ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019

ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ??Για  τα αθλητικά μου ενδιαφέροντα δεν επαίρομαι, ούτε ποτέ είχα σχετικές γνώσεις ή και ‘απασχολήσεις’. Ιδιαίτερα μάλιστα με το ποδόσφαιρο η απόστασή μου ήταν μεγάλη ( πλην της πολύ μικρής νεότητάς μου ).....

Παρ` όλα αυτά μπορώ μάλλον να κατανοήσω την εμμονή κάποιων συμπολιτών μας με το συγκεκριμένο σπορ, γιατί άθλημα εγώ τουλάχιστον δεν θα το αποκαλούσα.
Στις μικρές επαρχιακές πόλεις της χώρας μας , στις κωμοπόλεις και στα χωριά μας, είναι πράγματι η μοναδική ίσως αθλητική διέξοδος και δυνατότητα δυστυχώς ……
Υπάρχουν όμως, αλλά σπανίως βέβαια  και κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό.
Όπως πχ στην Αμφίκλεια. Όπου το μεράκι, το ενδιαφέρον, η διαφορετική οπτική κάποιων, οδήγησε εδώ και μερικά χρόνια στην ανάπτυξη και ορισμένων άλλων ομαδικών κυρίως αθλημάτων και σπορ, εκτός του κυρίαρχου ποδοσφαίρου.
Κι αυτό εκτιμώ πως ήταν μια ουσιαστική παρέμβαση και μια ξεχωριστή ελπιδοφόρα προσπάθεια στον τομέα του αθλητισμού τοπικά αλλά και λίγο πιο ευρύτερα.
Ομάδα  μπάσκετ με πολύ καλή πορεία και εξαιρετικές επιτυχίες ( Με την ευκαιρία τα συγχαρητήριά μας και τις καλύτερες ευχές μας για ακόμη ψηλότερα.) 
Ομάδα βόλεϊ γυναικών, επίσης με αξιόλογη διαδρομή. Ομάδα χειμερινών σπορ και χιονοδρομίας με συμμετοχές σε αγώνες και σημαντική προσφορά στην εκμάθηση σκι  για την ευρύτερη περιοχή. Αγωνιστικό τμήμα σκάκι,  κ.αλ. 
Με την φροντίδα των ανάλογων συλλόγων και την αξιέπαινη και ανιδιοτελή προσπάθεια των Διοικητικών τους συμβουλίων  αλλά και άλλων συμπαραστατών συμπολιτών μας . Με την συνεχή στήριξη του Δήμου αλλά και την οικονομική ‘αιμοδοσία’ από χορηγίες κάποιων φορέων, εταιριών  και μερικές φορές ευκατάστατων και πρόθυμων  να συνεισφέρουν συμπατριωτών μας, όλα αυτά τα διαφορετικά και ωραία, μπορούν  να υπάρχουν σήμερα, να αναπτύσσονται, να προσφέρουν, να μας τιμούν. 
Θεωρώ όλες αυτές τις προσπάθειες και τους προσανατολισμούς  ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες και σημαντικές , γιατί αφορούν σε περισσότερο «ευγενή» κατά την γνώμη μου αθλήματα και λιγότερο βίαια και διεφθαρμένα όπως κατά την ταπεινή μου άποψη νομίζω πως είναι το ποδόσφαιρο.
Διάβασα τις τελευταίες μέρες στα τοπικά saite τα αποτελέσματα από τα τοπικά μας ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα ( τόσο στην δική μας περιοχή όσο και στην  γειτονική Φωκίδα ). Και έκανα τη σκέψη να πληροφορηθώ και την βαθμολογική κατάταξη των ομάδων του Δήμου μας και της περιοχής
Διαπίστωσα  πως λίγο ως πολύ οι ομάδες του Δήμου μας σε παρόμοια βαθμολογική θέση βρίσκονται. Μα αυτό που με προβλημάτισε προξενώντας μου αλγεινή εντύπωση ήταν ότι όλες είχαν
Α)  περίπου τους μισούς βαθμούς  απ` το  Ρεγγίνη !!! 
και Β ) τους ίδιους περίπου με το Καλαπόδι!!! 
Αυτό δεν είναι βέβαια εκ προοιμίου ή εξ ορισμού κακό, αλλά είναι μάλλον εξευτελιστικό και βέβαια όχι προς τέρψιν ….
Παίζουμε «μπάλα» μεταξύ μας και γύρω-τριγύρω απ` τις έδρες μας  δηλαδή με τους γείτονές μας κι αυτό το λέμε πρωτάθλημα!! Παίζουμε με μικρά χωριά ( ως προς το πληθυσμιακό κριτήριο ) και απ` το μεν ένα υπολειπόμεθα στη βαθμολογία κατά 50% !!  με το δε άλλο σχεδόν ισοβαθμούμε !!
Δεν μου μοιάζει για ικανοποιητική αυτή η εικόνα ειλικρινά. Ούτε για άξια λόγου η προσπάθεια. Μπορούμε και καλύτερα ίσως .
Δεν ξέρω εάν εγώ είμαι τόσο παράξενος ή το παράξενο και παράταιρο είναι, πως   ένας μικρός Δήμος με εικονικό μάλιστα πληθυσμό μόλις 10.000 κατοίκων, να επιμένει να έχει, να συντηρεί, να χρηματοδοτεί και να εκπροσωπείται ποδοσφαιρικά από τρεις!! ποδοσφαιρικές ομάδες!! Και λέω τρεις γιατί μόλις προχθές ήταν δυστυχώς τέσσερεις !! Υπήρχε και ο Πανζελιακός, του οποίου προς ώρας ανεστάλη φαίνεται η σχετική δραστηριότητα.  Μεγάλοι Δήμοι της Αττικής κι άλλοι πολλοί σ` ολόκληρη την Ελλάδα όπως θα γνωρίζετε , με πενταπλάσιους και δεκαπλάσιους πληθυσμούς  διατηρούν  μία ή το πολύ δύο ομάδες κι αυτές  με μεγάλες δυσκολίες. Εμείς δείχνουμε να είμαστε πληθωρικοί σε όλα μας! 
Βρίσκετε λοιπόν ως λογικό? ένας μικρός Δήμος σαν το δικό μας, να έχει παρ` ολίγον τέσσερεις ομάδες ποδοσφαίρου!! 
όταν ( συγκριτικά ) δεν έχει καν ετησίως ούτε το 1/2ον  σε αριθμό γεννήσεων από αυτόν που απαιτείται για  να στελεχώνονται αγωνιστικά οι ομάδες αυτές??  Τι ακριβώς εκπροσωπούν , τι κατορθώνουν και τι αποδίδουν ως όφελος στις τοπικές μας κοινωνίες? Με τι ψευδαισθήσεις ενδεχομένως ζούμε όλοι εμείς ??  Μια ισοβαθμία  με το Καλαπόδι? και μια βαθμολογική υστέρηση κατά 50% απ` το Ρεγγίνη?? μας καλύπτουν? 
Εμένα, ο απολογισμός αυτός δεν μου μοιάζει για ικανοποιητικός το ξαναλέω. Είναι φτωχός και ανάξιός μας . Φαντάζομαι πως ούτε  κοντά μπορεί να βρίσκεται στα όνειρα και στις επιδιώξεις των λιγοστών έτσι κι αλλιώς ‘ηρωικών’ ανθρώπων που εξακολουθούν να ασχολούνται με τα «ποδοσφαιρικά» της περιοχής μας. 
 Ο Καλλικράτης αγαπητοί φίλοι,  συνένωσε Δήμους,  ακριβώς  με σκοπό και στόχευση να τους κάνει δυνατότερους, αποδοτικότερους, πιο σύγχρονους, περισσότερο ωφέλιμους στους δημότες τους .
Μόλις  προχθές, όσοι από εσάς είχαν την πρωτοβουλία για την διεκδίκηση της επαναδρομολόγησης κάποιου τρένου, μαζί σας κι ο Δήμος ως θεσμός, προβάλατε ως κεντρικό σύνθημα της προσπάθειά σας το: « η ισχύς εν τη ενώσει » και « μόνο με ενότητα  έρχονται και επιτυγχάνονται τα καλά αποτελέσματα». 
    Αν έτσι λοιπόν είναι ( και δεν το λέμε απλά και μόνο για κατανάλωση κι όταν μας  βολεύει , αλλά πράγματι το πιστεύουμε και μας εκφράζει ),  τότε θεωρώ πως το ίδιο θα πρέπει να ακολουθήσουμε και σε κάθε άλλη Δημοτική μας προσπάθεια. 
Η ένωση παράγει δύναμη και αποτελέσματα, αυτό δεν ισχυριζόμαστε??  
Μπορεί να είμαστε, ως τοπικές κοινωνίες, διαφορετικοί σε μερικά πράγματα, να έχουμε άλλη προσέγγιση και οπτική, με τις ιδιαιτερότητές μας,  αλλά καλώς–κακώς είμαστε  πια εδώ και μιά δεκαετία ένας ενιαίος Δήμος  και φυσικά «καταδικασμένοι» πλέον  να συμβιώσουμε όσο μπορούμε αρμονικά, να συνεννοηθούμε ,  να προχωρήσουμε μαζί.  
Μέσα σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται ( αν όντως καταβάλλονται ) προς την κατεύθυνση αυτή, ας χωρέσουμε και μια ακόμη.
Νομίζω πως αξίζει τον κόπο. Ας κάνουμε μια προσπάθεια  ξεπερνώντας εμμονές και τοπικισμούς, να συνενώσουμε δυνάμεις παντού όπου μπορούμε, για να εκπροσωπηθούμε  συνολικά ως Δήμος  αποτελεσματικά και επάξια. 
Απ` την  νέα λοιπόν ποδοσφαιρική περίοδο,
ας επιχειρήσουμε μια ειλικρινή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια ομάδα ποδοσφαίρου που θα μας εκπροσωπεί και θα μας εκφράζει όλους. Μια ομάδα με δυνατότητες άξιας στελέχωσής της πολύ μεγαλύτερες αφού θα εκλείψει η πολυδιάσπαση που επικρατεί μέχρι σήμερα. 
Με οικονομικές δυνατότητες επίσης μεγαλύτερες μιάς και θα χρηματοδοτείται απ` όλους μας κι απ` όλες τις πηγές  μία ομάδα κι όχι τέσσερεις!!  Με προοπτικές πραγματικά πολύ καλύτερες. Μιάς και η ομάδα αυτή δυναμωμένη απ` τους αξιότερους και καταλληλότερους κάθε χωριού μας στον τομέα αυτό, θα διεκδικεί πλέον με καλύτερες προϋποθέσεις και όρους, διακρίσεις σημαντικές και όχι μόνο παραμονή στην κατηγορία, ή θέση «οπισθοφυλακής»  στον βαθμολογικό πινάκα και «ντροπής»  πίσω απ` το  Καλαπόδι και το Ρεγγίνη και λίγο πιο πάνω (ευτυχώς) απ` τη  Μενδενίτσα!!
Θα με ρωτήσετε τώρα αναπόφευκτα, πως θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς  σοβαρές διαφωνίες, μιας και το επιδιωκόμενο θα είναι πρωτόγνωρο, οι κοινωνίες μας τελούν εν διαστάσει και οπωσδήποτε το εγχείρημα θα έχει τις δυσκολίες του . 
Αγαπητοί φίλοι χρειάζονται μόνο: καλή διάθεση, συγκλήσεις  και πίστη στον καινούργιο στόχο. Που θα αφορά σε μια δυνατή ομάδα, επάξια του Δήμου μας , για αξιοπρεπή πορεία και καλά αποτελέσματα. Έτσι μόνο θεωρώ πως έχει και βρίσκει νόημα  η τόσο  μεγάλη προσπάθεια που είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν μέχρι και σήμερα,  λιγοστοί μόνο συμπολίτες μας είτε στη μια άκρη του Δήμου , είτε άλλοι λίγοι στην άλλη άκρη… κι εδώ κι εκεί και παραπέρα, δυστυχώς όμως  έτσι χωρίς κανένα άξιο λόγου αποτελέσματα.
Αν το εννοούμε το « η ένωση είναι δύναμη», τότε ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Αν όχι,  τότε ας μην το επικαλούμαστε του λοιπού και κατά το δοκούν κι ας μείνουμε στην  ονείρωξη, στη μιζέρια στις απογοητεύσεις και τις  μικρότητες του χθες. 
Συμπληρωματικά  προτείνω. 
Α) Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή έδρας της μίας νέας αυτής ομάδας να είναι συγκεκριμένα και πλήρως  αξιοκρατικά. πχ: 
α) η ιστορικότητα των ομάδων , β) η πορεία τους στα τοπικά πρωταθλήματα όλα αυτά τα χρόνια, γ) οι ανώτερες διακρίσεις τους και ο αριθμός τους , δ) η δουλειά τους σε ακαδημίες και φυτώρια αθλητών , ε) η ανάδειξη μεγάλων ή τέλος πάντων αθλητών με διάκριση και γνωστή  πορεία στο χώρο , στ) η επάρκεια των γηπεδικών κλπ εγκαταστάσεων ζ) η γνώμη όλων των σημερινών διοικήσεων των υπαρχόντων ομάδων, η) η γνώμη όλων των εκλεγμένων τοπικών συμβουλίων και των 16 κοινοτήτων του Δήμου μας .
Β) Το όνομα και το έμβλημα της ομάδας:  α) εάν μεν κατά τη διαβούλευση προκριθεί η ενσωμάτωση σε υπάρχουσα ομάδα ( με βάση τα κριτήρια που αναφέραμε, ενδεχομένως και άλλα..) τότε φυσικά θα παραμείνουν αυτά ως έχουν σήμερα. β) εάν επιλεγεί η δημιουργία νέου εξ αρχής σχήματος , τότε αυτά θα προσδιοριστούν με βάση την έμπνευση και τις προτάσεις που θα ακουστούν.
 Γ)  Οι  προπονήσεις της ομάδας  μπορεί να καθοριστεί να γίνονται, αναλόγως της γνώμης και του αρμόδιου προπονητή βέβαια, κάθε τόσο και σε διαφορετικό γήπεδο απ` τα σημερινά υπάρχοντα για να μην  θεωρηθεί πως εγκαταλείπονται πλέον τα άλλα χάριν του ενός. Και να επιτυγχάνεται κιόλας έτσι και ισομεταχείριση ως προς  τα χιλιόμετρα μετακίνησης των αθλητών στο χώρο προπόνησης, μιας και η ομάδα θα συγκροτείται από αθλητές προφανώς προερχόμενους και από διαφορετικά σημεία του Δήμου.
Δ) Η στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος της ομάδας , φυσικά και θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προπονητή και τα κριτήρια επιλογής των αθλητών απολύτως αθλητικό-αξιοκρατικά.
Για όλα αυτά και για άλλα τόσα, θα μπορούσαμε όλοι μας να καταθέσουμε την προσωπική μας γνώμη και να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή  δομή  του σχήματος . Γιαυτό , θα υπάρξει νομίζω εάν χρειαστεί και η ευκαιρία και ο χρόνος.

Εκείνο όμως  που  πρέπει  και είναι απαραίτητο να προηγηθεί, είναι η ωρίμανση  της ιδέας.  Η πίστη πως το καινούργιο που θα έρθει θα είναι καλύτερο , μεγαλύτερο, αξιότερο, αντιπροσωπευτικότερο και κυρίως επιβεβλημένο. Χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας ως Δήμος, με τις διαφορές μας μεν, αλλά και με κοινές προοπτικές.  Και μια τέτοια προσπάθεια θα αποτελούσε ίσως  μια καλή, μια νέα αρχή για ανάλογες δράσεις που θα μας οδηγήσουν σιγά- σιγά σε πιο συγγενείς αν όχι κοινές αντιλήψεις για τα Δημοτικά μας πράγματα, για τις Δημοτικές μας υποθέσεις και την απαραίτητη και πολύτιμη κοινωνική μας συνοχή. 
Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά ως αντίπαλοι και ανταγωνιστές . Μπορούμε όμως κάπου να οδηγηθούμε, κάτι να καταφέρουμε ως ομόγνωμοι συνδημότες . Και γιαυτό από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Με συναντίληψη και αισιοδοξία . Δεν θέτουμε τίποτα εν κινδύνω. Αξίζει να πειραματιστούμε άφοβα κι αν πετύχουμε σε ένα , θα ακολουθήσουν και πολλά περισσότερα  Έτσι οικοδομείται νομίζω η απαραίτητη συνοχή των τοπικών κοινωνιών μας που δεν πρέπει να παραμείνουν παρελθοντολογικές και στείρες .
Αλλά να διευρύνουν ορίζοντες, να θελήσουν να περπατήσουν  νέους δρόμους , να γεννήσουν καινούργια πράγματα , να κτίσουν νέες σχέσεις που θα δώσουν αποτελέσματα και προοπτικές δημιουργικές .
       Επειδή δυστυχώς δεν διαθέτω αγαπητοί φίλοι την ικανότητα ( και συγχωρήστε με  γιαυτό ), να μαζεύω και να χωράω τις σκέψεις  μου μέσα σε λίγες γραμμές , τελειώνω για σήμερα εδώ και δεν σας κουράζω άλλο. Αλλά θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω την άποψή μου μία επόμενη φορά, γιατί όσοι τουλάχιστον έχει τύχει να διαβάσετε κατά καιρούς απόψεις μου,  μάλλον θα έχετε διαπιστώσει πως διατηρώ την «κακή» συνήθεια  να θέλω να συνοδεύω πάντα τις προτάσεις μου με μια σειρά από επιχειρήματα που εγώ κάθε φορά θεωρώ ως απαραίτητα στοιχεία θεμελίωσης των απόψεών μου….                                                            
 Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση 
 ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
**Στο επόμενο, πρώτα ο Θεός, θα αναφερθώ  και στις συνέργειες  που μπορούν να επιτευχθούν και με όμορες  κοινότητες, πέραν εκείνων του δικού μας  Δήμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου