Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Όπισθεν ολοταχώς: Καταργείται το πρόγραμμα voucher για τους επιστήμονες


Στην κατάργηση του προγράμματος voucher για τους επιστήμονες προχωρά η κυβέρνησης μετά τον σάλο των αντιδράσεων. .....
Με την κυβερνητική εικόνα να πλήττεται και τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει το θέμα ψηλά υπήρξε παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Τι θα γίνει με τα 600 ευρώ που θα έπαιρναν οι επιστήμονες.
Την απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, γνωστό και ως πρόγραμμα voucher των 600 ευρώ, αποφάσισε η κυβέρνηση μετά το σάλο που προκλήθηκε. Ο πρόχειρος και άκρως προσβλητικός σχεδιασμός του προγράμματος αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα το Μαξίμου να αποσύρει όλη τη διαδικασία ώστε να την επανασχεδιάσει.
Αλλωστε, το θέμα είχε προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης που μίλησε για σκάνδαλο και για παραχώρηση εκατομμυρίων σε «κολλητούς» και σε ΚΕΚ που είναι φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σκάνδαλο και «σήκωσε» το θέμα, θέλοντας να το φέρει μάλιστα και στη Βουλή μιλώντας για χαριστικές κινήσεις της κυβέρνησης.
Επειτα από την έκταση που πήρε το θέμα με τα ακαταλαβίστικα θέματα και τους τίτλους που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Μαξίμου παραδέχθηκε το λάθος του κι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εργασίας να καταργήσει το μέτρο.
Στην ανακοίνωση άλλωστε του αρμόδιου υπουργείου γίνεται αντιληπτό ότι αποδέχονται την γκάφα τους τονίζοντας: «Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση».
Παράλληλα, και υπό το βάρος αποκαλύψεων εφημερίδων για «κολλητούς» που θα μοιράζονταν εκατομμύρια η κυβέρνηση ανακοίνωσε και την αξιολόγηση των ΚΕΚ.
Πρόκειται σαφέστατα για μια κακή στιγμή για την κυβέρνηση εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού που από όλους έχει τονιστεί ότι η διαχείρισή της ήταν η σωστή.
Οπως σωστή είναι και η απόσυρση και ο ανασχεδιασμός του μέτρου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Σε απολογητικό τόνο οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ανακοινώνοντας την κατάργηση του προγράμματος.
«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).
Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.
Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται.»
/www.in.gr

1 σχόλιο:

  1. Επίτιμος αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού 32χρονος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή