Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Αφροδίτη Παπαθανάση: Συγνώμη που ταράξαμε την ηρεμία της Περιφερειακής Αρχής.

Συγνώμη που ταράξαμε την ηρεμία της Περιφερειακής Αρχής. 

Είναι κοινή αλήθεια ότι :

Οι  επιχειρήσεις που επλήγησαν από covid 19 πρέπει να ενισχυθούν, διαφορετικά θα έχουμε λουκέτα, ένταση και αύξηση χρεών και ανεργίας....

Δεν υπάρχουν δομές ή επιχειρήσεις ή ικανές επενδύσεις να απορροφήσουν τον κόσμο που βγαίνει στην ανεργία, όπως και δεν υπάρχει ικανοποιητικό πλαίσιο να βοηθήσει τον κόσμο που έμεινε χωρίς δουλεία, κύρια τους τελευταίους μήνες από ξενοδοχειακές μονάδες και εστίαση.   

Ακόμη είμαστε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με ερωτηματικά για το τι γίνει στο δεύτερο με την πτώση της θερμοκρασίας το χειμώνα.  

Τι συμβαίνει με αδιάθετα ποσά ΕΣΠΑ σε άλλες, εκτός της ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Περιφέρειες:

Σταδιακά Περιφέρειες ξεκινούν να ενεργοποιούν ειδικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των περιοχών τους, όπως η Κεντρική Μακεδονία και σε συνέχεια η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα. Πρόγραμμα ενίσχυσης ανακοίνωσε πως προετοιμάζεται και από την Περιφέρεια Κρήτης. 

Είτε από αδιάθετα ΕΣΠΑ, είτε με μόχλευση χρημάτων και από άλλους πόρους, δίνουν στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από covid 19,  με κριτήρια και κανόνες, από 5 έως 50 χιλ. ευρώ, τα όποια ΔΕΝ επιστρέφονται από τις επιχειρήσεις προς τις περιφέρειες.  

Τι θα πράξει η δική μας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΑΣ; 

Υπήρξαν δημοσιεύματα στον κεντρικό και τοπικό περιφερειακό τύπο για τις δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων των άλλων Περιφερειών, όπως και ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του ΕΣΠΑ.  

Κατέθεσα ως πολίτης επιστολή, στις 11.09.2020, προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Η. Σανίδα και προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Στερεάς με θέμα «την εξέταση του θέματος της δημιουργίας πλαισίου χρηματοδότησης των ΜΜΕ που επλήγησαν από COVID-19 και στη ΣΤΕΡΕΑ, από πόρους της Στερεάς  ή και με  διαδικασία μόχλευσης πόρων, από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας».

Απάντηση με δημόσια ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς για το αν σκοπεύει, πως και ποτέ να στηρίζει τις επιχειρήσεις της Στερεάς, δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε δει. 

Την αναμένουμε όμως, ένα ναι ή ένα όχι, τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Υποχρεούται η Περιφερειακή Αρχή, σε δημόσια ενημέρωση προς τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κλάδο. 

Υποχρεούται να συνεργαστεί με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης  και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να καταθέσει, εισηγηθεί  στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόγραμμα στήριξης. 

Τοποθέτηση των Βουλευτών της Ν.Δ. για την ανάγκη ή όχι ενίσχυσης των επιχειρήσεων της ΣΤΕΡΕΑΣ, ακόμη δεν έχουμε δει. Κυριαρχεί η άποψη το «να μην εκτεθούμε» με τις καθυστερήσεις. Αναμένουμε.  

Όπως αναμένουμε την δημόσια τοποθέτηση και ανακοίνωση των θεσμικών εκπροσώπων επιχειρήσεων και πολιτών, σε σχέση με το αίτημα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.  

Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι και παρατάξεις οφείλουν να εξαντλήσουν με θέσεις και προτάσεις πίεση για λειτουργικά , ολοκληρωμένα προγράμματα στη Στερεά.  «Το είπα αλλά πέρασε καιρός και τίποτε δεν έγινε», εκθέτει μεν την Περιφερειακή Αρχή, αλλά δεν βοηθά στο δια ταύτα και πολύ. 

Δεν καθυστερεί η Περιφερειακή Αρχή μόνο στα θέματα κινήσεων για ενίσχυση της αγοράς. 

Καθυστερεί σε ζητήματα υιοθέτησης και ανάπτυξης συστημάτων ευφυούς  γεωργίας, σε συστήματα νέων τεχνολογιών για την περιβαλλοντική προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Καθυστερεί σε παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας. Θέλουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε παραγωγική γη, σε Κωπαΐδα, Μόρνο, Ελαιώνα Άμφισσας και όχι έργα να σέρνονται. 

Γνωρίζουμε πως συνολικά κυριαρχεί η επιλογή της επικοινωνιακής διαχείρισης καταστάσεων.

Είναι εύκολο οι θεσμικοί εκπρόσωποι επιχειρήσεων και πολιτών «μοιράζουν», απλόχερα τα «ευχαριστήρια και τις φωτογραφίες» .

Όμως, σε περίοδο κρίσης, οφείλουν δημόσια να θέτουν διεκδικήσεις. 

Δεν είναι δηλαδή ούτε το θέμα ούτε οι εποχές για να σκεφτόμαστε μην ταράξουμε τις εσωκομματικές ισορροπίες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου