Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών - Τοπικής Κοινότητας Καστελλίων





ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 28/01/2020 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Υ/Η ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΜΑ 
       Επανέρχεται για γνωμοδότηση ένα θέμα για το οποίο έχει αποφασίσει ήδη τόσο το Τοπικό Συμβούλιο Καστελλίων (με ομόφωνη απόφαση), όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών.....

       Θα περίμενε κανείς ότι θα είχε αλλάξει επί της ουσίας η μελέτη και γι’ αυτό επανέρχεται. Δυστυχώς τόσο από την εισήγηση του προέδρου, όσο και από την περιγραφή-τοποθέτηση του εκπροσώπου της εταιρείας, ουσιαστικές διαφορές με την προηγούμενη δεν προέκυψαν. Το μοναδικό που έχει αλλάξει είναι ότι σε αυτή την μελέτη, με βάση τα λεγόμενα της εταιρίας, οι συντεταγμένες του έργου είναι αποκλειστικά μέσα στα όρια της δίκης μας κοινότητας και όχι και στα όρια της κοινότητας Καλοσκοπής, όπως αρχικά -στην προηγούμενη μελέτη- είχε δηλωθεί. Επειδή τα όρια της δίκης μας κοινότητας δεν άλλαξαν, αναρωτιόμαστε πότε ήταν τα σωστά, στην προηγούμενη ή στην τωρινή και γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως βολεύει καλύτερα τώρα πλέον να είναι μόνο και αποκλειστικά το έργο στη περιοχή της κοινότητας μας και όχι και στην κοινότητα Καλοσκοπής; Που και αυτή είχε αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή του έργου. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου γιατί δεν έλεγξε τις συντεταγμένες για να μας απαντήσει;
       Αυτή η μονάδα καθώς και άλλες σε διάφορες περιοχές του Δήμου Δελφών, κατασκευάζονται στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρώπη 2014-2020», δηλαδή στα πλαίσια της πλήρους ιδιωτικοποίησης της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει σαν στόχο να πλουτίζουν οι λίγοι και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός -σίγουρα όχι μάννα εξ ουρανού που το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος μας- ότι κάθε νοικοκυριό πληρώνει τριάντα (30) και πάνω ευρώ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ρεύμα όλο και αυξάνεται. Που πάνε αυτά τα χρήματα, αν όχι στις τσέπες των «επενδυτών»;
       Η θέση μας, έχει να κάνει με την αντίληψή μας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και από την πολιτεία αλλά και από την τοπική διοίκηση. Πρέπει να παρέχεται με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή στον κάθε πολίτη. Δεν είναι σε καμία περίπτωση εμπόρευμα όπως το βλέπει και το διαχειρίζεται και η κυβέρνηση και η ΔΕΗ και οι εργολάβοι παραγωγής.
       Δεν μπορούμε σαν Κοινότητα να αποδεχθούμε ότι όταν ένα νοικοκυριό ή τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η επιβίωση των οποίων είναι άμεσα εξαρτώμενη από το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μπορούν, λόγω της πολιτικής φτωχοποίησης, ή της ανεργίας, να πληρώσουν το ρεύμα, η ΔΕΗ να τους το κόβει, οδηγώντας τους στην πλήρη εξαθλίωση, όταν μάλιστα σε μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες συνεχίζει να το χορηγεί με τιμές κάτω και από το κόστος παραγωγής.
       Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μπορεί να φαίνεται ότι θα σεβαστεί και το περιβάλλον και θα δώσει και αντισταθμιστικά στην Κοινότητα Καστελλίων. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιός ήτανε και είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και από τις αντίστοιχες μελέτες των μεταλλείων, που άλλα λένε στα χαρτιά και τα εντελώς αντίθετα κάνουν στην πράξη. Έχει καεί η γούνα μας από τέτοιες μελέτες. Σας θυμίζω ότι στη μελέτη για την Αλεφάντω, έλεγε ότι το σημείο που θα γινόταν η εξόρυξη απέχει δυο χιλιάδες πεντακόσια μέτρα από τα όρια του οικισμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι πεντακόσια μέτρα. Καμιά μελέτη δεν διασφαλίζει προστασία του περιβάλλοντος όταν κυριαρχεί ο γνώμονας του κέρδους. Δεν παρέχονται εγγυήσεις και κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι το ποτιστικό νερό θα συνεχίσει να κυλάει στους υδραύλακες του χωριού μας για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της άρδευσης του οικισμού. Έχει αξία εδώ να τονίσουμε ότι σίγουρα το νερό δεν θα το φάει η εταιρία, δεν θα χαθεί. Θα υδρομαστεύεται στην αρχή του μέγα ρέματος και θα πέφτει μετά το στροβιλισμό του στο ποτάμι. Ναι αλλά σε σημείο πολύ χαμηλότερα από τις υδατοδεξαμενές μας (ταμιευτήρες νερού) στις λουγγιές. Κανείς, ούτε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, ούτε ο πρόεδρος του χωρίου -που δηλώνει ότι έχει πολλές φορές μελετήσει την μ.π.ε- δεν έκανε την παραμικρή κουβέντα -έστω υπόσχεση στα λόγια- ότι με κάποιο τρόπο το νερό θα επιστέφει στις υδατοδεξαμενές. Γιατί εκεί πρέπει να πηγαίνει. Δεν έγιναν τυχαία οι ταμιευτήρες.
       Κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι η περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους που κυλάει το νερό θα παραμείνει η ίδια και μετά την υδρομάστευση για την χρησιμοποίηση του στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κανείς δεν μας διασφαλίζει  ότι αν ανοίξουμε την πόρτα αύριο να ζητηθεί και περισσότερο νερό και να βάλουν χέρι και στο νερό της ύδρευσης. Μην ξεχνάμε όπως σωστά τονίζουν και οι Καλοσκοπίτες, από το κεφαλόβρυσο ξεκινά και το νερό του μέγα ρέματος αλλά και από κει υδρεύονται και πολλά χωριά μεταξύ των οποίων και το δικό μας αλλά και τα όποια αντισταθμιστικά θα είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη της επιχείρησης. Αντισταθμιστικά χρυσοπληρωμένα από εμάς που θα έπρεπε να επιστραφούν σε εμάς, αλλά και από την πληρωμή των τιμολογίων της ΔΕΗ για τις ΑΕΠ. Ποια αντισταθμιστικά θα καλύψουν τη χασούρα π.χ. των κτηνοτρόφων από την περικοπή των επιδοτήσεων λόγω του περιορισμού των επιλέξιμων βοσκοτόπων, είτε από την κοινή αγροτική πολιτική, είτε από τα χωροταξικούς σχεδιασμούς, είτε από τα αιολικά πάρκα, είτε από τα μεταλλεία, είτε από τα υδροηλεκτρικά έργα; Πόσα αντισταθμιστικά μπορούν να καλύψουν τον ορατό κίνδυνο «αύριο» η συγκεκριμένη εταιρεία που θα «δίνει» ρεύμα στο χωριό, κάποια στιγμή, λόγο των διαφωνιών με τη ΔΕΗ (π.χ. για την τιμή πώλησης) δεν θα μας κόψει το ρεύμα; Όταν ένα αγαθό γίνεται εμπόρευμα πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Όσο για τα οικονομικά οφέλη από την λειτουργία του και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, το ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου της εταιρίας που θα αναλογεί στο χωριό μας δεν θα ξεπερνά τις 10 με 12.000€, την στιγμή που ο Δήμος εισπράττει από τέλη άρδευσης από το χωριό μας περίπου 8 με 9000€ το χρόνο, άλλο θέμα που κακώς δεν μας τα επιστρέφει. Αν δεν υπάρχει νερό στα αυλάκια δεν θα πληρώνουμε και τέλη, κατά συνέπεια σχεδόν μία η άλλη οικονομικά. Και μην μας πείτε για τα 5-10€ το χρόνο που θα πιστώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αν και όταν αποδίδονται από τους επενδύτες, αξίζει να παραδώσουμε ένα αγαθό που σε τελευταία ανάλυση δεν ανήκει σε μας μόνο αλλά στις γενιές που ακολουθούν.
       Για κάποια άλλα μικρά έργα που διατείνεται η συγκεκριμένη εταιρεία ότι θα κάνει στο χωριό, εμείς, αν τελικά ο Δήμος και η Περιφέρεια αποφασίσουν θετικά για τη δημιουργία του, θα τα διεκδικήσουμε και θα παλέψουμε να γίνουν από τα αρμόδια όργανα.
       Το τοπικό μας συμβούλιο, ως όργανο που έχει μόνο γνωμοδοτικό-συμβουλευτικό χαρακτήρα πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την πιο πάνω μελέτη. Συνένοχοι στο όποιο «έγκλημα» διαπραχθεί, σαν αυτά που αναφέρουμε πιο πάνω από την κατασκευή αυτού του έργου, εμείς δεν θα γίνουμε!
Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΥΡΤΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Υ/Η ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΜΑ 
        Το ζήτημα της κατασκευής ιδιωτικού υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μέγα Ρέμα μεταξύ Καστελλίων και Καλοσκοπής, επανέφερε η δημοτική αρχή Ταγκαλή μετά από δύο χρόνια στο τοπικό συμβούλιο Καστελλίων για γνωμοδότηση. Μια ιδιωτική επένδυση με την οποία είχε αναγκαστεί να διαφωνήσει το 2018 η παράταξη του σημερινού δημάρχου, για ψηφοθηρικούς λόγους, κάτω από την πίεση των κατοίκων των δύο χωριών και την αρνητική εισήγηση των τοπικών συμβουλίων. Σήμερα όμως, που η παράταξή του έχει τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία στο συμβούλιο της Κοινότητας Καστελλίων, επαναφέρει το θέμα δίχως να κρύβεται πίσω από αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες κι εφαρμόζοντας ξεκάθαρα την πολιτική της: Πολιτική υλοποίησης σε τοπικό επίπεδο, των βασικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών αναγκών. 
        Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Γενάρη, με μια φωνή ο Δήμαρχος και οι τοπικοί σύμβουλοι της παράταξής του, υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της εταιρίας. Καλύτερα και από τον εκπρόσωπό της, τον οποίο είχανε φέρει στη συνεδρίαση. Επιχείρησαν να κάνουν το άσπρο μαύρο, μιλώντας για τα δήθεν οφέλη που θα έχει το χωριό και οι κάτοικοί του, προκειμένου να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση της Κοινότητας. Απόφαση που είχε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καστελλιοτών. Δεν δέχτηκαν, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να εκφέρει γνώμη όλο το χωριό μέσω λαϊκής συνέλευσης, όπως πρότειναν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στήριξαν την επιχειρηματολογία τους πάνω στη μελέτη της εταιρίας, ίδια με αυτή που έφερε και πριν δύο χρόνια, δεν παρουσιάσανε καν την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, έστω για τα μάτια του κόσμου.
        Μέσα από τη διαδικασία και τις τοποθετήσεις, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως τα «ακομμάτιστα», «αδέσμευτα», «όλοι μαζί» σχήματα που εμφανίστηκαν στις εκλογές του Μάη, προεκλογικά φούμαρα και δόκανο στο λαό ήτανε για να του υφαρπάξουν την ψήφο. Μια χαρά ξεκάθαρη πολιτική, κομματική τοποθέτηση έχουν όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων τους. Μόνο οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης τοποθετήθηκαν από θέση αρχής, υπερασπιζόμενοι την πρώτη απόφαση του τοπικού συμβουλίου και τα πραγματικά συμφέροντα του τόπου και των κατοίκων του. 
        Τελικά με δύο ψήφους υπέρ και δύο κατά, των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, το συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ του ΥΗΣ, λόγω της ψήφου του Προέδρου της Κοινότητας. Δέσμευσαν έτσι τους πόρους του χωριού, τις επόμενες γενιές, για 30 χρόνια. Αναδείχθηκε έτσι για άλλη μια φορά η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κοινότητα Καστελλίων εδώ και πέντε μήνες. Να μην έχει δηλαδή ορκιστεί ακόμα ο επιλαχών τρίτος σύμβουλος της παράταξης του Προέδρου και το συμβούλιο να έχει αδικαιολόγητα ελλιπή σύνθεση. Κατάσταση για την οποία έχουν την αποκλειστική ευθύνη ο Πρόεδρος της Κοινότητας και η δημοτική αρχή.
Καστέλλια, 02 Φλεβάρη 2020




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου