Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ - ΕΛΑΤΕΙΑΣ : ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για παραχώρηση σε ιδιώτες των υδάτινων πόρων του Παρνασσού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο
Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σκόπιμα μέσω πανδημίας, με συνοπτικές διαδικασίες και σε συνθήκες υπολειτουργίας της Βουλής, αποτελεί ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και φέρνει στην περιοχή μας ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ......
 
Το εν λόγω νομοσχέδιο υπονομεύει το περιβάλλον, την βιώσιμη ανάπτυξη, τις προστατευόμενες περιοχές Natura και τον δασικό μας πλούτο. Έχει ως στρατηγική το κέρδος και όχι τη σωτηρία του Περιβάλλοντος. Είναι αμφιλεγόμενης νομιμότητας δεδομένου ότι πολλές διατάξεις του δεν είναι συμβατές με τη διεθνή, την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία. Καταστρατηγεί την ουσία του άρθρου 24 του Συντάγματος «περί Προστασίας του Περιβάλλοντος».
Η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο μόνη της, χωρίς τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, αγνόησε τις αντιρρήσεις και τις σοβαρές ενστάσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, συγκεκριμένα ΑΓΝΟΗΣΕ:
·       Είκοσι τρείς (23) περιβαλλοντικές οργανώσεις εθνικού και διεθνούς επιπέδου.
·       Ογδόντα (80) περιβαλλοντικά κινήματα.
·       Το Δίκτυο των Προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔ) Natura 2000.
·       Το Σύλλογο των εργαζομένων στους ΦΔ,
·       Τις Αποφάσεις Συγκλήτων και Τμημάτων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και θεσμικών Φορέων, όπως π.χ. Αποφάσεις των Συγκλήτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αποφάσεις Τμημάτων Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Απόφαση της Ένωσης Ελλήνων Διοικητικών Δικαστών κ.ά.

Μέσω του νομοσχεδίου:
1.ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ οι περιοχές Natura, καθώς δίνεται η δυνατότητα να γίνουν έργα υποδομής, στο όνομα της ανάπτυξης, βλάπτοντας δραματικά το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος του Παρνασσού και Καλλίδρομου.
2.ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμη και σε περιοχές Natura 2000.
3.ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για παραχώρηση σε ιδιώτες των υδάτινων πόρων του Παρνασσού
4.ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ όλοι οι ΦΔ και συνεπώς καταργούνται ο ΦΔ Παρνασσού και ο ΦΔ Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου που έχει υπό την εποπτεία του το Καλλίδρομο. Οι ΦΔ ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί Φορείς, είχαν διοικητική υπόσταση ανεξάρτητων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και μεριμνούσαν για την με κάθε τρόπο διαφύλαξη της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων και των ευρύτερων περιοχών, με αρμοδιότητες γνωμοδοτήσεις για κάθε δραστηριότητα, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το φυσικό περιβάλλον και εποπτεία και φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών.
5.ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ένας Υπουργοκεντρικός Οργανισμός που συστήνεται με έδρα την Αθήνα για όλα τα έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών.
6.ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ κατάφορα τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Κοινωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
7.ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ανεξέλεγκτες επενδυτικές δραστηριότητες στο Καλλίδρομο, (εξορύξεις  και κλπ) οδηγώντας στην ερημοποίηση και καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής.
8.ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
9.ΑΛΛΑΖΕΙ η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Εκχωρείται η σύνταξη και ο έλεγχος των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες «αξιολογητές», επιλεγμένους και αμειβόμενους από τους ίδιους τους επενδυτές. Αυτό κάνει τη διαδικασία αδειοδότησης αδιαφανή και διάτρητη, αντιβαίνοντας έτσι το σύνταγμα της χώρας.
10.   ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
11.   ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ο δρόμος για την πώληση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που είχε ανασταλεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ 

Όλους όσους ονειρεύονται ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς καταστροφή της φύσης, τους κατοίκους όλων των χωριών, τις τοπικές κοινότητες, τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να επαγρυπνούμε σε κάθε παρέμβαση που επιχειρείται στο περιβάλλον και να αντισταθούμε στην καταστροφή του Παρνασσού, του Καλλίδρομου και  γενικά του φυσικού Περιβάλλοντος μας. Το περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους αποτελεί  πλούτο και κεφάλαιο για την ανάπτυξη. Οι αγώνες για το περιβάλλον είναι τοπικοί, τα αποτελέσματά τους όμως αφορούν όλο τον πλανήτη. 

ΣΥΡΙΖΑ  ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ - ΕΛΑΤΕΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου