Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ο μεγάλος καφενές στα Σάλωνα και ο Θίασος του Αγγελόπουλου.

Το Μεγάλο Καφενείο ή αλλιώς «Πανελλήνιον», στην Άμφισσα, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1929. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Ηλίας Μαστρονικολόπουλος, πατέρας του Θανάση......
Η θεατρική σκηνή που υπάρχει στον χώρο, ακόμη και σήμερα, φιλοξένησε δεκάδες παραστάσεις θιάσων, επιθεωρήσεων και πρόζες, χάρη στις οποίες γινόταν το αδιαχώρητο κάθε φορά.
Το πρωί λειτουργούσε ως καφενείο και το βράδυ ως θέατρο, αλλά και ως σινεμά
Ο κόσμος της Άμφισσας και της γύρω περιοχής, όντας ιδιαίτερα θεατρόφιλος, αντάλλασε κότες και αυγά, όταν δεν υπήρχαν χρήματα, προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν παραστάσεις.

Στο καφεθέατρο  γυρίστηκε ο "Θίασος" του Αγγελόπουλου, του πλέον διορατικού και διεισδυτικού Έλληνα κινηματογραφιστή, το οποίο λειτουργούσε ως θέατρο της καθημερινότητας, ολημερίς, έως ότου, βράδυ πια, φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις περιοδευόντων, συνήθως, θιάσων της εποχής (άνοιξε το 1929).
Με τον θίασο ο Αγγελόπουλος παρέδωσε μια ακριβέστατη καταγραφή της νεώτερης πολιτικής μας ιστορίας από την δικτατορία του Μεταξά, την κατοχή, τον εμφύλιο, μέχρι και την εγκαθίδρυση του εγκάθετου δεξιού καθεστώτος το 1952, που τυράννησε την χώρα σε διάφορες παραλλαγές, έως και την μεταπολίτευση, με στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζικούς βασανισμους, εκτοπίσεις και εμφυλιοπολεμικές πρακτικές, κοινοβουλευτικά συγκαλυμμένες.
Κυκλοφόρησε στα 1975 αλλά η τότε μεταπολιτευτική κυβέρνηση απαγόρευσε τη συμμετοχή της σε διεθνείς διαγωνισμούς, υπό την επίκληση της δυσφήμισης της χώρας, αν και επρόκειτο για αντικειμενικότατη κινηματογραφική διατύπωση της πρόσφατης πραγματικότητας.
Μαζί με το "Βλέμμα του Οδυσσέα" που προέβλεπε την απόλυτη έκπτωση του νεοελλαδικού μας κρατιδίου, συναποτελούν μια πλήρη ιστορική αλλά και μελλοντολογική καταγραφή της αυτοκαταστροφικής πορείας του νεοελλαδικού κρατιδίου από τον μεσοπόλεμο ίσαμε το σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου