Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Δόμνα Σαμίου - Έχε γειά Παναγιά - Yehudi Menuhin


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ !!!
Μνήμη Δόμνας Σαμίου...💕
Η παραδοσιακή μουσική δεν είναι τα τραγούδια μόνα τους, αλλά η σχέση των ανθρώπων με αυτά. Σχέσεις ζυμωμένες μέσα από τον κύκλο της ζωής!..



Το 1977 ο διάσημος βιολονίστας Yehudi Menuhin συνάντησε τη μεγάλη κυρία της μουσικής μας παράδοσης, τη Δόμνα Σαμίου, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του προγράμματος της Γαλλικής κρατικής τηλεόρασης 'Le Grand Echiquier. Και καταγράφτηκε αυτό το μοναδικό στιγμιότυπο, η εκτέλεση και ερμηνεία του Μικρασιατικού παραδοσιακού τραγουδιού Έχε γειά Παναγιά (ή αλλιώς Έχε για πάντα γειά)
Η σκηνή γυρίστηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο αρχές του 1977 στην Καισαριανή, μια γειτονιά που η Δόμνα την είχε ζήσει από παιδί.

Το Βίντεο είναι από το αρχείο της ΕΡΤ

Οι Μουσικοί:
Γιώργος Αράπικης, Βιολί
Καρυόφυλλης Δοϊτσίδης, Ούτι
Μάθος Μπαλαμπάνης, τουμπελέκι
Νίκος Στεφανίδης, κανονάκι
Κυριάκος Κωστούλας, κλαρίνο
Βασίλης Κατράκος, λαούτο


Στο Γαλατά ψιλή βροχή και στα Tαταύλα μπόρα
βασίλισσα των κοριτσιών είναι η Mαυροφόρα.

Έχε γεια Παναγιά τα μιλήσαμε,
όνειρο ήτανε, τα λησμονήσαμε.

Στο Γαλατά θα πιω κρασί, στο Πέρα θα μεθύσω,
και μες απ’ το Γεντί Kουλέ κοπέλα θ αγαπήσω.

Έχε γεια Παναγιά τα μιλήσαμε,
όνειρο ήτανε, τα λησμονήσαμε

Γεντί Kουλέ και Θαραπειά, Ταταύλα και Nιχώρι,
αυτά τα τέσσερα χωριά `μορφαίνουνε την Πόλη.

Έχε γεια Παναγιά τα μιλήσαμε,
όνειρο ήτανε, τα λησμονήσαμε 


Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι από την προσωπική μου συλλογή και είναι καθαρά για Διασκέδαση.

1 σχόλιο:

  1. Η γνωριμία του μεγάλου βιολιστή και διευθυντή ορχήστρας Γεχούντι Μενουχίν με τη Δόμνα και την ελληνική παραδοσιακή μουσική έγινε το 1977. Τότε έγιναν τα γυρίσματα παραδοσιακών τραγουδιών για την εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης Le Grand Échiquier (Antenne 2), στην Καισαριανή, κοντά στη Μονή Καισαριανής.

    Ο βιρτουόζος στο κανονάκι Νίκος Στεφανίδης, ο Αλέκος Παύλου-Αραπάκης στο βιολί, ο Κυριάκος Κωστούλας στο κλαρίνο, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης στο ούτι, ο Βασίλης Κατράκος στο λαούτο και ο Μαθιός Μπαλαμπάνης στο τουμπελέκι ήταν η μουσική ομάδα της Δόμνας.

    «Τον είχε γοητεύσει πάρα πολύ το κανονάκι, γι’ αυτό κάποιες στιγμές στεκόταν με σταυρωμένα τα χέρια πάνω από τον Στεφανίδη και τον θαύμαζε», θυμάται η Δόμνα Σαμίου.
    Λίγες μέρες μετά ο γύρισμα, ο Μενουχίν της έγραψε: «Οι στιγμές που περάσαμε ανάμεσα στις ελιές θα παραμείνουν πάντα για μένα μια ευτυχισμένη και συγκινητική ανάμνηση» και «μου γνωρίσατε την εξαιρετική και πλούσια κληρονομιά της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής».

    Ο Μενουχίν ήταν λάτρης της ελληνικής φύσης και του Αιγαίου. Το 1993 ο δήμος Μυκονίων ανακήρυξε τον ίδιο και τη σύζυγό του Νταϊάνα επίσημους δημότες. Στη συναυλία που ακολούθησε την τελετή, στο θέατρο Λάκκα, η Δόμνα Σαμίου παρουσίασε πρόγραμμα με Μυκονιάτικα και άλλα τραγούδια και τη συνόδευσαν ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Βασίλης Γιαννίσης και ντόπιοι μουσικοί.

    https://youtu.be/dp15s0DTfEA



    ΑπάντησηΔιαγραφή