Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο τα όμορφα χωριά που όμορφα μαραζώνουν


Έχει περάσει ενάμιση μήνας από τότε που τέλειωσε η καραντίνα και άρχισαν και πάλι οι δημόσιες συγκοινωνίες να λειτουργούν.....
και όμως το όμορφο χωριό μας παραμένει αποκλεισμένο από τον έξω κόσμο. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, κάπου 5000 άνθρωποι δεν έχουν κανένα δημόσιο μέσο μεταφοράς να τους εξυπηρετήσει. Το ΚΤΕΛ, μόλις πριν λίγες ημέρες, ξεκίνησε να κάνει το δρομολόγιο Άμφισσα – Γραβιά - Λαμία και αυτό μόλις τρεις μέρες την εβδομάδα (από καθημερινά). Εννοείται ότι σύνδεση με την πρωτεύουσα του νομού δεν υπάρχει.
Η μοναδική σύνδεση του χωριού με τον έξω κόσμο, το ένα και μοναδικό δρομολόγιο του ΟΣΕ που είχε μείνει και το οποίο χρησιμοποιούσαν καθημερινά δεκάδες αγνοείται. Ακόμα και από την Τιθορέα δεν υπάρχουν δρομολόγια παρά μόνο δυο intercity και το τραίνο της Καλαμπάκας, όλα προς Αθήνα το απόγευμα – βράδυ. Που σημαίνει αναγκαστική διανυκτέρευση στην Αθήνα και εκτόξευση του κόστους (35 ευρώ από 17 + μετάβαση Τιθορέα + διανυκτέρευση).
Ο ΟΣΕ στην αρχή δήλωνε (ανεπίσημα βέβαια)  ότι αυτό γίνεται λόγω κορονωϊού και ότι από 1η Ιούνη θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Τίποτα δεν έγινε. Η χώρα άρχισε να δέχεται τουρίστες, αλλά οι ιθαγενείς παραμένουμε αποκλεισμένοι. 
Όμως το πιο απογοητευτικό είναι η παντελής έλλειψη ενημέρωσης από τους τοπικούς μας άρχοντες, που εδώ που τα λέμε λογική η αδιαφορία τους. Σάμπως τους πιέζει κανείς; Όταν πριν ένα μήνα θεώρησα λογικό, σαν πρώτη κίνηση, να απευθυνθώ στο Δήμο Δελφών για να μάθω τι μέλλει γενέσθαι (τι αφέλεια), η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «δεν έχουμε καμιά ενημέρωση, από εσάς το μαθαίνουμε». 
Καμιά ενημέρωση λοιπόν, ούτε από τις εταιρείες ΜΜΜ, ούτε από τους εκλεγμένους άρχοντες, ούτε από τις κρατικές υπηρεσίες. 
Μα ούτε και καμιά απαίτηση δεν υπάρχει για να κάνουν κάτι. Προφανώς οι Δημόσιες συγκοινωνίες είναι κάτι άνευ ουσίας για τους περισσότερους, προφανώς έχουν όλοι δυο και τρία ΙΧ και χρήμα για βενζίνες και διόδια, προφανώς πιστεύουν ότι δεν έχει καμιά επίπτωση στη ζωή τους (τι ανοησία), στο τέλος – τέλος δεν τους απασχολεί βρε αδερφέ.
Και κάπως έτσι πορεύεται η χώρα όπου οι ιθαγενείς εκπαιδεύονται να στέκονται στην ουρά και να πληρώνουν (οκ τώρα μας κάνουν την εξυπηρέτηση να πληρώνουμε ψηφιακά), να μην έχουν απαιτήσεις (τι απαιτήσεις να έχεις από την Ψωροκώσταινα), ούτε προσδοκίες, να βρίζουν και να σιχτιρίζουν μπροστά στην TV, να κοιτάνε πως θα τα κουτσοβολέψουν μόνοι τους και βέβαια να ασκούν το ύψιστο δικαίωμα τους: να αποφασίζουν κάθε τέσσερα χρόνια ποιος θα τους γράφει για τα επόμενα τέσσερα, εκεί που δεν πιάνει μελάνι. 
Η ονειρεμένη Χώρα των Μακάρων ή για να περιοριστούμε στο όμορφο χωριό μας ας παραφράσουμε τον Κουστουρίτσα: τα όμορφα χωριά – όμορφα μαραζώνουν.

Μίλτος Ζέρβας

1 σχόλιο:

  1. KAI NA ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ, ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑ -ΤΙΘΟΡΕΑ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ{ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ,ΕΛΑΤΕΙΑ ΤΙΘΟΡΕΑ,ΛΙΒΑΔΕΙΑ,ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ,ΑΛΙΑΡΤΟΣ,ΘΗΒΑ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΝΟΗΣ}!!!!. ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.... ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΜΟΡΦΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ.....ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΑ ΤΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ!!!!ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΦΕΤΕΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή