Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Με εντολή της Κυβέρνησης κομματικά πάρτι στην ΛΑΡΚΟ

Ανακοίνωση - καταγγελία - κάλεσμα
Όλοι και όλες στη γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ  στις 18 Σεπτεμβρίου 2020.
Ή απάντηση στους «παπατζήδες, στους Μαυρογιαλούρους»  και στα ρουσφέτια τους να είναι συσπείρωση - ενότητα - αγώνας.....

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
«Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς»; Κυβέρνηση και ειδική διαχείριση «παίζουν τον παπά» επιδιώκοντας  να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Δε τους υποτιμάμε. Καλά τα πάνε.  Παραδεχόμαστε ότι είναι καλοί «παπατζήδες». Δεν είναι τόσο καλοί όμως για να «τσιμπήσει» στους «κράχτες» τους,  η πλειοψηφία  της πεπειραμένης στη φωτιά, το σίδερο και τον αγώνα, εργατιά της ΛΑΡΚΟ.
Η διαχείριση ανακοίνωσε σε διευθυντές και αυτοί με τη σειρά τους μετέφεραν στους εργαζόμενους ότι «31-12-2020 σταματάει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ». Αυτή  η ανακοίνωση δεν διέρρευσε μόνο από διευθυντές της ΛΑΡΚΟ, διέρρευσε και από στελέχη της  ίδιας της διαχείριση που  έρχονται συχνά στο εργοστάσιο. Άρα το «μαντάτο» δεν μπορεί να είναι φαντασία ή ίντριγκα ενός διευθυντή ή μιας «κλίκας».

Στη συνέχεια η ειδική διαχείριση ενώ είδε τα άμεσα αντανακλαστικά  των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ  και τον αγωνιστικό προσανατολισμό που χάραξαν, έβγαλε ανακοίνωση και μας λέει ότι, «ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο και προσπαθεί στο βέλτιστο  ο χρόνος της ειδικής διαχείρισης να τελειώσει (02/2021) έχοντας υλοποιήσει το πλαίσιο του νόμου».

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. «Το Φλεβάρη του 2021 ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να κάνει αίτηση πτώχευσης της ΛΑΡΚΟ». Άρα, η ειδική διαχείριση από την ανακοίνωση που έβγαλε μας λέει αυτό που μας μετέφεραν οι διευθυντές και τα στελέχη της. Παίζοντας πίσω από τις λέξεις θέλει να μας ρίξει «στάχτη στα μάτια», να μας «κοιμίσει».

Ο ειδικός διαχειριστής κ. Γεώργιος Μελέτης και η εταιρία deloitte διορίστηκαν μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών  κ. Σταϊκούρα. Είναι «ορκωτοί λογιστές» και διορίστηκαν με το πρόσχημα και την επιχειρηματολογία «να διαχειριστούν πέρα και έξω από κομματικά συμφέροντα τη ΛΑΡΚΟ, να την εξυγιάνουν από την δύσκολη οικονομική θέση που την έφερε η κακοδιαχείριση 30 χρόνων του Κράτους», δηλαδή των κυβερνήσεων.

Παίρνοντας 1.800.000 ευρώ ως αντίτιμο για να κάνουν την «εξυγίανση» και άλλα 33.000.000 ευρώ ως χρηματοδότηση  από τον ελληνικό προϋπολογισμό, από το Φλεβάρη ως σήμερα έχουν «εξυγιάνει» τα εξής:

Στο σύνολο των εργαζομένων πραγματοποίησαν μεγάλες περικοπές μισθών, κατάργησαν εργασιακά δικαιώματα.
Η κατάσταση των εγκαταστάσεων και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι  σε τρις χειρότερα συνθήκες σε σχέση με πριν.
Με την ΔΕΗ υπέγραψαν νέο πανάκριβο  τιμολόγιο (αντί 38 ευρώ/MWH, η ΛΑΡΚΟ πληρώνει 70 ευρώ/MWH).
Στους  μεγαλοεργολάβους συνεχίζουν την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ χωρίς καμία περικοπή στα κέρδη τους, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις  έδωσαν και αυξήσεις.
Τα ρουσφέτια. «Όμοιος τον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα». Ένα και το ίδιο με την πλειοψηφία όλων  των προηγούμενων, διορισμένων από τις κυβερνήσεις, διοικήσεων.

Η διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι για πρώτη φορά γίνονται ρουσφέτια και κομματικά πάρτι με τη χρηματοδότηση του ελληνικού λαού.  Μέχρι χθες χρηματοδοτούσαν τα πάρτι των εκάστοτε κυβερνήσεων οι εργάτες, με το αίμα και τον ιδρώτα τους, μέσα από την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ. Σήμερα «δόθηκε και επιδότηση» από τα ματωμένα πλεονάσματα. 

Οι προαγωγές,  η μία μετά την άλλη. Οι μεταθέσεις από την παραγωγή σε καλύτερα  πόστα και αυτές η μία μετά την άλλη. Σε ένα εργοστάσιο που υπολειτουργεί από την ημέρα που διορίστηκε η ειδική διαχείριση. Που δεν έχουν χορηγηθεί φόρμες και άρβυλα στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και τους έχει σακατευθεί  το εισόδημα. Που δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους συγγενείς των νεκρών εργαζομένων. Που με βάση το νόμο ετοιμάζονται να το πτωχεύσουν και οι εργαζόμενοι ανεβαίνουν καθημερινά τον «Γολγοθά» της ανασφάλειας για το μεροκάματο. Σε αυτές τις συνθήκες, γεμίσαμε προϊσταμένους, εργοδηγούς, εκπαιδευόμενος χειριστές  εγκαταστάσεων, γερανιστές κτλπ., «έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» από τις εσωτερικές μεταθέσεις.

Η ξεφτίλα τους δεν έχει όρια. Με την υπογραφή  των «ορκωτών» της ειδικής διαχείρισης που διόρισε ο κ. Σταϊκούρας. Με κατεύθυνση της κυβέρνησης και του ίδιου του υπουργού. Με συνεταιράκια διαχρονικούς και «νέους» παραγοντίσκους, κάνουν  κομματικά πάρτι με τα χρήματα του ελληνικού λαού, με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στόχος τους είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στο έγκλημα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης. Στόχος τους είναι η «επόμενη μέρα» να μην βρει τους εργαζόμενους σε αγώνες και ενωμένους. Σε αυτήν τη βάση, επί της ουσίας ο ίδιος ο υπουργός, ετοιμάζεται από την μια να «υπογράψει» νέα ρουσφέτια (για καμιά 50νταρια διαρρέει) και από την άλλη να βάλει τον «νέο» μηχανισμό του να λέει γενικά και αόριστα «φταίνε τα σωματεία». Έτσι φτιάχνει  το στήριγμα για να  μειώσει το πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση του. Στήριγμα που με το αζημίωτο  λέει «όχι, στις ΓΣ και στις κινητοποιήσεις, ναι στην ιδιωτικοποίηση».

Η πλειοψηφία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχει την πείρα να μην «τσιμπήσει στους παπατζήδες». Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν τραβήξει μέχρι σήμερα ένα δίκιο και σε σωστό δρόμο αγώνα. Η απάντηση στα «παπατζιλίκια» είναι η καθολική συμμετοχή στη γενική συνέλευση και απόφαση νέων δυναμικών κινητοποιήσεων. Φτάσαμε στην τελική ευθεία. Μέχρι σήμερα οι αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τους έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Να συνεχίσουμε.

Η κυβέρνηση να μιλήσει ανοιχτά και συγκεκριμένα. Να αφήσει τις τακτικές του Μαυρογιαλούρου. Είναι υποχρεωμένη .Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι τις ΛΑΡΚΟ και των εργολαβιών(να απαντήσει για όλους); Τι θα γίνουν οι αποζημιώσεις τους;  Πώς διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, το παραγωγικό της χαρακτήρα και τον ενιαίο τρόπο παραγωγής μεταλλείων και εργοστασίου; Οι προτάσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί δύο φορές στη Βουλή λένε τη λύση για τη διασφάλιση των παραπάνω. Είναι σειρά της κυβερνήσεις να τοποθετηθεί. Να μας πει επίσημα πώς τα διασφαλίζει.

Ξεσκεπάστηκαν.  Δεν μπορούν να κρυφτούν. Μέχρι και σήμερα  επάνω στο «πτώμα» της ΛΑΡΚΟ που οι ίδιοι δημιούργησαν, συνεχίζουν.  Θέλουν να απαξιώσουν μέχρι και τον «μεντεσέ της πόρτας που κλείνουν». Εκεί οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ. Στη εκποίηση, το κλείσιμο.

Προκαλούμε την ειδική διαχείριση, τους υπουργούς, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να βάλουν την υπογραφή τους και στα νέα ρουσφέτια και από την άλλη, όπως διαρρέει, να ξεκινήσουν τις απολύσεις στους εργαζόμενους στις εργολαβίες.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τους έχουν δικάσει πολιτικά.  Γνωρίζουν ότι  συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μία οι εργαζόμενοι, ο κόσμος της τίμιας εργασίας. Από την  άλλη τα μεγάλα συμφέροντα, οι πολιτικοί  εκφραστές αυτών και όλα τα λούμπεν στοιχεία που τους στηρίζουν.

Ο αγώνας των εργαζομένων που έχουν δώσει το αίμα και το ιδρώτα τους για να την κρατήσουν ανοιχτή μέχρι σήμερα είναι δίκαιος.  Θα συνεχιστεί μέχρι στην τελική Νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου