Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

" Ο Λαογραφικός - Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου αρωγός & συνδιοργανωτής στον εορτασμό για τη Μάχη της Σουβάλας στα Καρκαβέλια "


Ο Λ.Ι.Σ. Πολυδρόσου με έγγραφό του που έστειλε προς τον Δήμο Δελφών εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον κ. Δήμαρχο, τον τοπικό Αντιδήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της τοπικής μας Κοινότητος....
 και όλους όσους συνέβαλαν στη λήψη Απόφασης για τη θέσπιση - καθιέρωση ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας για την Κοινότητά μας την 7η Οκτωβρίου εκάστου έτους για την επέτειο της Μάχης της Σουβάλας που έλαβε χώρα στις 07/10/1824 στη θέση Καρκαβέλια Παρνασσού αλλά και στην ανέγερση Μνημείου Πεσόντων στη μάχη.
Συγκεκριμένα ο Λ.Ι.Σ. προτείνει προς το Δήμο ότι προτίθεται όχι μόνο να σταθεί αρωγός στην διοργάνωση και τέλεση της εν λόγω εορταστικής εκδήλωσης για τη “Μάχη της Σουβάλας” αλλά και μαζί με την Τοπική Κοινότητα να οριστεί συνδιοργανωτής των όποιων εορταστικών εκδηλώσεων αποφασισθούν και υπό την αιγίδα του Δήμου να συμμετάσχει ενεργά αναλαμβάνοντας ότι απαιτηθεί διαδικαστικά για την επιτυχή έκβαση αυτής της ιστορικής εορταστικής και τιμητικής για το χωριό μας εκδήλωσης.  
Εισηγείται μάλιστα να προγραμματισθεί, διοργανωθεί και να πραγματοποιηθεί για εφέτος υπό την αιγίδα του Δήμου και σε τοπικό επίπεδο με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων και συμμετεχόντων, τηρουμένων βέβαια των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης λόγω κορωναϊού, η εορταστική αυτή εκδήλωση με μία απλή τελετή τέλεσης επιμνημόσυνης δέησης και εκφώνησης ομιλίας του ιστορικού της μάχης την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στη θέση “Καρκαβέλια”.

Το έγγραφο του Λαογραφικού - Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου

Αριθμ. Πρωτ. Λ.Ι.Σ. 1/Σεπτ.2020                               ΠΡΟΣ:
ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ 
            Γραφείο  κ.  Δημάρχου

Πολυδροσος   15 Σεπτ. 2020 Αμφισσα
ΚΟΙΝ:  
1. Αντιδήμαρχο Παρνασσού
κ. Ευάγγελο Κούσουλα
2. Πρόεδρο Τ.Κ. Πολυδρόσου
κ. Ευθυμία Τοπάλη
 3. Χρήστο Γ. Μουτσιανά 
Πολύδροσος

      ΘΕΜΑ: Έκφραση Ευχαριστηρίων – Προτάσεις διενέργειας εορταστικής εκδηλώσεως 

 Σχετ. α. Υπ’αριθ. 10/13.05.2020 Πρακτικό Τακτικής Συνεδρίασης του Δημ.                      Συμβουλίου Δελφών.
β.  Υπ’αριθ.  15/04.08.2020 Πρακτικό Τακτικής Συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου Δελφών.

1. Ο Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου  “Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ” με μεγάλη ικανοποίηση έλαβε γνώση των παραπάνω σχετικών  (Πρακτικών Τακτικών Συνεδριάσεων & των αντίστοιχων Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Δελφών ) και συγκεκριμένα :    
     α. Το με αριθ. 10/13.05.2020 Πρακτικό Τακτικής Συνεδριάσεως & την αντίστοιχη υπ’ αριθ. 122 /13.5.2020 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια της οποίας, κατά πλειοψηφία, αποφασίσθηκε αφενός  “η καθιέρωση της 7ης Οκτωβρίου , ως επετείου της Μάχης της Σουβάλας που έλαβε χώρα στις 07/10/1824 στη θέση Καρκαβέλια και ο εορτασμός της κατ’ έτος , την πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου , ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας για την Κοινότητα μας ”  και αφετέρου “ την ανέγερση μνημείου, για τους πεσόντες της Μάχης της Σουβάλας, στην αυτή θέση Καρκαβέλια της Κοινότητας Πολυδρόσου του Δήμου Δελφών”.
   β. Το με αριθ. 15/4.8.2020 Πρακτικό Τακτικής Συνεδριάσεως & την αντίστοιχη υπ’ αριθ. 210/4.8.2020 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια της οποίας, ομόφωνα, αποφασίσθηκε “Η έγκριση της μίσθωσης κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πολυδρόσου και της συστέγασης της με τη Λαογραφική Στέγη Πολυδρόσου.”
2. Οι παραπάνω αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας αναμφισβήτητα αποτελούν μείζονος σημασίας αποφάσεις για την ανάδειξη , αφενός , ενός ιστορικού γεγονότος που έλαβε χώρα κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως στη θέση “Καρκαβέλια” στο χωριό μας , την Πολύδροσο , γνωστού και από τας δέλτους της ιστορίας μας ως “Mάχη της Σουβάλας” , αφετέρου δε για την τακτοποίηση & επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος όπως αυτό της μισθώσεως της Λαογραφικής Στέγης Πολυδρόσου της οποίας την εποπτεία & ευθύνη λειτουργίας έχει ο Σύλλογός μας.
3. Ο Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου “Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ”  ως ένας κατ’ εξοχήν & εκ του Καταστατικού του φορέας πολιτισμού , ανάδειξης της ιστορικής, πολιτισμικής & παραδοσιακής κουλτούρας του τόπου μας, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο κ. Παν. Ταγκαλή, τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παρνασσού κ. Ευαγ. Κούσουλα, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Δημοτικών παρατάξεων, την Πρόεδρο της Τοπικής μας Κοινότητος κ. Ευθ. Τοπάλη & τους Κοινοτικούς μας Συμβούλους για την ομόφωνη ψήφιση των παραπάνω Αποφάσεων, καθώς και τον Γ. Γ. του Δήμου κ. Αθανάσιο Μανανά για την συμβολή του στην Απόφαση έγκρισης της ενσωμάτωσης και καταβολής κοινού μισθώματος για το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης & της Λαογραφικής Στέγης Πολυδρόσου. 
4. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης στον συγχωριανό μας και μέλος του Συλλόγου μας κ. Χρήστο Γ. Μουτσιανά ο οποίος εμπνεύσθηκε και δια αιτήματός του προς το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητος μας πρότεινε την καθιέρωση ως δημόσιας, κατ’ έτος, εορτής της επετείου της “Μάχης της Σουβάλας”.
5. Ο Σύλλογος μας προτίθεται όχι μόνο να σταθεί αρωγός στην διοργάνωση & τέλεση της εν λόγω εορταστικής εκδηλώσεως για τη “Μάχη της Σουβάλας” αλλά ομού μετά της Τοπικής Κοινότητος να ορισθεί συνδιοργανωτής των όποιων εορταστικών εκδηλώσεων αποφασισθούν & υπό την αιγίδα του Δήμου να συμμετάσχει ενεργά αναλαμβάνοντας ό, τι  απαιτηθεί διαδικαστικά για την επιτυχή έκβαση αυτής της ιστορικής εορταστικής  & τιμητικής για το χωριό μας εκδηλώσεως.
6. Τέλος, και μέχρι της εκδόσεως του Προεδρικού Διατάγματος καθιερώσεως ως επισήμου δημόσιας εορτής της επετείου της “Μάχης της Σουβάλας ”, θέλουμε να σας προτείνουμε τα παρακάτω :       
  α. Να προγραμματισθεί, διοργανωθεί & να πραγματοποιηθεί για εφέτος υπό την αιγίδα του Δήμου και σε τοπικό επίπεδο με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων & συμμετεχόντων, τηρουμένων βέβαια των απαραίτητων μέτρων προφυλάξεως λόγω κορωναϊού, η εορταστική αυτή εκδήλωση με μία απλή τελετή τελέσεως επιμνημόσυνης δέησης & εκφωνήσεως ομιλίας περί του ιστορικού της μάχης την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στη θέση “Καρκαβέλια” Παρνασσού.  
 β. Πριν αποφασισθεί η διοργάνωση της εκδηλώσεως  να συγκροτηθεί τουλάχιστον 5μελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παρνασσού, την Πρόεδρο ή έτερο μέλος του Τ.Σ. της Κοινότητος Πολυδρόσου, τον π. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παρνασσού & εμπνευστή της καθιερώσεως της εν λόγω εορτής κ. Χρήστο Γ. Μουτσιανά, τον Πρόεδρο ή έτερο μέλος του Δ.Σ. του Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου, ως και ενός υπαλλήλου του Δασαρχείου Φωκίδος η της πολεοδομίας και η οποία (επιτροπή) θα επιφορτισθεί με την υποχρέωση να μεταβεί στην περιοχή “Καρκαβέλια” όπου έλαβε χώρα η Μάχη στις 7 Οκτ. 1824,να οριοθετήσει το ακριβές σημείο όπου θα πρέπει να ανεγερθεί μελλοντικά το Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη της Σουβάλας και που θα πρέπει να τελούνται οι κατ’ έτος εορταστικές εκδηλώσεις .   
7. Αφού σας ευχαριστήσουμε και πάλι για τις με (α) & (β) σχετικά Αποφάσεις σας τελούμε εν αναμονή αποφάσεών σας & ενημερώσεώς μας επί των προτάσεων – εισηγήσεών μας (παραγρ.6 α,β. ) του παρόντος .

      Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγιώτης  ΡΟΥΜΕΛΗΣ                                      Εφη     ΤΟΠΑΛΗ - ΒΕΛΛΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου