Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Θετικά νέα και αρνητικές διαπιστώσεις από την απάντηση του Υπ. Υποδομών για θέματα σχετικά με τον Μόρνο

Αφροδίτη Παπαθανάση
Θετικά νέα και αρνητικές διαπιστώσειςαπό το Υπ. Υποδομών, σχετικά με το ζήτημα των παρεμβάσεων στην Α5 υγειονομική διάταξη, πρόταση για ειδικό χωρικό γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου και τεχνικές λύσεις για βιολογικούς Λιδωρικίου και Φυλακών Μαλανδρίνου....

Με συνεχείς παρεμβάσεις μας και αρθρογραφία, αναζητούμε το status της κατάστασης – καθώς ουδεμία ουσιαστική κίνηση έγινε για την περιοχή από το 2012 και μετά – και ταυτόχρονα προτείνουμε λύσεις για την «ανάγκη για παρεμβάσεις στην Α5 υγειονομική διάταξη, πρόταση για ειδικό χωρικό γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου και τεχνικές λύσεις για βιολογικούς Λιδωρικίου και Φυλακών Μαλανδρίνου».Τον Νοέμβριο του 2019 κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση από τον κ. Δ. Κωνσταντόπουλο, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας για το συγκεκριμένο θέμα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του Υπουργείου Προστασία του Πολίτη (καθώς η αρμοδιότητα των Φυλακών πέρασε από το Υπ. Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη) για το κόστος, τα τελευταία είκοσι χρόνια για το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την μη ύπαρξη βιολογικού στις Φυλακές Μαλανδρίνου, για να δούμε, όλοι τι συμβαίνει, όταν δεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις…
Περιμένουμε την απάντηση του Υπ. Υγείας για την Α5 υγειονομική διάταξη, που όμως σαφώς ακολουθεί σχεδιασμό έργων περιβαλλοντικής ορθής πρακτικής και προστασίας στην περιοχή.
Επίσης για τις προθέσεις και τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό – ελπίζουμε πραγματικά να υπάρχει – των αρμοδίων διευθύνσεων σχετικά με την ουσιαστική ολική λύση για το θέμα των βιολογικών στην περιοχή, βιολογικός Λιδωρικίου και αποχετευτικό όμορων κοινοτήτων και βιολογικό Φυλακών Μαλανδρίνου.
Από την κατάθεση της παραπάνω ερώτησης, ήρθε απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών, επί της ουσίας αναφέρονται τρία σημεία, ο σχεδιασμός για το αποχετευτικό, ο σχεδιασμός για ένα ειδικό χωρικό για την περιοχή γύρω από το Μόρνο και ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για την περιοχή.
Από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ και ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Δ18), λαμβάνουμε τις πληροφορίες:
  1. σχεδιασμού δημιουργίας βάσης δεδομένων για την υφιστάμενη κατάσταση Πανελλαδικά σε σχέση με τις μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και την ανάγκη ανάπτυξης δικτύων αποχέτευσης και μονάδων επεξεργασίας,
  2. την επικοινωνία της Υπηρεσίας για τον παραπάνω σκοπό με όλες τις Περιφέρειες,
  3. την εικόνα ότι έως στιγμής η Περιφέρεια Στερεάς ΔΕΝ έχει στείλει στοιχεία,
  4. δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εικόνα από την Αυτοδιοίκηση στην Υπηρεσία για το πρόβλημα στην περιοχή…
  5. η Υπηρεσία ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ δημόσια σύμβαση σχετική με την καταγραφή των υπαρχουσών και επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής γύρω από τους Ταμιευτήρες Μόρνου και Εύηνου, καθώς και στη διαχείριση της αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων των γύρω περιοχών.
  6. από την μελέτη θα προκύψουν μέτρα…, για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και λειτουργίες, τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν το έργο «Υδραγωγείο Μόρνου – Υλίκης και συνοδών έργων….ΑΔΑ Β1460- Υ0Β».
Από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ λαμβάνουμε την απάντηση ότι «δεν σχεδιάζει, ούτε πρόκειται να σχεδιάσει κανένα έργο στην εν λόγω περιοχή».
Τα συμπεράσματα από τα παραπάνω και σε αναμονή των υπολοίπων απαντήσεων:
  1. Έχει χαθεί – και πάλι πολύτιμος χρόνος – σε σχέση με την ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΑΓΚΗ συνεργασίας με τους αρμόδιους Φορείς και Διευθύνσεις για το έργο,
  2. Αυτό που θεωρούμε εμείς ως Φωκίδα «σπουδαίο και σημαντικό» δεν είναι καν στον πίνακα ΑΜΕΣΗΣ εφαρμογής,
  3. Τα καλά νέα – αν τα προλάβουμε – αφορούν το σχεδιασμό για  μελέτη που θα δει τις ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ στην περιοχή – δηλαδή μιλάμε πλέον για δυνατότητες ενός ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ,
  4. Υπάρχει στο σχεδιασμό της Δ18 να δει τα ζητήματα αποχετεύσεων και μονάδων επεξεργασίας. Δεν έχουμε όμως την εικόνα της αντίληψης των Υπηρεσιών (παλιά η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ) που  πρέπει να απαντήσει για τις Φυλακές.
  5. Κόστος διαχείρισης έργου βιολογικού και αγωγού στην περιοχή δεν μπορεί να καλυφθεί στο σύνολο του από το Δήμο Δωρίδας – η ΕΥΔΑΠ ΑΕ πρέπει και οφείλει να αναλάβει ευθύνη. Οι Αιρετοί μας θα βοηθούσαν πολύ αν κατέθεταν συνολική ατζέντα ζητημάτων της περιοχής και στο Υπ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ και στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ. 
  6. Δεν μπορούμε να ζητούμε «μοναδικές λύσεις». Ότι αφορά εμάς για τον Ταμιευτήρα Μόρνου, αφορά και Εύηνο και Υλίκη και Μαραθώνα. Ελπίζω κάποια στιγμή αυτό – μετά από πολλά χρόνια που το επισημαίνουμε – να γίνει σαφές. 
Λύση, η καλύτερη δυνατή, βιώσιμη, θέλουμε να βρεθεί.
Και για αυτό εδώ και χρόνια επιμένουμε στα θέματα της περιοχής, γιατί αφορούν τις δυνατότητες ή όχι ανάπτυξής της σε ένα περιβάλλον δύσκολο.
Επισυνάπτονται απαντήσεις Υπ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ και κοινοβουλευτική ερώτηση:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου