Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους πλημμυροπαθείς της Εύβοιαςεργατικά μέτρα - Ο λαός να αντιταχθεί οργανωμένα παλεύοντας για τα δικαιώματά του

Την τακτική του τσουβαλιάσματος σε ένα νομοσχέδιο πολλών νομοσχεδίων, πολλαπλών μάλιστα διατάξεων που αφορούν θέματα «πρώτης γραμμής»....
(τη Δημόσια Υγεία, τους μισθούς, τις υπερωρίες, τα αναδρομικά στις συντάξεις, τα σχολεία και την καθαριότητα, τις συγκοινωνίες, τους πλημμυροπαθείς στην Εύβοια, την τηλεργασία), καυτηρίασε με την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το κατάπτυστο νομοσχέδιο και ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για να βρεθεί ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. 
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, από τη μια καλούν το λαό να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα, ετοιμάζουν νέους εξοπλισμούς, νέες «αγορές του αιώνα» που, εκτός των άλλων, δεν θα υπηρετούν την άμυνα της χώρας, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά θα είναι ενταγμένα στις επιθετικές επιδιώξεις, στον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ. 
Αναφερόμενος στις πάμπολλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα, υλοποιώντας με προσήλωση ό,τι απαιτούν ο ΣΕΒ και συνολικά οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κλίνει την ατομική ευθύνη σε όλες τις πτώσεις, τη στιγμή που οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει υγειονομικές βόμβες. Υπενθύμισε ότι από έναν χώρο δουλειάς προέκυψαν 100 και πλέον κρούσματα και τέσσερις νομοί τέθηκαν σε καραντίνα. Τόνισε ότι τα αποτελέσματα δεν θα ήταν τα ίδια, αν η κυβέρνηση είχε λάβει το μέτρο που πρότεινε το ΚΚΕ για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς και διαρκείς ελέγχους ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 
Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το υπόβαθρο για το σημερινό πολυνομοσχέδιο είναι όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο, όπως το διαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται σήμερα να μονιμοποιήσει βαθιά αντεργατικά μέρα που πάρθηκαν στο όνομα του εκτάκτου της πανδημίας, όπως ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ευελιξία, διάλυση ωραρίου, καθήλωση μισθών κ.λπ. Υπογράμμισε ότι όλα τα αστικά κόμματα έχουν ρόλο στο πώς το κόστος της νέας κρίσης θα πληρωθεί από το λαό, καθώς αυτή είναι η στρατηγική του κεφαλαίου και εκεί συναντιούνται όλοι. 
Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε κορυφή στο παγόβουνο της εργασιακής αθλιότητας το άρθρο 10 του νομοσχεδίου με το οποίο επιβάλλονται απλήρωτες υπερωρίες σε εργαζόμενους που τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Και χωρίς μέτρα θα δουλεύεις και θα νοσήσεις και θα το πληρώσεις στον εργοδότη με απλήρωτη εργασία, σχολίασε ο Δ. Κουτσούμπας. Αντί η κυβέρνηση να ζητήσει άδεια με πλήρη ασφάλιση, έρχεται και τιμωρεί τους εργαζόμενους. Να αποσυρθεί το άρθρο 10, τόνισε.
Επίσης, αναφέρθηκε στο άρθρο 17, με το οποίο η κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στο δώρο Χριστουγέννων και ζήτησε να υπολογίζεται κανονικά με βάση τον μισθό το δώρο Χριστουγέννων και όχι με το επίδομα των 534 ευρώ. 
Ακόμα, κατήγγειλε την καθήλωση του κατώτατου μισθού μέχρι τον Μάρτη 2021, με βάση τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και τόνισε ότι η εργοδοσία και τα αστικά κόμματα θέτουν το δίλημμα στους εργαζόμενους «ή μειώσεις μισθών ή απολύσεις». Το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, είναι αν θα αποδεχθούν να τους φορτώσουν πάλι στην πλάτη το βάρος της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης ή αν θα αντιταχθούν σε όλα αυτά, θα απαντήσουν οργανωμένα, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά τους, παλεύοντας για σύγχρονα δικαιώματα, αντιμετωπίζοντας και τις πρόσθετες δυσκολίες.
Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε μια σειρά ρυθμίσεις που εμπεριέχει το νομοσχέδιο σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια, που κόστισαν ζωές και περιουσίες και κατέθεσε μια σειρά αιτήματα των κατοίκων της περιοχής που αφορούν ένα πλέγμα ζητημάτων και έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές.
Παρατίθεται αναλυτικά το απόσπασμα της ομιλίας που αφορά τις πλημμύρες στην Εύβοια:
"Κυρίες και κύριοι της ΝΔ,
Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο έρχεστε και βάζετε ορισμένες ρυθμίσεις για τις πλημμύρες στην Εύβοια, που στοίχισαν την ζωή σε 8 συνανθρώπους μας και έγιναν μεγάλες υλικές καταστροφές.
Πριν πω για τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται, θέλω να σημειώσω τα εξής: Τρέχετε πιο γρήγορα και από την σκιά σας ακόμα, μόνο όμως για να φέρετε ρυθμίσεις-χάρισμα στην μεγάλη εργοδοσία, σε κάποιους λίγους ομίλους. Την ίδια στιγμή, απέναντι σε προβλήματα που αφορούν με τραγικό τρόπο δυστυχώς την ζωή του λαού μας, δεν έχετε τον ίδιο ζήλο.
Εκεί πάτε με βήματα χελώνας και αν τα κάνετε κι αυτά, όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Γιατί, όσον αφορά τις πλημμύρες στην Εύβοια ξέρετε ότι το θέμα δεν είναι τι δεν έγινε εκείνο το βράδυ, αλλά όσα δεν έγιναν από τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, σε μία περιοχή χτυπημένη από τις περσινές και προπέρσινες πυρκαγιές, που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Αντί να προετοιμαστείτε λοιπόν έγκαιρα, μας λέγατε κατόπιν εορτής το συνηθισμένο και πλειστάκις επαναλαμβανόμενο, ότι ήταν μεγάλο το ύψος της βροχής!!!
Λες και δεν το ξέρουμε και δεν το έζησαν οι πληγέντες κάτοικοι εκεί.
Αφού πνίγηκε ο κόσμος και η περιουσία του, ξέρετε τι γίνεται τώρα στην Εύβοια;
Τα μισθωμένα οχήματα - μηχανήματα που έκαναν αποκατάσταση, έχουν σταματήσει, γιατί τελείωσε το πετρέλαιο! Οι κάτοικοι με δικά τους μέσα, ανάμεσά τους και άνεργοι χωρίς εισόδημα, μετανάστες εργάτες της περιοχής, προσπαθούν να βγάλουν τη λάσπη από τα σπίτια, τα υπόγεια, τις αυλές, τα χωράφια και τα μαγαζιά.
Ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά τις πλημμύρες!
Το κόστος αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν καλύπτεται από την αποζημίωση των 5.000 ευρώ ή τα 600 ευρώ του επιδόματος, που η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων δεν τα έχει πάρει ακόμη.
Στηρίζουμε και καταθέτουμε και στα πρακτικά τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής που αφορούν ένα πλέγμα ζητημάτων από: Αποζημιώσεις σε καταστροφές, αποκατάσταση δρόμων και αιγιαλού, όπως και αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων για ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες -ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, άνεργους- και για τα οποία έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές.
Ορισμένα από τα αιτήματα των κατοίκων είναι τα εξής:
-Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσκευής και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
-Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
-Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνσή της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνεται με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
-Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
-Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δε λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
-Να δοθεί επίδομα στους άνεργους, που χωρίς να έχουν εισόδημα προσπαθούν να καθαρίσουν μόνοι τους και δεν μπορούν να επιδιορθώσουν καμία ζημιά.
-Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων και των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης και δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου