Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Αγία Αικατερίνη τη Μεγαλομάρτυρα.....

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ίδρυση Σώματος Προσκόπων στη Πολύδροσο, την εποχή 1945-1950.


 25η Μαρτίου 1947. Ολόκληρη η ομάδα Προσκόπων - Λυκόπουλων
Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα το blog του χωριού μας. Τυγχάνω  ένθερμος αναγνώστης  και  σας στέλνω τα συγχαρητήριά μου για την δημιουργία του......

Θέλοντας να συμβάλλω στον εμπλουτισμό του, σας στέλνω προσωπικό αρχειακό υλικό και συνοδευτικό κείμενο, αναφορικά με τη δημιουργία Σώματος  Προσκόπων στο Πολύδροσο, την εποχή 1945-1950.
Μετ' εκτιμήσεως.
Αθανάσιος Τοπάλης
Πολύδροσος 22/07/2013
IΔΡΥΣΗ  ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΟ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ
του
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι.ΤΟΠΑΛΗ
 Η ιδέα ίδρυσης του προσκοπισμού, ξεκίνησε από το έτος 1897 από τον ΄Αγγλο Mπαϊντεν Πάουελ, με τις παιδικές οργανώσεις υπό το όνομα «πρόσκοποι».
Ο  Σκοπός των οργανώσεων προσκόπων, ήταν να καλλιεργηθούν οι ενεργητικές δυνάμεις των παιδιών, να αποκτήσουν τις ηθικές εκείνες αρχές της φιλαλληλίας, της αγάπης και αυτοθυσίας και τέλος να αγαπήσουν την  ύπαιθρο και την υγιεινή ζωή.
Ο προσκοπισμός εισήχθη το έτος 1910 στην Αγγλία και το 1932 στην Ελλάδα. Συγχρόνως δε, συστήθηκε και οργανώθηκε το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, με την αδελφή οργάνωση των θηλέων.

ΙΔΡΥΣΗ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ- ΠΡΩΤΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ.
Η ιδέα της ίδρυσης της πρώτης ομάδας Προσκόπων στο χωριό μας, ήταν του μακαρίτη, Στάθη Ν. Μανέττα, καθηγητή τότε Σωματικής Αγωγής, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς κατά το έτος 1945. Στη συνέχεια πήρε την πρωτοβουλία και ανέλαβε, την ίδρυση και οργάνωση της πρώτης ομάδας, ο ΚώσταςΣτύλιας του Αθαν. ως αρχηγός, μαζί με τους Γιώργο Τοπάλη του Δημ., Λουκά Ρόδη του Ιωάννη και Γιάννη Σταματίου του Λουκά και με τη συμμετοχή πολλών παιδιών από εμάς, ηλικίας 12 ετών και άνω, που αποτελούσαμε την ομάδα και τα λυκόπουλα, ηλικίας 6-11 ετών. Τοπικός ΄Εφορος προσκόπων διετέλεσε ο Θεόδωρος Μαράζας, δάσκαλος του δημοτικού σχολείου.
Όπως ακριβώς λοιπόν, ξεκίνησε η ιδέα ίδρυσης προσκοπισμού, σαν Διεθνής Οργάνωση Νέων, που απόβλεπε να συμβάλλει, στην ηθική και σωματική αγωγή και τη προκαταρκτική τους εκπαίδευση, με σκοπό να τεθούν, αργότερα κατά την ενηλικίωσή τους στην υπηρεσία της Πατρίδος, και την προετοιμασία, στην προσωπική τους ζωή. Με τα ίδια ακριβώς ιδεώδη, ξεκίνησε και η ίδρυση της δικής μας ομάδας, με απόλυτη επιτυχία και ανταπόκριση, προσέλευσης και οργάνωσης.
Στην πράξη λοιπόν, αυτή η προσκοπική ομάδα Πολυδρόσου, άρχισε να κινείται και να δραστηριοποιείται, στα πλαίσια αυτά από την πρώτη στιγμή, πραγματοποιώντας έτσι, μαζί με άλλες ενέργειες, συνάμα δε, και τις πρώτες υπαίθριες κατασκηνώσεις.
Οι κατασκηνώσεις ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της προσκοπικής μας ζωής.
Η πρώτη έγινε το καλοκαίρι του έτους 1945 στο βουνό, και στη θέση «ΚΑΝΑΒΙΑ», όπου και η  ομώνυμη  πηγή, με δική μας υποστήριξη της διατροφής μας σε: όσπρια, μαγειρικά σκεύη, και ότι άλλα εφόδια, ο καθένας μας διέθετε, για τη σίτισή της ομάδας. 
Η δεύτερη εξόρμηση έγινε σε παραθαλάσσια περιοχή την επόμενη χρονιά, το 1946, και συγκεκριμένα στη Ιτέα - Άμφισσας, όπου φιλοξενηθήκαμε στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, για διάστημα 10 με 15 ημερών. Στη συνέχεια αναπτύξαμε δραστηριότητες στο χωριό με διάφορες τοπικές εκδρομές, για υγιεινή άσκηση στη φύση και δραστηριότητες, κοινωνικού περιεχομένου.
Οι δραστηριότητες αυτές, και η ύπαρξη της ομάδας, συνεχίστηκαν, μέχρι τις αρχές της 10ετίας του 50, με αλλαγές προσώπων κατά περιόδους, και σε μεταγενέστερες χρονικές περιόδους, όπου η συνέχεια και η προσπάθεια ύπαρξης, σταμάτησε.
Περιληπτικά και με τα όσα προανέφερα, επισυνάπτω, σε ξεχωριστό σημείωμα, και το Νόμο  των  προσκόπων, που αποτελείται από 12  άρθρα, που συνιστούν τη τήρηση και το νόημα ύπαρξης του προσκοπισμού, για την επίτευξη του σκοπού, μαζί δε και μερικές , από τις πρώτες φωτογραφίες, εμφάνισης και δραστηριότητας της πρώτης ομάδας. 
Εύχομαι η νέα προσπάθεια επανίδρυσης και επαναδραστηριοποίησης να συνεχισθεί και να στεφθεί με επιτυχία.
Τοπάλης Αθανάσιος του Ιωάν.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ (12 ΑΡΘΡΑ)
1.              Ο πρόσκοπος λέει πάντοτε και παντού την αλήθεια. Ο λόγος της τιμής του πρέπει να είναι πάντοτε πιστευτός και σεβαστός.
2.              Είναι πιστός στην πατρίδα του, στον ανώτατο άρχοντα στους Νόμους του κράτους, στους γονείς στους βαθμοφόρους του σώματος και προϊσταμένους του και δίκαιος προς τους κατώτερούς του.
3.              Καθήκον του έχει να είναι χρήσιμος και να βοηθά κάθε άνθρωπο.
4.              Είναι φίλος με όλους και αδελφός του κάθε προσκόπου.
5.              Φέρεται προς όλους με ευγένεια, εκτιμάει την εργασία και την αξία των άλλων.
6.              Αγαπάει και προστατεύει τα ζώα και τα φυτά.
7.              Υπακούει στους γονείς και στους ανωτέρους του χωρίς αντιλογία.
8.              Σε όλες τις περιστάσεις είναι εύθυμος και αισιόδοξος.
9.              Είναι οικονόμος και ποτέ σπάταλος.
10.          Είναι πάντοτε καθαρός στο σώμα, εγκρατής και αγνός στις σκέψεις και τις πράξεις.
11.          Είναι γενναίος και μεγαλόψυχος, έχει πεποίθηση στον εαυτό του και προσπαθεί να αναδειχθεί μόνο με την ικανότητά του.
12.          Είναι αποφασιστικός και αναλαμβάνει πάντοτε την  ευθύνη για τις πράξεις του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ 1940-1950

 1η ομάδα προσκόπων 1946

 Όλη η ομάδα Προσκόπων - Λυκόπουλων σε φωτογραφία του 1950.
Στο μέσον Λουκάς Γεωργούσης - Θεόδωρος Μαράζας

 1η ομάδα. 2η ημέρα του Πάσχα 1947

 Τοπάλης Αθανάσιος - Σβίγγος Αθανάσιος 1945

Ενωματία 1ης ομάδος (Ζαρκαδιών), έτος 1947
Αθανάσιος Τοπάλης
Πολύδροσος 22/07/2013
Αναδημοσίευση από Πολύδροσος Παρνασσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.