Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Δήμος Δελφών, θα τιμήσει και θα αναδείξει τη συμμετοχή του τόπου στον Αγώνα, της Επανάστασης του 1821


 Η προσφορά της Παρνασσίδας στην Επανάσταση του 1821 είναι μεγάλη και αδιαμφισβήτητη. Ο ξεσηκωμός στη Ρούμελη ξεκίνησε από το μοναστήρι του προφήτη Ηλία, στις 24 Μαρτίου 1821...... Το στρατηγικής σημασίας κάστρο των Σαλώνων είναι το πρώτο που απελευθερώθηκε στις 10 Απριλίου 1821. Στα μέρη μας πραγματοποιήθηκαν μεγάλης σημασίας πολεμικά και πολιτικά γεγονότα, όπως το Χάνι της Γραβιάς, η μάχη της Άμπλιανης, η ναυμαχία της Αγκάλης και η συνέλευση των Σαλώνων. Επίσης στον τόπο μας αναδείχθηκαν και έδρασαν από τους κορυφαίους ήρωες της Εθνεγερσίας, όπως ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεροπανουργιάς  και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Αυτονόητα ο Δήμος Δελφών, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη  της Επανάστασης του 1821, θα τιμήσει και θα αναδείξει τη συμμετοχή του τόπου μας στον Αγώνα. Ήδη έχει καταρτισθεί πλήρες πρόγραμμα δράσεων, που περιλαμβάνει εκδηλώσεις ανά δημοτική ενότητα και στην Αθήνα, συνέργεια με άλλο ιστορικό δήμο, ημερίδες, εκθέσεις, εκδόσεις, δημιουργία θεματικής ιστοσελίδας και έργα υποδομής (π.χ. Δρόμοι του 21’ και επέκταση Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού, συλλογή Ηλία Δαραδήμου). Αυτά εννοείται παράλληλα με τις εκδηλώσεις των κατά τόπους εθνικών και τοπικών μας επετείων, όπως διοργανώνονται κατ’ έτος.

Το πλήρες πρόγραμμα του Δήμου Δελφών, για την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο κι ελπίζουμε ότι η εξέλιξη της πανδημίας θα επιτρέψει την  πλήρη υλοποίησή του.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου