Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΛΑΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΑΤΕΙΑΣ - Του Παναγιώτη Δημάκη


Μία αχρονολόγητη φωτογραφία, όμως με αναγνωρίσιμο, τον συμπαθή, εξ Ελατείας,.....
 συμπατριώτη μας Ανδρέα Ρούπα, μάς δίνει τήν ευκαιρία, να αναφερθούμε, στα αλησμόνητα μπουλούκια, τών λαϊκών οργανοπαικτών, πού περιέτρεχαν, χώρες και χωριά, συντηρώντας και τήν τοπική χορευτική παράδοση.
Οι μπάντες αυτές, θα λέγαμε σήμερα, ποτέ δεν ήσαν μόνιμες, αλλά οικογενειακές συνήθως, εν ανάγκη τυχαίες. Πάντα όμως υπήρχε ο μαέστρος πού κατεύθυνε και διεύθυνε, τήν σειρά τού χορού, τις παραγγελίες, και όλο το τελετουργικό, τής εποχής και βέβαια τα οικονομικά, φιλοδωρήματα κ.λ.π.
 Ένας από τούς τότε αρχιερείς, αυτών τών πανηγυρικών εκδηλώσεων, ήταν ο Ανδρέας Ρούπας με το μεγάλο τύμπανο ( νταούλι ), πού όταν το έκρουε, αντηχούσε από άκρου σ' άκρον στήν Κοιλάδα Ξεσηκώνοντας, τούς φιλέορτους τής περιοχής. Στο Β. Δ. άκρο τής Ελατείας υπήρχε, εγ κατεστημένη, μία ομάδα λαϊκών μουσικών, καλαθοπλεκτών και λοιπών, πού ευκαιριακά συγκροτούσαν μπάντες, όπως αυτή, τής φώτο, πού ξεχωρίζει τουλάχιστον για το άψογο, διακριτό, στύλ και τήν ένταση τού κλαρίνου και τού Τυμπάνου. Επίσης παλαιότερα ο διάσημος Αποστόλης, με τήν καραμούζα ( πίπιζα ), με τον οξύτατο ήχο, πού συνόδευε το Μεγάλο νταούλι και προτιμούσαν οι πενέστεροι.
Οι Πόλεμοι και οι δραματικές αλλαγές, εξαφάνισαν αυτά τα πενιχρά, αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής μουσικής παράδοσης....Για να ευθυμήσουμε και να θυμηθούμε παλαιότερες εποχές, οι συμπαθείς ομάδες τών οργανοπαικτών, πού είχαν πολυμελείς οικογένειες, στις Δημοτικές και Βουλευτικές Εκλογές, υφίσταντο πιέσεις των υποψηφίων, πολλές φορές αφόρητες, από υποψηφίους και παρατρεχάμενους, μέχρι τού σημείου, ο συμπαθής και αγαθός κυρ Ανδρέας να δηλώσει το αμίμητο...
Καλύτερα να χάνω ένα παιδί παρά να έρχονται Εκλογές....


1 σχόλιο:

  1. Συμπληρωματικά – διευκρινιστικά: Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Δ.Ι.Καλπύρη το Πάσχα του 1972 στην Αμφίκλεια και μάλιστα στην γειτονιά του Ξύδη Βρύση, όπου δεν τελείωνε το ψήσιμο, το καθυστερούσαν πολλές φορές, μέχρι να εμφανιστεί ο συγκεκριμένος και να παίξει. {Μηχανή Lubitel 2 - Medium Format} Δ.Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή