Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΝΙΚ. ΜΟΛΙΩΤΗΣ: Για την ενημέρωση των Συγχωριανών μου της Πολυδρόσου στο θέμα « Δωρεά οικίας Γιάννη Μαρρέ»


Αγαπητοί Συγχωριανοί,
Απαντώντας στα συχνά ερωτήματά σας για τις ενέργειες που έχω κάνει, την πορεία και εξέλιξη του ανωτέρω θέματος και μετά την απάντηση του κ. Δημάρχου σε ερώτησή μου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου στη Συνεδρίαση της 12/11/2018, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:.....

ΔΩΡΕΑ ΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΡΕ
(Ακίνητο διατηρητέο με το ΦΕΚ Β1269/12.12.1980)
Ως Πρόεδρος της Κοινότητας την περίοδο 2011 2014, έκανα τις εξής ενέργειες:
  • Ανέλαβα, με πρωτοβουλία μου, από τον Δήμο Παρνασσού την τήρηση και φύλαξη της δωρηθείσας κινητής (αρχείο, βιβλιοθήκη, οικοσκευή) και ακίνητης περιουσίας του αείμνηστου Συγγραφέα Γιάννη Μαρρέ, την οποία λόγω της ιστορικής της σημασίας για το χωριό μας, τη διαφύλαξα «ως κόρη οφθαλμού» μέχρι τον Ιούνιο του 2018, όταν παρέδωσα τα κλειδιά στη σημερινή Αντιδημαρχία.
  • Ζήτησα από τον Δήμο Δελφών την ενίσχυσή του για τη συντήρηση και ανακατασκευή της οικίας. Έτσι, ο τότε Δήμαρχος κ. Φουσέκης ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου ποσό 10.000 για τη σύνταξη «Μελέτης Αποκατάστασης Ιστορικού Κτηρίου Μαρρέ». Η μελέτη αυτή ουδέποτε έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Γι αυτό ζήτησα το κονδύλι αυτό, λόγω της ανάγκης που εν τω μεταξύ προέκυψε, να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή της στέγης του κτηρίου, εργασία για την οποία πάλι η Υπηρεσία του Δήμου δεν συνέταξε μελέτη και δεν δημοπράτησε το έργο.
Σήμερα παραμένει εγγεγραμμένο  στον Προϋπολογισμό του Δήμου το αχρησιμοποίητο κονδύλι των 10.000 με τίτλο «ΚΑ. 15-7321-003 Αντικατάσταση κεραμοσκεπούς στέγης ιστορικού διατηρητέου κτηρίου Ι. και Α. Μαρρέ στην Τ.Κ. Πολυδρόσου».

Ως Αντιδήμαρχος την περίοδο 10/2014 2/2017 και ως Δημοτικός Σύμβουλος μέχρι σήμερα, έκανα τις εξής ενέργειες:
  • Τον Μάρτιο του 2015 ζήτησα και εγκρίθηκε η συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας με Πρόεδρο τον κ. Κεφαλούδη Χρήστο, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για τη διαχείριση, αξιοποίηση και ανάδειξη της κληρονομιάς του Ι. Μαρρέ.
  • Με τη βοήθεια της Ομάδας Εργασίας και του κ. Κεφαλούδη ζητήσαμε από την κ. Έφη Δρίβα Δεληνικόλα να συντάξει μελέτη επισκευής και αποκατάστασης της οικίας. Πράγματι, η κ. Δρίβα προσφέρθηκε  και συνέταξε τη μελέτη δωρεάν, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Δήμο Δελφών.
  • Τη μελέτη αυτή και όποια άλλα στοιχεία είχαμε μαζί με τον κ. Κεφαλούδη τα παραδώσαμε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών. Στη συνάντησή μας με τον Δήμαρχο κ. Παναγιωτόπουλο και τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Λύτρα είχαμε τη διαβεβαίωσή τους ότι το ταχύτερο δυνατό θα προβούν στη σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης και ο Δήμος θα εντάξει το έργο «επισκευής και αποκατάστασης της οικίας» σε κάποιο πρόγραμμα.
Δυστυχώς ουδέποτε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε μελέτη και ούτε ασχολήθηκε με το θέμα. Ο φάκελος κοιμάται στα συρτάρια της Υπηρεσίας.
  • Στο μεταξύ η Ομάδα Εργασίας, αφού εκτέλεσε τον σκοπό της, και μετά την πλήρη αδιαφορία του Δήμου, υπέβαλε την παραίτησή της. Το έργο της Ομάδας ήταν σημαντικό γιατί ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα και τις αδυναμίες του Δήμου και έκανε σημαντικές προτάσεις. Με την ευκαιρία, θέλω για μια ακόμη φορά δημόσια να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της.
  • Όταν ο Δήμαρχος επισκέφθηκε την Πολύδροσο στις 11/2/2018, κατά την εκδήλωση για το υδάτινο σπήλαιο της Αγίας Ελεούσας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Αλέκα Παπαθανασίου και η φίλη της οικογένειας Μαρρέ κ. Βασιλική Νικοπούλου έθεσαν το θέμα στον Δήμαρχο, ζήτησαν να ενεργήσει άμεσα για την επίλυσή του και έτυχαν της υπόσχεσής του. Δυστυχώς μετά από 10 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα.
  • Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12/11/2018 ρώτησα τον κ. Δήμαρχο ποιες ενέργειες έχει κάνει. Η απάντησή του ήταν: δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω με την κ. Δρίβα, είναι δύσκολο η Τεχνική Υπηρεσία να συντάξει τη μελέτη, είναι ένα σοβαρό θέμα και θα δούμε τι θα γίνειΔηλαδή «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Μετά τα όσα προανέφερα και παρά τις επανειλημμένες και πιεστικές παρεμβάσεις μου, ο κ. Δήμαρχος και οι Σύμβουλοί του φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σημασία που έχει η κληροδοτηθείσα ακίνητη και κινητή περιουσία για την Πολύδροσο. Δεν θεωρούν σημαντικό έργο την αποκατάσταση της οικίας Μαρρέ και δεν μπορούν να κάνουν ούτε μελέτες ούτε να βρουν τρόπους χρηματοδότησης. Εν τούτοις βρίσκουν τρόπους και χρήματα για το ποδόσφαιρο, τους αλευρόμυλους, την ίδρυση μουσείων, τις αποκαταστάσεις παλαιών κτηρίων σε άλλες μικρότερες περιοχές του Δήμου πλην της Πολυδρόσου.
Αγαπητοί Συγχωριανοί είναι καιρός να αξιολογήσετε την στάση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα και να πράξετε ανάλογα.
Από την πλευρά μου κάνω προσπάθειες και ελπίζω μήπως επιλυθεί το θέμα από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οπότε και θα σας ενημερώσω σχετικά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΛΙΩΤΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Δελφών 

Δωρεά οικίας αείμνηστου Συγγραφέα Γιάννη Μαρρέ
Για δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν 12/11/2018, ρώτησα τον Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιωτόπουλο κατά τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15/2/2019 «τι νεότερο υπάρχει για την οικία Μαρρέ», μετά την υπόσχεση που είχε δώσει στους Σουβαλιώτες πριν 1 χρόνο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για άμεση τακτοποίηση του θέματος.
Τον ρώτησα συγκεκριμένα, επειδή υπάρχει καθημερινά ο κίνδυνος της κατάρρευσης του κτηρίου, γιατί δεν το εντάσσει στους άξονες «Ανέγερση και Αποκατάσταση Δημοτικών Κτηρίων» των προγραμμάτων «Φιλόδημος» και «CLDD Leader Παρνασσού», όπως έχει γίνει για πολλά κτήρια του Δήμου. Μου απάντησε ότι δεν χωράει στο πρόγραμμα, γιατί προτεραιότητα έχει «ο πολυχώρος του Καψάλειου στην Ιτέα», δεν έχει Προσωπικό για να συντάξουν τη μελέτη και γι αυτό στην οικία Μαρρέ θα γίνουν κάποιες εργασίες στερέωσης με το υπάρχον κονδύλι των 10.000 ευρώ και ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει αποφασίσει τη χρήση του.
Του απάντησα ότι το ποσό αυτό δεν φτάνει ούτε για τις ελάχιστες ανάγκες αναστήλωσης, ότι η χρήση του κτηρίου έχει καθοριστεί από τη διαθήκη του δωροθέτη και ότι ο μόνος τρόπος διάσωσης του κτηρίου είναι η χρηματοδότηση του από τα  τρέχοντα προγράμματα. Όσον αφορά για τη σχετική μελέτη, να ανατρέξει στην εγκεκριμένη από τον Δήμο μελέτη της κ. Δρίβα.
Αυτά για να γνωρίζετε όσοι ενδιαφέρεστε για την οικία Μαρρέ. Από ότι φαίνεται, δεν είναι στις προτεραιότητες  του Δημάρχου κ. Παναγιωτόπουλου η  αποκατάστασή της. Γι αυτό όταν έρθει ο κ. Δήμαρχος στην Πολύδροσο, οι δημότες να τον ρωτήσουν «το γιατί». 

Νικόλαος Ι. Μολιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών


3 σχόλια:

  1. Όσα λένε όλοι τ' ακούμε βερεσέ.... Όλοι δίκιο έχουν αλλά παράλληλα κι άδικο....Γιατί η ουσία είναι μία
    και να το καταλάβουμε καλά. Λεφτά στις μνημονιακές εποχές δεν υπάρχουν... Αν τύχαινε ο Μπάρμπα-Γιάννης
    ο Τσαρούχας να το άφηνε σε παλιότερες εποχές, των παχέων αγελάδων [ δημαρχεία Τζιβάρα κ.λ.π.] τότε όλα θα είχαν τελειώσει σωστά και δεν θα γκρινιάζαμε.....Τώρα το σπίτι είναι καταδικασμένο να ερειπωθεί... Δυστυχώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παράξενο είναι ότι όλες οι ενέργειες του πρώην αντιδημάρχου που ήταν πραγματικά στη σωστή κατεύθυνση, δημοσιοποιούνται και καταγγέλλει τον Δήμο τώρα κατόπιν εορτής και αφού τον έβαλε στην άκρη. Όσο ήταν στα πράγματα καμία διαμαρτυρία, μόνο υποσχέσεις οτι όλα βαίνουν καλώς. Όσο για την επιτροπή εργασίας που τώρα συμφωνεί με την παραίτησή της ,τότε είχε διαφωνήσει και μάλιστα δεν έκανε τον κόπο να παραλάβει τα κλειδιά και τα αρχεία, της κράταγε μούτρα. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Στην διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή να δημοσιευτεί το σχόλιο διότι θα συνεχίσω να παραμένω ανώνυμος για τούς δικούς μου λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ψάχνεις 3,18 η υστεροφημία είναι πολύ σημαντικό για κάποιους .Το τραγικό είναι ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους τον πιστεύουν και ξεχνούν τα γεγονότα,αλλά το ρημαδιό της Σβάλας πρέπει να τους προβληματίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή