Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑ - ΒΙΝΤΕΟ


Μεταφράζουμε το κειμενάκι του video :....
  Ερείπια μιας παλαιάς Ορθόδοξης εκκλησίας βρίσκονται στο δρόμο για τις πηγές του Κηφισσού ποταμού. 
  Αν και ερείπια, η εκκλησία έχει κρατήσει το αρχιτεκτονικό της στυλ και ευρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Πολυδρόσου, ενός όμορφου χωριού στο βουνό του Παρνασσού. 
  Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την εκκλησία αλλά μπορεί να ειπωθεί από τα χαρακτηριστικά που έχουν βρεθεί στα μάρμαρα γύρω από το μνημείο ότι πρέπει να υπήρξε ένα σημαντικό σημείο θρησκευτικών τελετών του τοπικού πληθυσμού.
Invotis2013




Κοντά στην πηγή της Αγίας Ελεούσας στην Πολύδροσο οι Λιλαιείς διαμόρφωσαν λατρευτικό χώρο, όπου λάτρευαν τον ποτάμιο θεό και πρόσφεραν πλούσια αφιερώματα.
Στο χώρο αυτό σώζονται θεμέλια και αρχιτεκτονικά μέλη (επιστύλια, τρίγλυφα, σπόνδυλοι κιόνων) από αρχαίο οικοδόμημα κρήνης και ένας επιβλητικός αναλημματικός τοίχος, που στήριζε ναό αφιερωμένο στον Κηφισό ποταμό.
Τα λατρευτικά αυτά οικοδομήματα αντικαταστάθηκαν κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους από τις εκκλησίες του Αγίου Χριστοφόρου και της Αγίας Ελεούσας, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε άφθονο αρχαίο οικοδομικό υλικό.
Συντάκτης
Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος


1 σχόλιο:

  1. Ωραίο το βίντεο , αλλά θα ήθελα να προσθέσω.......

    ΠΑΣΑΝΙΑΣ. "Ελλάδος περιήγησις" Τόμος 9 "ΦΩΚΙΚΑ" , Σελίδες 200-201. Έκδοση " ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" , εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος.

    "'Εστι δε εν Λιλαία θέατρον και αγορά και λουτρά έστι δε και θεών ιερά Απόλωνος, το δε Αρτέμιδος. Αγάλματα δε ορθά εργασίας τε της Αττικής και της Πεντελήσι λιθοτομίας..."

    "Η Λιλαία έχει θέατρο, αγορά, λουτρά. Υπάρχουν και ιερά το Απόλλωνα και ένα της Άρτεμης με όρθια αγάλματα από Πεντελικό μάρμαρο Αττικής τεχνοτροπίας".

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ . Στα Φωκικά του ο Παυσανίας (σελίδες 198-203 , της ίδιας έκδοσης) αναφέρεται αναλυτικά στην αρχαία Λίλαια και στον οικισμό Χαράδρα .

    "Γ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή