Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

ΑΣΚΗΣΗ 7ης ΕΜΑΚ "ΗΡΑΚΛΗΣ 2019"



 Την Παρασκευή 11-10-2019 και Ώ/11:00΄ πραγματοποιήθηκε η Ορειβατική Άσκηση της 7ης ΕΜΑΚ "ΗΡΑΚΛΗΣ 2019" στο αναρριχητικό-ορειβατικό πεδίο "ΠΟΡΤΕΣ" του Δήμου Δελφών μεταξύ των Τ.Κ. Σερνικακίου και Αγ. Κων/νου......
Το σενάριο της Άσκησης περιελάμβανε καταρρίχηση από βράχο 50 μέτρων ανεύρεση αναρριχητή και διάσωση αυτού καθώς και αναρρίχηση και καταρρίχηση από βράχο 30 μέτρων με μεταφορά του διασωθέντα με φορείο διάσωσης. Έλαβαν μέρος 20 ορειβάτες-διασώστες, ομάδες υποστήριξης της 7ης ΕΜΑΚ. 

Για την ημέρα εκείνη το σύνολο της μονάδας της 7ης ΕΜΑΚ είχε έδρα το αναρριχητικό-ορειβατικό πεδίο "ΠΟΡΤΕΣ" του Δήμου Δελφών και όλα τα συμβάντα αρμοδιότητάς της θα τα δεχόταν και εκτελούσε από εκεί.
Την Άσκηση συντόνισε ο Δτης της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Σίμος Αποστόλου.
BINTEO:


Άσκηση  Ετοιμότητας
7ης ΕΜΑΚ ΗΡΑΚΛΗΣ 2019
Επικεφαλής Ο.ΣΧ.Α 
Επιπυραγός (12829) Χρήστος Πλουμάκης 
Κωδική Ονομασία  
ΗΡΑΚΛΗΣ  2019 
Τύπος 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ  ΕΤΗΣΙΑ 
Είδος 
ΚΑΘΕΤΗ 
Κατηγορία 
ΠΡΑΚΤΙΚΗ   (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ )
Υποκατηγορία 
ΑΣΚΗΣΗ ΠΕΔΙΟΥ (ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ )
Αντικείμενο 
Ορειβατική Άσκηση Έρευνας και  Διάσωσης  (Αναζήτηση -Διάσωση εγκλωβισμένου αναρριχητή από πατάρι βαράθρου αναρριχητικού πεδίου












Σενάριο
Την 11-10-2019 ημέρα Παρασκευή και περί ώρα 11:00π.μ το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ.Κ.Ε) ενημερώνεται τηλεφωνικά από την Π.Υ Άμφισσας ότι Αναρριχητής έχει εγκλωβιστεί σε πατάρι Bαράθρου σε  Αναρριχητικό πεδίο στην θέση «Πόρτες » μεταξύ Τ.Κ  Σερνικακίου και Τ.Κ Αγίου Κων/νου του Δήμου Δελφών, και δεν είναι καλά στην υγεία του.
  Η 7Η Ε.Μ.Α.Κ. άμεσα ειδοποιείται, και οργανώνεται η επιχείρηση για την ανεύρεση και την διάσωση του εγκλωβισμένου αναρριχητή  σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.
  Άμεσα ενημερώνεται ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Στερεάς Ελλάδας ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδος για τις συνθήκες του συμβάντος, μεταβαίνει στο συμβάν και τίθεται επικεφαλής αυτού. 
  Η Ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) αποτελούμενη από δέκα (10) άτομα καθώς και από ομάδα υποστήριξης τεσσάρων (4) ατόμων μεταβαίνει στο τόπο του συμβάντος.
  Η ομάδα της Ο.Ο.Ε.Δ. ξεκινά την επιχείρηση. Αρχικά πραγματοποιείται προσέγγιση από την κορυφή του βαράθρου και αναγνώριση της περιοχής για να βρεθούν τα σταθερά εκείνα σημεία αγκύρωσης στο έδαφος έτσι ώστε να γίνουν τα δεσίματα και με ασφάλεια να ξεκινήσει η όλη επιχείρηση .Παράλληλα πραγματοποιείτε αναρρίχηση από ορειβάτες της Ο.Ο.Ε.Δ από την βάση του βαράθρου στο πατάρι που βρίσκεται  ο Εγκλωβισμένος Αναρριχητής  .   
  Ο Επικεφαλής της Ο.Ο.Ε.Δ θα σχεδιάσει και θα συντονίζει την όλη επιχείρηση και για κάθε βήμα θα αναφέρει στον Επικεφαλής της Επιχείρησης, τον  Διοικητή της 7ης Ε.Μ.Α.Κ .

Ένας εκ των Ορειβατών – διασωστών  θα τεθεί υπεύθυνος Ασφαλείας της όλης Επιχείρησης ο οποίος θα ελέγχει και θα επιβλέπει την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας της όλης επιχείρησης.
  Για την διάσωση του εγκλωβισμένου αναρριχητή θα επέμβουν παράλληλα δυο (2) υποομάδες της Ο.Ο.Ε.Δ με Ορειβάτες- διασώστες.   Η μια ομάδα θα καταρριχηθεί  από την κορυφή του βαράθρου και η άλλη θα αναρριχηθεί από την βάση φέροντας φαρμακείο πλάτης  και φορείο  για την παροχή πρώτων βοηθειών στον εγκλωβισμένο αναρριχητή καθώς και να λάβει μέριμνα για την μεταφορά του σε ασφαλές μέρος .
Οι ομάδες φτάνοντας στο πατάρι του βαράθρου προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον αναρριχητή και χρησιμοποιώντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τον συσκευάζουν στο φορείο και προσεκτικά τον κατεβάζουν στην βάση ,με την συνοδεία Διασώστη -Ορειβάτη ,πλησίον του δρόμου για να παραδοθεί μετέπειτα σε Ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β και να μεταφερθεί στο Γ.Ν Άμφισσας .       
Η διάσωση αποτελείτε από το :

  • Πρώτο Σκέλος  

  • Άφιξη στον τόπο του Συμβάντος του Επιχειρησιακού Αξκού της Π.Υ Άμφισσας .
  • Άφιξη της Ορειβατικής ομάδας (Ο.Ο.Ε.Δ) καθώς και της Ομάδας Υποστήριξης του Συμβάντος μετά από συνεννόηση με τον Επιχειρησιακό Αξκό της Π.Υ Άμφισσας .  
  • Σχεδιασμός της όλης επιχείρησης από τον Επικεφαλής της Ο.Ο.Ε.Δ.

  • Δεύτερο  Σκέλος  

  • Καταρρίχηση  των Ορειβατών – Διασωστών της Ο.Ο.Ε.Δ  από την κορυφή του βαράθρου στο πατάρι αυτού για την προσέγγιση  στον εγκλωβισμένο αναρριχητή .
  • Αναρρίχηση των Ορειβατών – Διασωστών της Ο.Ο.Ε.Δ από την βάση του βαράθρου στο Πατάρι αυτού . 
  • Τυχών Παροχή πρώτων βοηθειών στον αναρριχητή . 



  • Τρίτο σκέλος  (Μεταφορά  του Αναρριχητή)   

  • Τοποθέτηση του αναρριχητή σε φορείο που θα ανεβάσουν οι Διασώστες από την βάση του βαράθρου.      
  • Καταρρίχηση  των διασωστών – ορειβατών που θα συνοδεύουν το φορείο με τον αναρριχητή  στην βάση του βαράθρου.   
  • Συσκευασία υλικών και σταδιακή απομάκρυνση του προσωπικού από την σκηνή του συμβάντος. 



Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την διάρκεια του συμβάντος είναι οι ακόλουθες : 
  • Θερμοκρασία 14Ο
  • Διεύθυνση Ανέμου ΒΔ
  • Ένταση Ανέμου : 2-3 beaufort μέτριος ασθενής. 
  • Υγρασία 70 %                                                                             











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου