Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ 1945 – 2020

75 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, όταν -6 και 9 Αυγούστου 1945- με δύο ατομικές βόμβες, εξαφάνισαν από το χάρτη τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.....
Τεράστιες οι υλικές καταστροφές, εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί, οι «χιμπακούσα», οι τερατογεννέσεις από τη ραδιενέργεια και  «δηλητηριασμένο» το περιβάλλον για δεκαετίες.  
Πρόσχημα ήταν η επίσπευση της λήξης του Β’ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Πραγματικός παραλήπτης του βάρβαρου μηνύματος ήταν η  Σοβιετική Ένωση και το παγκόσμια ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα, αφού η ιαπωνική πολεμική μηχανή ήταν διαλυμένη και, ουσιαστικά, ο πόλεμος είχε τελειώσει.   
Σήμερα, διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και οξύνονται οι  ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για το έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς. Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις απέναντι στα υπερεθνικά όργανα του κεφαλαίου, βάζοντας το λαό σε καινούριες περιπέτειες.  
Προσθέτει νέους κρίκους στην αλυσίδα των ευρωατλαντικών Βάσεων στην Ελλάδα παραδίδοντας κι άλλα λιμάνια, εκτάσεις, ναυπηγεία κτλ. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις «συμμαχικές» ασκήσεις – πρόβες πολέμου. Παίρνει μέρος με ποικίλους τρόπους στις επεμβάσεις και την ιμπεριαλιστική διείσδυση από τα Βαλκάνια μέχρι τη Λιβύη.  Συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ, το κράτος δολοφόνο στη Μ. Ανατολή.  
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στη ελληνική και την τουρκική αστική τάξη στο όνομα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” για λογαριασμό των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα, θύμα της οποίας είναι και η απαράδεκτη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος. Αμφισβητείται η Συνθήκη της Λοζάνης και το πρωτόκολλο του 1926 που καθορίζει τη χερσαία συνοριακή γραμμή στον Έβρο. Την ίδια ώρα το προσφυγικό πρόβλημα εντάσσεται στις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις, αξιοποιώντας την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Πληθαίνουν οι τούρκικες πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, “γκριζάρεται” το Αιγαίο, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η ΝΔ, από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Η κυβέρνηση εξαπολύει, κάπου κάπου, κάποιο λεονταρισμό, αλλά δεν ξεστρατίζει ούτε βήμα από τις επιλογές της ντόπιας αστικής τάξης. Επιζητεί την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παίζοντας – συνειδητά- με την αγωνία του λαού μας. Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω είναι η  παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό «μπλοκ» συμφερόντων και η μελλοντική συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με αμερικανονατοϊκή επικυριαρχία. 

Από την άλλη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιλαϊκή πολιτική με καταιγισμό νόμων στη Βουλή. Ψήφισε το νέο κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Επιχειρεί -κι αυτή με τη σειρά της- να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στη λαϊκή εναντίωση στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και στην αντιλαϊκή πολιτική που σαρώνει τα τελευταία εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα. 
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η στοχοποίηση της «ριζοσπαστικοποίησης» με ειδικούς μηχανισμούς και μέτρα. Είναι ο βασικός ιδεολογικο-πολιτικός άξονας των ΝΑΤΟ – Ε.Ε. ενάντια σε όποιον αμφισβητεί την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ενάντια στο κίνημα που θα αναπτυχθεί – η καινούρια καπιταλιστική κρίση το εγγυάται- και θα διεκδικήσει από τους εκμεταλλευτές του όσα δικαιούται και του ανήκουν. 
Ως Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τιμάμε τα θύματα των Χιροσίμα, Νακγασάκι. Στο πρόσωπό τους τιμάμε τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αμάχους του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου που έπεσαν στην πάλη για τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. 
Οι σημερινές εξελίξεις -και παρά την πανδημία- απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στον αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό πόλο του λαϊκού κινήματος. Απαιτούν ενεργό συμμετοχή και οργάνωση της πάλης. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τα μέλη μας, τους απογόνους και φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε. 

Παλεύουμε και Απαιτούμε:
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα
Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό
Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στο Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας
Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του 


ΛΑΜΙΑ  Αύγουστος 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου