Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα η εκδήλωση με θέμα : «Η ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη»


    

     Με αυξημένο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη, με θέμα «Η ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη», όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή, 13-10-2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων,.....
 που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο Δήμος Λαμιέων και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

     Εκ μέρους του Ομίλου, ο αντιπρόεδρος κ.  Κώστας Τσιαλαφούτας καλωσόρισε του παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « []Ο Νίκος Καζαντζάκης θεωρείται οικουμενικός συγγραφέας και είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας σε όλο τον κόσμο. Ήταν ένας μαχόμενος στοχαστής, ένας μεγάλος σκεπτικιστής όλο ανθρωπιά και ελπίδα. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και διαβάζει από το βιβλίο της ζωής. Το πνεύμα του είναι ένα μεγάλο χωνευτήρι που απορροφά, χωνεύει, ξαναπλάθει ή απορρίπτει γνώσεις και ιδέες αναζητώντας τον λυτρωτή. Οι ιδέες του θα διαμορφώσουν μια φιλοσοφία και μια κοσμοθεωρία με κέντρο τον άνθρωπο.
Το έργο του είναι μια κραυγή για την ελευθερία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Ο Καζαντζάκης πέρασε στα παγκόσμια γράμματα την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, την Ελλάδα με αξιοπρέπεια και θαυμασμό, κάτι που μας γεμίζει υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη ως Έλληνες

     Εκ μέρους του δημάρχου Λαμιέων,  χαιρέτισε την εκδήλωση ο πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίουκ. Γιώργος Κυροδήμος και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : « [] Συγχαίρω τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών γιατί παράγει πολιτισμό και διοργανώνει ποιοτικές εκδηλώσεις, όπω ς είναι και η σημερινή για τον πολυγραφότατο  Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Ο Δήμος Λαμιέων θα στηρίζει κάθε δημιουργική και πολιτιστική προσπάθειά του Ομίλου»
     Για την ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, μίλησε ο πρόεδρος και ιδρυτής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (με έδρα τη Γενεύη Ελβετίας) κ. Γιώργος Στασινάκης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για το έργο του Καζαντζάκη σε εκατό χώρες και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα του  στα ελληνικά, στα γαλλικά, στα ισπανικά, στα αραβικά και στα ρουμανικά.

Στην αξιόλογη ομιλία του ο κ. Στασινάκης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[] Η ελληνικότητα του Καζαντζάκη βασίζεται στην αγάπη του και τη λατρεία της γης, του περιβάλλοντος  των τοπίων και της επαρχίας. Του αρέσει να χρησιμοποιεί την ελληνική δημοτική γλώσσα. Είχε μεγάλο θαυμασμό για την Ελλάδα, τον Ιησού Χριστό και τις θρησκευτικές παραδόσεις. Αναφέρουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ αφορισμός, έτρεφε μεγάλη αγάπη στον Ιησού και τον αναφέρει στο έργο του. Ο Καζαντζάκης έλεγε πως ο άνθρωπος πρέπει να έχει ρίζες. Είναι δεμένος με τις ρίζες, με τις παραδόσεις. Εγώ είμαι Κρητικός. Τοποθετεί την Ελλάδα και την Κρήτη ανάμεσα στη δύση και την ανατολή. Δεν ανήκουμε ούτε στη δύση ούτε στην ανατολή. Η Ελλάδα είναι ένα σημείο πολιτιστικό νευραλγικό και σημειώνει ότι ο Έλληνας ενδιαφέρεται πολύ γι αυτό που ονομάζει κρητική ματιά, και σημαίνει να συνθέσουμε την ανατολή και τη δύση. Να συνθέσουμε την αρχαία Ελλάδα με τη σημερινή και κυρίως πρέπει να βάζουμε ό,τι καλό αναβλύζει μέσα μας, για να ζήσουμε μια νέα πιο υπεύθυνη και αξιοπρεπή ζωή. Είμαι πιστεύω ένας κι εγώ πολεμιστής  του ελληνισμού. Πρέπει να είμαι έτσι γιατί φθάνω στη σύνθεση, ανατολής  και δύσης. Είμαστε έτσι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνισμού.
Στον Νίκο Καζαντζάκη δεν άρεσε η δημοσιότητα γιαυτό και μιλούσε σπάνια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.»

     Στη συνέχεια έγιναν δύο βιβλιοπαρουσιάσεις :
Το πρώτο βιβλίο είχε τίτλο «Ο Καζαντζάκης και η πολιτική» και μίλησε ο ιστορικός κ. Παναγιώτης Σωτηρίου ο οποίος τόνισε τα εξής : «[]Έτος σταθμός το 2017. Είναι 60 χρόνια από τον θάνατο του, εορτασμός των 30 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και συνάμα κήρυξη του 2017 από το Υπουργείο Παιδείας ως έτους Νίκου Καζαντζάκη. Η καλύτερη συγκυρία για να διοργανώσει η Εταιρεία ένα Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 15 και 16 Φεβρουαρίου 2018, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, υπό την αιγίδα, την  παρουσία και με εναρκτήριο χαιρετισμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο συλλογικός τόμος που έχω λοιπόν στα χέρια μου, αποτελείται από τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων αυτού του επιστημονικού συνεδρίου. Ο τύπος το χαρακτήρισε ιστορικό, λόγω του θέματος του. Τον τόμο επιμελήθηκαν τα μέλη της εταιρείας Ιωάννα Σπηλιοπούλου και Νίκος Χρυσός, και οι Εκδόσεις Καστανιώτη ανέλαβαν να τον κυκλοφορήσουν. Ο Καζαντζάκης δεν ταυτίστηκε με κάποια ιδεολογία αν και στο συγγραφικό του έργο η πολιτική είναι παρούσα. Παραμένει ουμανιστής, υπέρμαχος της ελευθερίας. »
Το δεύτερο βιβλίο είχε τίτλο «Καζαντζάκης Ζορμπάς, μια αληθινή φιλία» και μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας ο κ. Γιώργος Στασινάκης τονίζοντας τα εξής : «[] Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την ιστορία μιας αληθινής φιλίας. Παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά ( που έγινε Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») : Η γέννησή του στη Μακεδονία, τα ταξίδια και οι περιπέτειές του, η ταφή στα Σκόπια. Έρχονται στο φως στοιχεία για τη σχέση του με τον Καζαντζάκη, όπως η γνωριμία του στο Άγιο Όρος, η εκμετάλλευση ενός λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνιακή Μάνη, ο επαναπατρισμός Ελλήνων από τον Καύκασο.
Ο Ζορμπάς ανέφερε : «Αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα», ενώ ο Καζαντζάκης δήλωσε : «Ο Ζορμπάς μ έμαθε ν αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο» []».
     Ο κ. Γιώργος Στασινάκης απάντησε σε ερωτήσεις που δέχτηκε από τους παρευρισκόμενους σχετικά με τον αφορισμό, το βραβείο Νόμπελ, τον κομμουνισμό, τα ταξίδια, την ιδεολογία και την κοσμοθεωρία του Νίκου Καζαντζάκη με πειστικά επιχειρήματα, πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες, και έδειξε ο εκλεκτός ομιλητής πως κατέχει και έχει μελετήσει σε βάθος το αντικείμενο φαινόμενο Καζαντζάκης.
    
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά του 30ου τόμου ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ «Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες» από την πρόεδρο του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων κ. Ξανθή Κουτσογιάννη , η οποία ανέφερε τα εξής : «Προσφέρουμε στον κ. Στασινάκη  το περιοδικό του Ομίλου, με το αφιέρωμα «Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες», που συγκεντρώνει ιστορικά γεγονότα, ποιήματα, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, πίνακες ζωγραφικής, βιβλιογραφία με εξώφυλλα βιβλίων, κινηματογραφικές ταινίες εμπνευσμένα από τις Θερμοπύλες και αποτελούν σημείο αναφοράς για ένα τόπο κι ένα ιστορικό γεγονός παγκοσμίου ενδιαφέροντος.»
 

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Μπέτσιος, η πρ. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βίβιαν Αργύρη , η δημοσιογράφος συγγραφέας κ. Γιάννα Δημητριάδη και εκπρόσωποι των Συλλόγων.





    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου