Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Επέτειος εορτασμού στη «Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης» στην Κοινότητα Στρώμης


Ο εορτασμός στη Σπηλιά της Στρώμης του Δήμου Δελφών πραγματοποιείται με κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, με απότιση φόρου τιμής και μνήμης προς μια κορυφαία στιγμή της ενωμένης αντίστασης των Ελλήνων, απέναντι στην γερμανοϊταλική κατοχή.....
Η «Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης», όπως ονομάζεται σήμερα, αποτελεί σημαντικό Ιστορικό Μνημείο, σημείο αναφοράς στον αγώνα για Ανεξαρτησία και σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.
Εκεί παρέμειναν για σαράντα περίπου μέρες οι Βρετανοί σαμποτέρ που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942 και κατέστη έτσι η μόνιμη βάση και το αρχηγείο της αποστολής Χάρλιγκ για την επιχείρηση αυτή. Το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου έφτασε ο Ναπολέων Ζέρβας με αντάρτες του ΕΔΕΣ, έγινε ο σχεδιασμός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου και από τη Σπηλιά ξεκίνησαν οι αντάρτες και οι σαμποτέρ για να συναντήσουν τον Άρη Βελουχιώτη στο Μαυρολιθάρι στις 20 Νοεμβρίου του 1942. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ κατά των δυνάμεων του Άξονα μέχρι τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τη φετινή χρονιά, ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, με τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό «Παναγία η Στρωμίτισσα» στη Θέση Εκκλησίας Ράχη, και εν συνεχεία με κατάθεση στεφάνων στο Σπήλαιο της Εθνικής Αντίστασης, στη θέση «Κρύα Βρύση» της Κοινότητας Στρώμης, παρουσία του Αντιδημάρχου της  Δ.Ε. Καλλιέων και του Προέδρου της Κοινότητας Στρώμης. Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου