Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Η ΕΛΜΕ ΦΩΚΙΔΑΣ αντίθετη στο πρόγραμμα χορηγίας της IMERYS (εταιρία βωξίτη)

Πριν λίγες μέρες εστάλη σε σχολεία της Φωκίδας πρόγραμμα χορηγίας της IMERYS (εταιρία βωξίτη) για την «υποστήριξη με έκτακτη παροχή σε 26 σχολεία του νομού».....

Η ΕΛΜΕ Φωκίδας θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά, ούτε με τους σκοπούς που διακηρύττει η εταιρία, αλλά χρησιμοποιεί τα σχολεία μας ως προσόν «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» με τις σχετικές φοροαπαλλαγές.  Το πρόγραμμα αυτό αφορά ψίχουλα που πέφτουν από το φαγοπότι των υπερκερδών της IMERYS, που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του τόπου μας, την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστροφή στα βουνά της Γκιώνας και από το πως ακριβώς οδηγεί ολόκληρες οικογένειες εργαζόμενων, στην ευρύτερη περιοχή του Φωκίδας, στον "κοινωνικό αποκλεισμό", τον οποίο υποτίθεται θέλει να απαλύνει. Είναι γνωστή η επίθεση της εταιρίας στους εργαζόμενους και στο Εργατικό Κέντρο Φωκίδας που διεκδικούν καλύτερες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλύτερους μισθούς κλπ. Είναι η ίδια εταιρεία που απολύει και οδηγεί στην ανεργία τους πατεράδες των μαθητών μας.
Η IMERYS, πατώντας πάνω στην τραγική κατάσταση και την οικονομική ασφυξία που βιώνουμε στην εκπαίδευση λόγω των  αντιεκπαιδευτικών - αντιλαϊκών πολιτικών που προστάζουν η Ε.Ε, το ΔΝΤ και ο επιχειρηματικός κόσμος, ψάχνει να βρει έναν έμμεσο τρόπο εξαγοράς της τοπικής κοινωνίας της Φωκίδας για τη δημιουργία φιλολαϊκού προφίλ μέσα από την χορηγία  πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων ή την κάλυψη εξόδων των σχολικών εκδρομών ή την αγορά φωτοτυπικών κλπ, όλων όσων δηλαδή θα έπρεπε να καλύπτει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση. 
Στα σχολεία μας οι υλικοτεχνικές ελλείψεις είναι τραγικές, η συντήρηση των κτηρίων και ο τεχνολογικός εξοπλισμός επίσης,  μέσα Δεκέμβρη και υπάρχουν ακόμα κενά ακόμα και σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα… Η κατάσταση αυτή πρέπει να μας πεισμώνει και να μας οδηγήσει στο δυνάμωμα του κοινού αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, για γενναία κρατική χρηματοδότηση, για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και όχι στην "ατομική" αναζήτηση για χορηγούς (IMERYS, COSCO, Νιάρχος, coca cola, Μποδοσάκης κλπ). 
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η λογική της αναζήτησης χορηγιών και χρηματοδότησης για τα σχολεία είναι μέσα στη λογική των νόμων της αυτονόμησης των σχολείων, της  αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης των σχολείων και της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης!
Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους. 
Να παραμείνουν παιδαγωγοί, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί κι όχι ζητιάνοι της κάθε εταιρείας. 
Καταγγέλλουμε το υπ. Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τα σχολεία μας σε φέουδα τους.

Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου