Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ: ΟΙ «ΑΡΙΣΤΟΙ» ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ


Συνεπής υποστηρικτής της πολιτικής κατεδάφισης που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για το Νομό μας, η τοπική ΝΔ δεν μπορούσε παρά να υπερασπιστεί και την κατεδάφιση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. ....
Όπως υπερασπίστηκε και την κατάργηση του δεύτερου Παν/κού Τμήματος στην Άμφισσα.   
Να τους υπενθυμίσουμε όμως αρχικά ότι η χρεωκοπία της χώρας, η απαξίωση των υποδομών, τα 300 δις χρέος είναι αποτελέσματα κυβερνήσεων που φέρουν την σφραγίδα του κόμματος τους. Αντίθετα η έξοδος από τα μνημόνια και το ισχυρό μαξιλάρι των 37 δις πιστώνεται  αποκλειστικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 Όσον αφορά  την κατάργηση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  και επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως ξαναλέμε:
1.    Οι Δήμοι υπογράφουν συμβάσεις για τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι υπεύθυνο για την πληρωμή των λογαριασμών που φέρνουν τα ανωτέρα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ . Το πρόγραμμα στήθηκε με τέτοια ευελιξία ώστε κάθε φορά που απαιτούνται χρήματα για την υλοποίηση των έργων, αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  είτε και από ίδιους πόρους του Ταμείου είτε με δανειοδότηση του Ταμείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εξαρτάται από τους Δήμους πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα για να επεκταθεί η χρηματοδότηση στο σύνολο του προγράμματος. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η ρευστότητα του Ταμείου ΠΔ υπερκαλύπτει πολλαπλάσια όλο το πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη χρηματοδοτική ικανότητα του.

2.              Βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε στην βουλή ο Υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας φαίνεται ότι η υποεκτέλεση του ΠΔΕ 2019 θα ανέρθει στα 600 εκατ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα συμβασιοποιημένα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ύψους 450 περίπου εκατ. Ευρώ θα μπορούσαν να πληρωθούν ΑΜΕΣΑ αν υπήρχε η υποχρέωση και πάλι να περίσσευαν χρήματα. Γνωρίζουν οι άριστοι της ΝΟΔΕ Φωκίδας ότι αυτά τα 600 εκατ. δεν μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του 2020 και χάνονται; Ας σκεφτούν οι πολίτες αν κάποια  χρήματα από αυτά ερχόντουσαν στη Φωκίδα, πλέον του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, πόσο πολύ θα βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών.

 Συνοψίζοντας, ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο για τους δικαιούχους του. Κίνδυνο αποτελεί για την Αυτοδιοίκηση ο ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκος όπου με παλαιοκομματικές πρακτικές προσπαθεί να εγκλωβίσει τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. 
6/12/2019
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου