Το 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ εως το τέλος του 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.               Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι η πλέον παραγνωρισμένη υπηρεσία από το σύστημα δημόσιας υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Κατά συνέπεια, μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιον ιδιώτη ψυχολόγο. Αν λάβουμε συγχρόνως υπόψη και το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική ασθένεια ή έστω με την υποψία μιας κάποιας ψυχικής διαταραχής, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Επιπρόσθετα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος είναι μια Δομή υγείας που επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Πρόκειται για ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981, από τον καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα συνεργατών του. Η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος εργάζεται με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιείται.   Οι υπηρεσίες της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Καλλία Ιωάννα, ψυχολόγο, τον κ. Μπαφατάκη Ασημάκη, Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών αλλά και όλα τα μέλη της ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος για τον χρόνο που μας διέθεσαν. 

Γραφείο Τύπου ΔΕΕΠ ΝΔ Φωκίδας 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου