Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της Φωκίδας ζητάει ο Δήμος Δελφών



Ψήφισμα Δήμου Δελφών
Ζητούμε τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της Φωκίδας
Να ενταχθεί ο νομός μας.....
στις πληγείσες περιοχές
Κατόπιν των εξελίξεων, σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα και τη δέσμη μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμος Δελφών, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών-επιχειρηματιών της Φωκίδας, συντασσόμενος στα δίκαια αιτήματά τους για στήριξη της πολιτείας προς αυτούς και τους εργαζομένους τους. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης απόφασης ο Δήμος Δελφών εκδίδει ψήφισμα το οποίο αναφέρει αναλυτικά:
«Τα υποχρεωτικά μέτρα που ορθά έλαβε το Υπουργείο Υγείας, για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη από το κορονοϊό, επιφέρουν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στην περιοχή του Δήμου Δελφών και της Φωκίδας γενικότερα. Οι παρενέργειες στον τομέα της οικονομίας του τόπου μας είναι πολλές και προς διάφορους τομείς, ενώ ήδη οι πρώτες συνέπειες έχουν γίνει εμφανείς.
Η Φωκίδα αποτελεί ήδη πληγείσα περιοχή. Το μέγεθος της ζημίας είναι ανυπολόγιστο!
Η ένταξή της στην κατηγορία των περιοχών που χρίζουν στήριξης αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας. Ενδεικτικά και ως παράδειγμα αναφέρουμε τις εκατοντάδες ακυρώσεις επισκέψεων, καθότι το τουριστικό προϊόν μας συνδέεται με μαζικές αφίξεις στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια). Κι αυτό αποτελεί μία μόνο παρενέργεια.
Για τους λόγους αυτούς, ανωτέρα βία, ο Δήμος Δελφών ζητά νομοθετική ρύθμιση για λογαριασμό των παρακάτω επιχειρήσεων: Ξενοδοχειακών, Εμπορικών, Μεταποιητικών, Επιχειρήσεων Εστίασης, Τουριστικών, Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών, Ελεύθερων Επαγγελματιών, των Τουριστικών Γραφείων και Μεταφορέων και της Κοινοπραξίας Ιδιοκτητών Ταξί Δήμου Δελφών, προκειμένου τόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό κράτος να προχωρήσουν:
-Στην αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως 31 Αυγούστου 2020.
-Στην αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων, άτοκα, έως 31 Αυγούστου 2020.
-Στην παράταση υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. των οποίων η προθεσμία λήγει την 31η Μαρτίου 2020 έως 31η Αυγούστου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
-Στην παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και δημοτικών φόρων έως και 31 Αυγούστου 2020.
-Στην αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων έως 31 Αυγούστου 2020 σε Εφορία και ΕΦΚΑ και ΟΤΑ.
-Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
-Στην κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών ΧΩΡΙΣ των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
-Στην εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: αποζημίωση επιχειρήσεων και εργαζομένων, για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.2020 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον Κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
-Στο πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής έως 31 Αυγούστου για τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ κλπ.).
-Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για οκτώ (8) μήνες.
-Για τα τουριστικά γραφεία και ΤΕΟΜ να παρασχεθεί τρίμηνη πίστωση από τις Ασφαλιστικές Εταιρίες για την ασφάλιση των μέσων μεταφοράς καθώς και για τα συμβόλαια Αστικής Ευθύνης και για τα ενεργά συμβόλαια που πλησιάζουν στη λήξη τους, παράταση ισχύος για τρεις μήνες .
-Για τα τουριστικά γραφεία για τα οποία ο χρόνος ανανέωσης του ειδικού σήματος λειτουργίας συμπίπτει με το χρόνο που διαρκεί η παραπάνω κρίσιμη κατάσταση, και επειδή απαιτείται επανέκδοση εγγυητικής επιστολής 5000€, να ισχύσει ειδικό καθεστώς που θα διευκολύνει την έκδοση του αξιόγραφου.
Σε όλες τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες που προαναφέραμε οι εργαζόμενοι είναι εξειδικευμένο προσωπικό δυσαναπλήρωτο και αξιόλογο παραγωγικό κεφάλαιο, για τις ίδιες και τον τόπο μας. Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να υπάρξει ειδική μέριμνα και νομοθετική κάλυψη για την ίδια χρονική διάρκεια που πρέπει να προστατευθούν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, όσον αναφορά την μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψή τους και του επιπέδου διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Το κόστος αυτό να μη μετακυληθεί σε άλλες κοινωνικές ομάδες παράδειγμα των συνταξιούχων, ή άλλους κλάδους εργαζομένων με διάφορους τρόπους όπως η φορολόγηση.
Επίσης:
-Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να ενισχυθούν άμεσα όλες οι δομές Υγείας του Νομού Φωκίδας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα όπως τεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα ιατρικά και φαρμακευτικά ήδη.
-Ζητάμε την δυνατότητα γρήγορης εργαστηριακής επιβεβαίωσης της νόσου και από το εργαστήριο του Νοσοκομείου Άμφισσας, καθώς καλύπτει υγειονομικά μία τουριστική περιοχή και δύο σωφρονιστικά ιδρύματα.
Τέλος εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας».
Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, της 11ης Μαρτίου 2020, ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών» ψήφισαν λευκό, σημειώνοντας αφενός πως η συζήτηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στη σοβαρότητα που απαιτεί η κατάσταση και αφετέρου πως η διαφωνία τους έγκειται όχι στο δίκαιο των τελικών αιτημάτων, αλλά στην αφετηρία της πολιτικής κρίσης των γεγονότων και στη διαδρομή που ακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου