Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Πανδημία, φτώχεια και φιλότιμο...

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,

Διαβάζοντας το διάγγελμα του Έλληνα -γεννημένου- πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματικά ένιωσα ξανά ζωντανός, ακούγοντάς τον να...
 
επικαλείται το φιλότιμο των Ελλήνων.
Αναρωτιέμαι εδώ και πολλά χρόνια, πάντως, τι είναι αυτό το άτιμο το φιλότιμο.

Τον πρώτο καιρό που ζούσα στην Ελλάδα, πρέπει 3 ή 4 διαφορετικοί άνθρωποι να έτρεξαν απάνω μου ορεξάτοι να μου εξηγήσουν την έννοια της λέξης που δεν μεταφράζεται σε καμιά άλλη γλώσσα (sic). Μπολιτισμός.

Κάμποσα χρόνια μετά, μπορώ να σας πω ότι ακόμα δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό το φιλότιμο· ενώ, ας πούμε, τα υπόλοιπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες έχουν εξηγηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, συνήθως, ο φιλότιμος είναι ο μ@λάκας· με το παρντόν.

Και σίγουρα θα ήταν πιο ταιριαστό, υπό αυτή την έννοια, να πούμε πολύ φιλότιμους τους Ελληνάρες και τον ελεγκτή που κατέβασαν 48χρονο Καμερουνέζο στον επόμενο σταθμό του τρένου, γιατί κατά τον έλεγχο βρήκαν ένα χαρτί που έδειχνε ότι είχε περάσει τον κορονοϊό τον Μάιο.

Αυτό που φοβούνται μην κολλήσουν από έναν άνθρωπο που έχει νοσήσει -δηλαδή έχει ανοσία, άρα δεν είναι φορέας- αλλά δεν φοβούνται μην κολλήσουν από το κουταλάκι της θείας κοινωνίας, πραγματικά δείχνει και το μέγεθος του φιλότιμου.

Εν πάση περιπτώσει, δεν χρειάζεται να ξέρεις τι σημαίνει «φιλότιμο» για να καταλάβεις ότι τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα στην Ελλάδα. Και δεν εννοώ τον κορονοϊό.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έληξε η έξτρα οικονομική ενίσχυση των $600/βδομάδα για 30 εκατομμύρια δικαιούχους άνεργους, ανοίγοντας τον δρόμο διάπλατα για τσουνάμι εξώσεων τις επόμενες βδομάδες· ασχέτως αν έρθουν σε συμφωνία στη Γερουσία για νέο πρόγραμμα, έστω και κουτσουρεμένο, αφού ήδη χάθηκε μια βδομάδα και θα χαθεί και δεύτερη, και όποιος έχει μείνει χωρίς εισόδημα για δυο βδομάδες στη ζωή του ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.

Ήδη, νομίζω άρχισε να γίνεται αντιληπτό σε αρκετούς Έλληνες αυτό που νιώσαμε εμείς από τον Μάρτιο.

Τι σημαίνει να ζεις σε ένα σύστημα που τα λεφτά έχουν μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή.

Και τι σημαίνει να σου έχει απομείνει μόνο ένα… φιλότιμο.

Το καράβι που το λένε Φιλότιμο 937.​​
Οπότε το μόνο που απομένει τώρα για να συμπληρωθεί το παζλ είναι η …λατέρνα.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ. Επειδή κάποιοι έχουν αναλωθεί στην αντιπολίτευση της μάσκας, θα ήθελα να τους πω ότι όλοι αυτοί οι πολιτικοί που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα κάνουν καθημερινά τεστ και, αν τυχόν κολλήσουν τον ιό, θα έχουν πλάι τους, τους καλύτερους γιατρούς και τον καλύτερο ιατρικό εξοπλισμό. Δεν χρειάζεται να σιγοψιθυρίσω τι σόι αντιμετώπιση θα έχουν οι υπόλοιποι όταν νοσήσουν (μιας και στην Ελλάδα δεν το έχετε βιώσει ακόμα). Επίσης, όταν κοιτάτε τα νούμερα για την διενέργεια τεστ, πρέπει να υπολογίζετε και αυτά τα καθημερινά χιλιάδες που κάνουν τα υψηλά πρόσωπα. Μάλλον η ανισότητα είναι το δράμα μέσα στην πανδημία. Τα λέω όλα αυτά επειδή διάβασα στο Reuters ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από κορονοϊό και δεν θέλω να τους πανικοβάλλω, αλλά στο ίδιο διάστημα έχουν πεθάνει τουλάχιστον 5 από την πείνα (πεθαίνει ένας άνθρωπος ανά περίπου 2,5 δευτερόλεπτα από την πείνα και από ασθένειες σχετιζόμενες με τον υποσιτισμό). Και σε αντίθεση με τον κορονοϊό, το εμβόλιο για την πείνα το έχουμε βρει εδώ και αιώνες. Επιμένουμε οι δυτικοί να νομίζουμε ακόμα και σήμερα ότι αυτή (η πείνα) αφορά άλλες ηπείρους.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, το φιλότιμο είναι μια παπαριά και μισή. Είναι κι αυτό …εθνικός μύθος. Δεν υπάρχει, λέει, στις άλλες γλώσσες ανάλογη λέξη για το φιλότιμο. Τι μου λες; Γιατί να υπάρχει σε άλλες γλώσσες μια λέξη που και ο λαός που την χρησιμοποιεί αγνοεί τη σημασία της και δεν διαθέτει φιλότιμο; Άρη, με το φιλότιμο, ο Μητσοτάκης πέταξε άσπρη πετσέτα. Λογικά, το επόμενο που θα επικαλεστεί είναι η βοήθεια της Παναγίας. Όπως έγραψα,“Όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας επικαλείται το φιλότιμο των πολιτών, καταλαβαίνεις πως αυτή η χώρα έχει πάει στον διάολο”. Πάντως, αρέσουν στους Έλληνες οι αφηρημένες έννοιες -όπως είναι το φιλότιμο- και οι συμβολισμοί. Κρίμα που δεν τους είναι καθόλου χρήσιμα όλα αυτά. Έχουμε ένα θέμα με το πρακτικό μέρος των καταστάσεων στην Ελλάδα. Δεν είμαστε καθόλου πρακτικοί. Οπότε, φιλότιμο και Αγιά Σοφιά. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου. Σε θέλω σε φόρμα τους επόμενους μήνες, γιατί, όπως τα βλέπω τα πράγματα, μάλλον θα μείνω στα νησιά τον χειμώνα και θα γίνω χειμερινός κολυμβητής.)...

pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου